Skribent

Mats Karlsson

23 mars 2011 | 18:45

Anna Serner blir ny VD på SFI

(Foto: Per Myrehed) Anna Serner har av Svenska Filminstitutets styrelse utsetts till ny verkställande direktör. Hon tillträder den 1 oktober.

Allt sedan Cissi Elwin-Frenkel meddelade i december 2010 att hon skulle sluta som VD för Svenska Filminstitutet har SFI letat efter en ny VD och idag meddelar man att Anna Serner blir institutets nya VD.

Anna Serner är född 1964, jur kand och kommer närmast från tjänsten som VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU). Dessförinnan var hon under ett par år verksam som konsult inom marknadskommunikation i egen firma och innan dess VD för Reklamförbundet 1998-2006.

Hon har bred erfarenhet av styrelseuppdrag, bl a för Berghs School of Communication, Folkoperan, United Minds, Fanzingo och tidskriften Dagens Samhälle, och har varit expert i statliga utredningar såsom Upphovsrättsutredningen 2010.

Dessutom är hon utbildad vid Stockholms Filmskolas tvååriga praktiska filmutbildning och har läst filmvetenskap. De senaste 20 åren har hon också föreläst inom juridik, reklam, kreativitet och ledarskap.

Ett av Tidningsutgivarnas uppdrag är att driva frågor om yttrandefrihet och Anna Serner har varit aktiv i debatten om mediernas roll i samhället.
:
- Att bli VD för Filminstitutet är en ära och en utmaning. För mig är filmen en av de viktigaste kulturyttringarna och jag ser fram emot att vara med om att stärka dess betydelse för kulturdebatten, samhället och i slutändan demokratin. Det räcker inte bara med att vi ska medverka till att det görs bra film, vi ska göra skillnad i det offentliga samtalet, säger Serner.

Bengt Toll kommer vara VD fram till 1 oktober och övergår då till att bli Vice VD för SFI.

| 23 mars 2011 18:45 |