Spel

Skribent

Vanja Tomin

30 april 2022 | 17:00

9 skrämmande karaktärer från spel - som får oss att sova med lampan på

Skräck i olika former fascinerar de flesta människor, oavsett vilket intresse vi har av genren har vi alla ett särskilt förhållande till det som skrämmer oss. Läs vidare på egen risk...
Många ikoniska karaktärer inom skräck kommer från filmens värld, men idag vill jag lyfta nio spel med minnesvärda karaktäre. Spoilers kan förekomma i texten.
 

1. "Eternal Darkness - Sanity's Requiem"; Xel'lotath's Black Guardian

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Eternal Darkness" från 2002 är än idag ett av mina favoritspel och troligen det spel som öppnade vägen för mitt stora intresse för skräck. Spelet är ett psykologisk skräckspel som tagit insipration från H.P Lovecraft. Det finns många skräckelement i detta spel, både vad gäller karaktärer och spelmekanik, men en boss har alltid haft en speciell plats i mitt nördhjärta, "Xel'lotath's Black Guardian". Bossen befinner sig i en kyrka i kapitel 9 i spelet, med mager kropp, dubbel uppsättning armar och avsaknad från huvud gör denna boss allt för att bryta ner mig mentalt. Ryktena om en remaster på "Eternal Darkness" har cirkulerat en stund men Nintendo har aldrg bekräftat dessa uppgifter. 
 
Plattform: Gamecube
 

2. "Until Dawn"; Josh

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Överlevnadsskräckspel från 2015 med interaktiva inslag där spelaren bestämmer hur historen ska utvecklas. Jag är medveten om Joshs mentala tillstånd och trauma, men redan från första timmen i spelet kryper det kalla kårar längs med min ryggrad varje gång Josh är i fokus, och mina obehagliga känslor för Josh blir inte bättre av hans terapisessioner med en inbillad psykoterapeut, spelad av Peter Stormare. Josh har ett alldagligt utseende men på insidan är han en sann sociopat. Rami Malek poträtterar Josh perfekt i detta nervkittlande spel, och min intuition sa till mig att mörda Josh vid första bästa tillfälle, men sorgligt nog blev han en av de karaktärer som överlevde längst. 
 
 Plattform: Playstation 4
 

3. "Silent Hill 2"; Pyramid Head

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Pyramid Head är en given kandidat på listan, ända sen "Silent Hill 2" från 2001 har han skrämt slag på alla i sin närhet. Utöver hans groteska utseende så är hans karaktärsprofil det som är mest skrämmande. Pyramid Head dyker upp i spelet när man minst anar eller är beredd på det. Pyramid Head är en fysisk manifestation för människans förträngda skuld och ånger samt den inre strid som plågar oss. Pyramid Head introduceras när huvudpersonen gömmer sig i en garderob och bevittnar Pyramid Head våldföra sig på och sen mörda två kroppar. Den ikoniska karaktären har ofta blivit återkommande i "Silent Hill" spelserien, dock kommer Pyramid Head alltid vara som mest obehaglig i sitt originella ursprung från "Silent Hill 2" där hans mål är att orsaka så mycket smärta han kan, både fysiskt och psykiskt. 
 

4. "SOMA"; WAU

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"SOMA" är ett skräckspel i science-fiction miljö från 2015. Spelet är i förstapersonsvy med pussel som ska lösas och en invecklad historia som ska upptäckas. WAU är en biologiskt skapad artificell intelligens och fungerar som laboratoriets centrala datorsystem. WAU har förmågan att interagera med andra robotar och även skapa nya robotvarelser. WAU i sig är inte så skrämmande att se på, det är snarare den position WAU har i spelet som ger obehagskänsla. Ju mer av berättelsen som upptäcks, desto mer förstår man att WAU är antagonisten.
 
Efter en katastrof med en självmordsvåg bland personalstyrkan, försöker WAU bevara sitt mål om att rädda mänskligheten. Men WAUs definition av att "rädda" mänskligheten brister i dess omänskliga resonemang. Resultatet håller sig fast med en extremt obehaglig känsla och spelet öppnar upp för intressanta hypotetiska diskussioner. Tycker du om Dan Browns bok "Origin" eller Netflix serie "Black Mirror", då är SOMA definitvt ett spel du borde testa. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC
 

5. "The Witcher 3: Wild Hunt"; Crones

 
369b6db4918e0e048cccf34902394863 cones 20witcher
 
Välkända och populära "The Witcher 3" från 2015 är inte ett spel som direkt associeras med skräck, även om spelet har en del skrämmande karaktärer och inslag. Jag glömmer aldrig den avskyvärda känslan vid mitt första möte med de tre häxorna i "The Witcher 3", även kända som Crones eller Ladies of the Wood. Deras individuella namn är Weavess, Brewess och Whispess. Häxorna är inspirerade av bland annat Shakespears verk "Macbeth" och "Baba Yaga" från slavisk mytologi.
 
Min ambivalent förtjusning för The Crones kommer främst från deras estetiska utseende, detaljerna är välgjorde och karaktärerna är riktigt motbjudande. Spelutvecklarna har gått sitt yttersta vid designen av dessa karaktärer, om man är uppmärksam hittar man flera intressanta komponenter; varje häxa presenterar ett av de brutala sätt som häxor förr i tiden dödades på. Weavess har en snara runt halsen som om hon blivit hängd, Brewess har ett lås runt hals med en kedja kvar som skulle hålla henne kvar under vattnet för att drunkna, Whispess har en mask över ansiktet för att dölja sina brännskador. Stort skräckplus i kanten för Weavess vars hålfyllda öga triggar min gamer-trypofobi. Fy!
 
Plattform: Playstaion 4, Playstation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X och PC
 

6. "Little Nightmares"; Gluttonous Guests

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Första "Little Nightmare" kom 2017 och gav oss ett skräckäventyr från en annorlunda vinkel. Ett pussel-plattformspel som ska väcla liv i våra rädslor från barndomen. "Little Nightmares" är snyggt, nytänkande och har en subtil men ändå intressant berättelse. Vid flertal sekvenser i spelet ska du smyga förbi matglada och stora personer, även kända som gluttonous guests, de har en omättlig hunger och sägs presentera synden frosseri. Och ja, de vill äta dig också. Att försöka smyga sig tyst förbi gluttonous guests utan att bli sedd är något av det mest nervösa jag gjort i ett spel och jag blev imponerad av den rafflande känslan som spelet erbjöd.
 
 Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC och Stadia
 

7. "Little Nightmares 2"; The Thin Man

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Uppföljaren "Little Nightmares 2" släpptes 2021 och bjöd på ännu ett fantastisk skräckäventyr i detaljrika miljöer och en berättelse som berör. The Thin Man för tankarna till Slenderman och The Tall Man från "Haunting of Hill House". The Thin Man pratar inte, hans personlighet kommer ut via hans handlingar och han är lagom mystisk för att det ska kittla till. The Thin Man visar sig ofta i samband med märkliga drömsekvenser där man går i en labyrintliknande hall eller i närhteten av tv-apparater. När The Thin Man dyker upp skapar det ofta statiska störningar och glitchar, The Thin Man har telekinesiska krafter och kan manipulera tiden. Enda sättet att överleva; spring för livet!
 
Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Nintendo Switch, PC, Stadia, Xbox One, Xbox Series X
 
 

8. "The Cave"; Twins

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Barn poträtterade i skräck brukar alltid fungera bra. Det finns något väldigt obehagligt när man kopplar ihop barns yttre oskyldighet tillsammans med inre hänsynslösa krafter och beteenden. Filmer som "Incidous" och nu senast norska "De Uskyldige" eller Paul Tremblays bok "A Head Full of Ghosts" är bara ett av många exempel. Till och med i Eli Roths "History of Horror" dedikerars ett helt avsnitt åt skräckingivande barn.
 
Att använda sig av barn för att skapa rädsla är väl känt, och samma metod används i "The Cave" från 2013. Spelet är ett pusselplattformspel med olika karaktärer som alla har sina speciella förmågor. Twins har spökliknande krafter och kan projektera sig för att lösa de olika pusslen som dyker upp på resans gång. Twins största begär är att få gå ut och leka, men deras föräldrar tillåter inte detta, så lösningen på problemet blir att mörda föräldrarna med råttgift. 
 
Plattform: Playstation 3, Xbox 360, Wii U och PC
 

9. "Silent Hill - Shattered Memories"; 

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I detta Silent Hill spel från 2009 ligger fokus mer på de psykologiska elementen än om överlevnad. En psykolog ställer olika frågor och svaren på frågorna formar sedan spelets utveckling. "Silent Hill - Shattered Memories" är en fristående omformning av det första spelet, det utspelar sig i ett annat universum, med andra karaktärer och platser. Ett moment i spelet är ett marddrömslikt scenario där huvudpersonen är jagad av monster och måste springa för sitt liv genom vad som känns som ändlösa labyrinter. Adrenlinpåslaget är på topp i dessa scenarier och pyskiskt (och fysiskt?) intensivt då varje rörelse och dörröppning ska utföras med Wii-kontrollen.
 
Plattform: Wii, Playstation 2, PSP
 
Och till sist, ett hedersomnämnande: 
 

"World of Warcraft"; Heart of Y'Shaarj

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En sjuk köttmassa av korrupt energi, hjärtat från avlidne Old God Y'Shaarj. Hjärtat är upphängt med kedjor i taket och pulserar samtidigt som en oljig lila massa droppar ner. Kanske inte det mest skräckinjagande på listan, men Heart of Y'Shaarj har en tilltalande estetik, det är groteskt samtidigt som det är vackert.
 
Vilken karaktär från spel har tvingat dig att sova med lampan tänd?
| 30 april 2022 17:00 |