Film

Skribent

MovieZine

1 juli 2022 | 06:00

3 x Sidney Poitier på SVT Play

Till helgen kan du se tre av den ikoniske filmstjärnans största filmklassiker på SVT Play.
Den bahamansk-amerikanska skådespelaren, som avled tidigare i år, var inte bara en av sin generations största skådespelare utan även av de första, svarta filmstjärnorna. Han gjorde historia som första afro-amerikanska skådespelare att vinna Oscar för bästa manliga huvudroll, för ”Liljorna på marken” (1963). Nu släpps tre av hans mest klassiska filmer på SVT Play tillsammans flera andra titlar.
 
I nattens hetta (1967)
 
Samma år som han spelade i två andra populära filmer med rasteman (”De upproriska” och "Gissa vem som kommer på middag”) så spelade Poitier mordutredare som tvingas kämpa mot fördomar i Mississippi. Flerfaldigt Oscarsbelönad klassiker med stjärnans kända replik ”They call me Mister Tibbs!”.
 
Kedjan (1958)
 
I det här svartvita äventyret paras Poitier ihop med Tony Curtis när de spelar ett fångar som flyr tillsammans från straffarbete och trots oenigheter tvingas samarbeta. En populär omaka par-film som vunnit flera priser och såväl nyinspelats, imiterats och parodierats flertal gånger efteråt.
 
Liljorna på marken (1963)
 
I dramat som gav Poitier hans första Oscar så spelar han en diversearbetare som hamnar på en gård med östtyska nunnor övertygade om att han sänts dit av Gud. Valdes in i National Film Registry av USA:s kongressbibliotek för sin betydande roll i filmhistorien.
 

Andra nya filmer på SVT Play i helgen:

 
Anna Lans (1943)
Monos (2019)
Mot okänt mål (1951)
Om själ och kropp (2017)
Premature (2019)
Snabba Cash II (2012)
Spy Game (2001)
Wind River (2017)
| 1 juli 2022 06:00 |