Serie

Skribent

MovieZine

8 november 2021 | 18:00

Allt du behöver veta om "The Wheel of Time" innan du ser serien

Robert Jordans fantasyepos "Sagan om drakens återkomst" har blivit ambitiös tv-serie på Amazon Prime Video. Här är en snabbguide till böckerna och deras magiska värld.
"The Wheel of Time" är en av vinterns mest emotsedda serier på Amazon Prime och släpps 19 november. Det sägs att självaste Jeff Bezos beordrade streamingtjänsten att ta fram en serie som kunde bli Amazons motsvarighet till "Game of Thrones". Om den kommer kunna leverera på de högt ställda förväntningarna vet vi inte men det bäddar i alla fall för möjligheten till episk spänning och djup dramatik.

Den bästsäljande bokserien "The Wheel of Time" ("Sagan om Drakens återkomst" på svenska) skrevs av Robert Jordan. Serien kom att bli ”relativt lång” med sina 15 böcker eller 12 000 sidor. ”Böckerna är inspirerade av olika religioner och mytologier från vår värld. Men jag försöker presentera det för läsaren så det känns trovärdigt”, har Jordan sagt. Tragiskt nog avled författaren innan han kunde färdigställa serien. De sista tre böckerna skrevs i stället av Brandon Sanderson med hjälp av Jordans anteckningar.

Medan vi väntar på lanseringsdagen fräschar vi upp kunskapen om "The Wheel of Time" och går igenom allt du behöver veta innan du ser serien.
 
 

1. "The Wheel of Times" värld

 
Böckerna tar sin utgångspunkt i Two Rivers (Tufluden) i en bortglömd del av "The Wheel of Times" värld. Här lever invånarna av jordbruk på en förindustriell nivå men utan tillgång till krut. Serien innehåller därmed inte skjutvapen eller kanoner. Världen är på många sätt i stadig nedgång sedan en stor katastrof för tusentals år sedan. Men för befolkningen i Two Rivers är sådant mest myter och legender. Från de trailers som släpps vet vi att det är i Two Rivers även streamingserien tar avstamp.
 
 

2. Magi och Aes Sedai

 
Robert Jordan la ner mycket tid på att utveckla ett magisystem med ett tydligt regelverk för hur kraften kan brukas. Magin kan ledas av de som har kontakt med den så kallade Urkällan som är uppdelade i en manlig och en kvinnlig del. I serien är det bara kvinnor som säkert kan hantera magi, kvinnor som går under namnet Aes Sedai. En av dessa är Moiraine (spelad av Rosamund Pike) som har fått klart för sig att en av fem individer i Two Rivers håller nyckeln till världens öde.

”Det finns många människor som bara har hört talas om Aes Sedai och har olika uppfattningar om dem. Vissa tror att de är monster, att de måste fruktas och att de är i förbund med Mörkrets Härskare, medan andra tror att de är en kraft för det goda”, säger Rosamund Pike till IGN.
 
 

3. Tidens hjul

 
Namnet "The Wheel of Time" anspelar på att tiden i böckerna inte är linjär utan är som ett hjul med tidsåldrar. Varje tidsålder kommer komma igen och har sedan länge passerat. Människor återföds i en evig cirkel. ”Jag ville ha tiden som ett hjul för att kunna använda myter och profetior som ändras och återkommer över tidsåldrarna”, menade Robert Jordan.
 
En sådan profetia säger att en man som kallas Draken kommer att återfödas. Förhoppningen är att Draken kan ge upphov till en ny ålder av fred och välstånd. Haken är att han enligt profetiorna kan hantera magi. Sedan slutet på den föregående tidsåldern (ca 3000 år tidigare) har ett angrepp av Mörkrets härskares gjort att alla män som hanterar magi till slut blir galna. Ett öde som inte drabbar kvinnor.
 
 

4. Ondskan

 
Mörkrets härskare är sedan tidens början utestängd från världen men har i högre utsträckning börjat få inflytande. Han har ambitionen att skapa en ny mörk värld i sin avbild. Till sin hjälp har han människor som mot löfte om makt och evigt liv svurit sig till skuggan. På hans sida finns även fruktansvärda och ondskefulla skapelser, Trollocker och Myrddraal. Skapelser som Mörkrets härskare skickat till Two Rivers för att ta sig an de fem ungdomarna, samtidigt som Moiraine anländer till byn.
 
 

5. Huvudkaraktärerna

 
Seriens huvudkaraktärer kommer strax att kämpa för sina liv mot de anfallande Trollockerna men till sin hjälp har de, förutom Moiraine, också hennes väktare Lan. Utöver att vara en svärdsmästare har han också ovanliga styrkor genom sitt magiska band till Moiraine.
 
Two Rivers fem ungdomar som snart ska bli varse att Mörkrets härskare är ute efter dem utgörs av bästa vännerna Rand al’Thor, Perrin Aybara och Mat Cauthon. Mat är skojaren som alltid verkar landa på fötterna. Perrin är en smedsläring som är stor och muskulös men med ett milt humör. Rand är fåraherden som också råkar vara en expert på bågskytte. Rand är trolovad med Egwene al'Vere som är vår fjärde huvudkaraktär. Hon går som lärling hos Nynaeve al'Meara, vår femte person, för att bli kunnig i medicinska örter.

Under de många böckernas gång dyker en mängd karaktärer upp som är viktiga för historien. Men vilka karaktärer Amazon väljer att inkorporera i streamingserien vet vi inte men ska bli spännande att se.
 
 
Med detta är vi ikapp Amazon-seriens start. Du har nu all information du behöver för att kasta dig in i "The Wheel of Times" magiska värld den 19 november.
 
Marcus Kardelo
| 8 november 2021 18:00 |