Film

Skribent

Mina Friberg

30 oktober 2020 | 13:00

5 Halloween-tips att streama på Disney Plus

Låt familjen Simpsons, Tim Burton och Pixar hålla dig sällskap i tv-soffan.
Det är Halloween, och streamingutbudet är fullt av mysrys för alla smaker, vilket är sant även på Disney+. 

I höst har Disney+ lagt upp samlingen "Halloween", med allt kusligt man kan se på plattformen. Mycket av utbudet på Disney+ är centrerat runt familjeunderhållning, men det finns en del saker för vuxna att se också. Jag har tagit fram 5 rekommendationer från det bästa på Disney+ denna Halloween för både vuxna och barn. 
 
 

1. The Simpsons Treehouse of Horror

 
Simpsons årliga Halloween-specialer finns ordentligt organiserade så att du enkelt kan bingetitta på över 30 olika skrämmande roliga avsnitt. Avsnitten från de tidigare säsongerna rekommenderas särskilt starkt, de är milt kusliga men mest av allt extremt smarta och roliga. 
 
Large 8121abc782d4d24a76b82905d67e657a frankenweenie
 

2. Tim Burton-favoriter

 
Disney+ har många filmer från Tim Burton, först och främst dockmusikalklassikern "The Nightmare Before Christmas". Om det är något på den här listan du bör se är det detta Halloween-mästerverk. Om du istället vill ha något i kortare format kan jag starkt rekommendera "Frankenweenie", kortfilmen från 1984, även detta en stilig och mycket visuellt genomtänkt film. Den lånar inspiration ur andra svartvita filmer, film noir, tysk expressionism och, så klart, klassiska monsterfilmer. 
 
Large 668c38c79cf146dd084e4a4f14b36404 oldmill
 

3. Den gamla kvarnen ("The Old Mill", 1937)

 
Det finns en hel del klassiska kortfilmer på Disney+, flera gamla Kalle Anka snuttar, men den jag skulle rekommendera är "The Old Mill". Det är en underlig kortfilm från 1937. Den har ingen riktig handling och inga kända karaktärer, den är istället mer som en övning i att bygga stämning och spänning genom vacker animation och musik. 
 
Large 8121abc782d4d24a76b82905d67e657a coco
 

4. Coco (2017)

 
Pixars långfilm "Coco" är kanske det första man tänker på när man nämner "Halloweenfilm". Den handlar om den mexikanska högtiden De dödas dag, som firas den 2:a november. De dödas dag är inte samma sak som halloween, men det är en högtid som delar många rötter med liknande traditioner jorden runt. "Coco" är som de flesta Pixar-filmer både rörande och underhållande. 
 
 

5. Disney Channels Halloweenfilmer

 
Den mest kända och älskade Halloweenfilmen från Disney Channel är nog "Hocus Pocus" från 1993, och det är enkelt att förstå varför. Det är en mysig, men ändå lite kuslig familjefilm med perfekt halloweenstämning. Och Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimys framträdanden som tre häxsystrar lyfter filmen till en nivå den annars inte hade nått. 

Det finns många fler att välja på. Disney har släppt ungefär en Halloweenfilm om året sedan 1998. Men den jag vill lyfta fram är en film från 2000 kallad "Mamma har en dejt med en vampyr". En ganska enkel familjekomedi, men den lyckas vara riktigt charmig i sin enkelhet. Och de yngre skådespelarna är lika trovärdiga i sina roller som de är gulliga, vilket inte är särskilt vanligt i barnfilmer. 

Jag har varit riktigt lättad i att kunna lägga undan de hemskare skräckfilmerna i år, byta rädsla och osäkerhet mot fånig nostalgi och mysig Halloweenstämning, något Disney+ har varit utmärkt för. 
 

Kolla in hela Halloween-utbudet på disneyplus.com.

 
Vilka andra Disney Plus-filmer kollar ni på kring Halloween? Tipsa i kommentarerna nedan!
| 30 oktober 2020 13:00 |