Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 februari 2021 | 15:00

Alain Darborg försvarar slutet i "Red Dot"

"Det var det enda slut som kändes rättvist för filmen." (Varning för spoilers!)
Den svenska Netflix-thrillern "Red Dot" chockar tittarna med brutala inslag, några tabubrytande scener - och en huvudpersons plötsliga död.

Filmen följer paret David (Anastasios Soulis) och Nadja (Nanna Blondell) under en fjällsemester som förvandlas till en mardröm när en mördare med lasersikte förföljer dem. Mot slutet avslöjar de mördarens identitet och motiv (en våldsam och utstuderad hämndaktion för en tragisk hit-and-run-olycka), de blir tillfångatagna... Och man börjar nästan hoppas på ett lyckligt "Ett år senare"-slut när gravida Nadja oväntat får ett skott i huvudet.
 
 
Enligt regissören Alain Darborg fanns det aldrig en tanke om något annat avslut på berättelsen:

- Det var det enda slut som kändes rättvist för filmen. De har gjort en fruktansvärd sak. Nadja har ändå haft lite mer samvete än David. Men hon har ändå inte gjort någonting. Hennes straff blir att... "följ den här killen men det kommer bli din död". Vilket det också blir.

- Davids straff, det värsta som kan hända honom, är att han förlorat sin stora kärlek och det gör han rätt brutalt. Han förlorar både sitt barn och henne, säger regissören.
 
 
Det är ändå rätt ovanligt att huvudpersonen dödas på film?

- Ja, men Hitchcock gjorde det redan i "Psycho". Smack! Huvudpersonen dog efter halva filmen. Hitchcock var först, skrattar Darborg.

- Jag ser det lite som en "Twilight Zone" eller "Creepshow", eller som de skräcknoveller man läser. Det finns en tydlig berättelse med ett tydligt slut. Det är en sån kiosklitteraturfilm. Det är bra att man blir överraskad. Vi leker med genren. 
 
De karaktärer som paret stöter på i Norrland är nästan som rednecks i amerikanska filmer: korkade, hotfulla och fördomsfulla. Är du rädd att du kommer göra dig osams med hela Norrland?

- Nej, grejen är ju att vi leker med fördomar. De visar sig ju vara schyssta snubbar. De gör ju inget - vi leker med fördomarna. Man tror att man ser en sak, men det är inte det du ser egentligen. Vi leker med genren faktiskt.
 
 
"Red Dot" finns att streama på Netflix.
| 14 februari 2021 15:00 |