Film

Skribent

Mats Karlsson

29 november 2012 | 22:30

Ang Lee chockades över "Brokeback Mountain"-kontroversen

Hade inte räknat med de starka reaktionerna som cowboy-dramat medförde.

Det blev minst sagt rabalder när "Brokeback Mountain" visades på biograferna runtom i världen 2005. Man kan lätt tro att det borde inte komma som någon större chock för regissören Ang Lee, med tanke på filmens kontroversiella historia. Men Lee hade inte räknat med att filmen skulle få en bred release.

- När jag gjorde filmen trodde jag att det skulle bli en ren arthouse-film och att få människor skulle se den. Det är också mycket billigare att producera. Jag brydde mig inte först, men så blev jag nervös. "Åh, de kommer att lyncha mig, göra en gaycowboy-film som kommer hamna på hyllan i köpcentret", berättar Lee för Reuters.

Situationen blev ännu värre när några religiösa advokater fördömde filmen som gjorde honom riktigt skakis.

- Jag var rädd. Jag tittade mig omkring när jag var ute och gick och kollade om någon följde efter mig när jag gick hem. Så fort jag var i köpcentret var jag nervös. Jag sa till min bror som är distributör i Taiwain att inte köpa filmen. Han hatar mig fortfarande och babblar än om det.

Men trots alla reaktioner belönades Lee med en Oscar för Bästa regi och filmen fick ytterligare två Oscars, Bästa musik och Bästa manus.

At least when I made it, I thought it was strictly arthouse and few people would see it. And it's a lot cheaper [to produce],

Read more: http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a441819/ang-lee-didnt-expect-brokeback-mountain-controversy.html#ixzz2Ddle6ocj
Follow us: @digitalspy on Twitter | digitalspyuk on Facebook

| 29 november 2012 22:30 |