Film

Skribent

Kim Nilsson

7 april 2009 | 16:52

The Terminator will be back

Kan något utspelas både före och efteråt? Svaret i den fjärde "Terminator"-filmen, den första utan en medverkan av Arnold i fysisk form, är ett rungande ja. Christian Bale tar över stafettpinnen som den hårdaste av hårda och vid spakarna sitter actionregissören McG som tidigare gjort nyinspelningarna av "Charlies änglar". Ett val som fick flera fans att se rött.

Det är inte lätt kontrollera ilska. Fråga bara skådespelaren Christian Bale. Efter att ha hamnat på lödsedlar världen över för att hotat och misshandlat sin mor och syster innan "The Dark Knight"-premiären, släpptes nyligen ett klipp på nätet där han under inspelningen av "Terminator Salvation" blir totalt tokig och skäller ut hela inspelningsteamet och framför allt fotografen Shane Hurlbut efter noter. Det var säkert länge sedan uttrycket "fuck you" användes så flitigt.

- Det där vill jag inte säga något om alls. Punkt slut, har Bale sagt till tusentals journalister som inför filmen velat fråga honom om detta. Och med tanke på hur det går när man säger emot eller gör något som herr Bale inte gillar kanske det är bästa att lämna händelsen där. I stället kan vi fokusera på den nya Terminatorfilmen som fått ordet salvation (frälsning) som ett bihang.

Den här historien utspelar sig som nummer fyra i serien, i en värld som upplevt ett form av armageddon omkring 2018. Här verkar John Connor (Christian Bale) som är ledare för den mänskliga motståndsrörelsen mot Skynet och dess armé av Terminators. När Marcus Wright (australiensaren Sam Worthington) kommer in i historien har han inget minne förutom att han tidigare satt och väntade på att bli avrättad i death row, men han kommar att spela en viktig roll eftersom han kan ändra hela historien när han tillsammans med Connor upptäcker att Skynet planerar att utrota hela mänskligheten.

- Det är en väldigt stark grundhistoria och eftersom jag har varit ett Terminatorfan så länge jag kan minnas tvekade jag aldrig att göra filmen. Däremot var jag hela tiden skitskraj att jag skulle förstöra den här helt underbara filmserien, men det fick mig också att arbeta hårdare än vanligt, har regissören McG sagt.

När hans namn avslöjades var det många av Terminator-fansen som höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. McG var tidigare mest känd för sina inte helt lyckade "Charlies änglar"-filmer och att han nu fick ansvaret att förvalta den mörka och actionladdade serien föll inte i god nåd hos många. Internetsidor bokstavligen svallade över av hatmail och ilskna kommentarer. Men vid en första anblick av trailern och bilder från filmen verkar det som McG har bytt ut sin färgsprakande tjejtrio mot nattsvart och brutal action, helt i Terminator-seriens anda.

- Jag var helt såld från början när McG berättade om hans planer på filmen. Jag visste inte så mycket om honom, men hade hört att han var kontroversiell hos många fans. Men så fort vi träffades förstod jag att han var helt rätt för den här filmen. Han hade så många bra idéer och var väldigt entusiastisk. Han är först och främst ett fan som kan den här serien innan och utan, har Bale kommenterat sin regissör.

Förutom Christian Bale och nykomlingen Sam Worthington, som rekommenderas för rollen av Russell Crowe, består rollistan av bra namn som Helena Bonham Carter, Bryce Dallas Howard och Jane Alexander.

- Jag hörde också ett rykte om att James Cameron personligen hade rekommenderat mig till McG och det känns ju helt fantastiskt eftersom han var den som startade serien och gjorde de två första filmerna. Jag är ett stort fan av serien och var smått chockad när jag hörde att de ville ha mig med, har Worthington sagt.

Helena Bonham Carter har sagt att hon tog rollen enbart eftersom hennes man, regissören Tim Burton, är ett stort fan av Terminator-serien. Det mest pikanta inslaget i hela filmen är dock Anton Yelchin som spelar en yngre version av karaktären Kyle Reese som förekom i den allra första "Terminator"-filmen. Precis som mytologin säger så skickades han bakåt i tiden för att skydda Sarah Connor och den mänskliga rasen 1984, då den första filmen utspelades, Hans medverkan i den här filmen gör att "Terminator Salvation" både blir en sorts prequel och en uppföljare till serien på samma gång.

Kaliforniaguvernören Arnold Schwarzenegger, som var en av anledningarna till att Terminator-serien blev så pass populär, kommer också att figurera i den här filmen, men då enbart med sin röst då en österrikisk bodydouble är hans kropp. Även Linda Hamilton som spelade den kultförklarade hjältinnan Sarah Connor i de två första delarna ska låna ut sin röst som berättarröst i början och slutet av filmen.

I "Terminator 3" spelades John Connor av Nick Stahl men eftersom den här filmen utspelas flera år framåt i tiden bestämde sig producenterna att man var tvungen att hitta en annan skådis vilket till slut blev Christian Bale. Stahl själv hade inget emot att lämna över stafettpinnen, men har också påpekat att han skulle tackat ja att även vara med i "Terminator Salvation". Regissören McG drogs till filmen eftersom den utspelades efter ett stort krig vilket gjorde att den fick en helt annan ton än de tidigare filmerna.

- Eftersom film två och tre gjorde att framtiden ändrades, såsom den framställdes i den första filmen, betydde det att vi kunde vara mer flexibla i hur vi berättade historien. Jag tyckte också att det var hur spännande som helst att jag fick med en karaktär som varit med i de tidigare filmerna nämligen Kyle Reese. Som fan av Terminator kommer man alltid ihåg hans enorma mod och styrka i den första filmen och jag tror att många tillsammans med mig har undrat över honom ända sedan dess, säger McG.

Han hade också ett möte med en av dem som skapade Terminator-serien, James Cameron som varken ville ge sitt stöd eller uppröras över filmen.

- Han sa att han varit med om något liknande när han gjorde Alien: Återkomsten. Jag inspirerades mycket av detta och förstod att det här var en möjlighet att göra ett eget avtryck i en fantastisk serie, säger McG.

Själva manuset skrevs om flera gånger, en inte helt ovanlig företeelse i Hollywood, och den slutgiltiga eftertexten har fyra olika manusförfattare som får kred för produkten. Dessutom ska bland annat Paul Haggis gjort några ändringar. Det slutgiltiga manuset hade tydligen så lite med det första utkastet att göra att Alan Dean Foster, som skrev en bokversion av filmen, fick göra om sin version totalt.

De största skillnaderna var framför allt att John Connor inte var den självklara huvudrollen i de första manusen, men McG var helt inställd på filmen behövde ha en tydlig hjälte och huvudperson.

- Det är ju nämligen det som är så intressant i filmen. Att se hur man gör med ledarskap när man vet att man måste, men ingen annan är beredd att lyssna. Det var ju aldrig så att Connors armé skulle följa honom slaviskt direkt, framför allt med tanke på den förintelse som ägt rum innan filmens handling börjar, berättar McG.

Ett annat tema som återkommer i filmen är var man drar gränsen mellan vad en människa är och vad en maskin är.

- Filmen visar att vänskap över gränserna kan hjälpa oss och dessutom ta fram det bästa i oss alla. Genom att acceptera de andra kan vi bygga broar och på så sätt få en andra chans, menar McG filosofiskt.

Filminspelningen började den 5 maj förra året i New Mexico, men skulle ursprungligen ha skett i Budapest. Ekonomi såg dock till att inspelningen flyttades till USA. Den väntade strejken hos skådespelarna, som dock aldrig blev av, gjorde att man filmade samtliga utomhusscener innan juli. Inspelningen slutade dock som beräknat i augusti 2008, men kantades av många spektakulära skador. Christian Bale bröt handen, Sam Worthington skadade sin rygg illa, men den som höll på att råka riktigt illa ut var specialeffektsteknikern Mike Menardis som höll på att mista sitt ben under en explosion.

- Jag ville inte att filmen skulle vara total Blue screen som de senare "Star Wars"-filmerna och det gjorde att jag ville filma allt så autentiskt som möjligt vilket ökade skaderisken. I det här fallet handlade det om ett grotta som skulle explodera vilket drabbade Menardis och skadade honom, men nu mår han bra, tack och lov, säger McG.

McG är också stolt över att legendariske Stan Winston var med och byggde flera maskiner på riktigt. Han avled innan inspelningen var över och lämnar ett imponerande arv efter sig. McG menar att Winston var en av de bidragande orsakerna till att filmen fått en sådan realistisk känsla och filmen är i efterordet tillägnad honom.

- Vi ville att det skulle kännas som "Apocalypse Now" i Burbank. Vi har också tagit mycket inspiration från bland annat "Mad Max 2", de första tre Star Wars-filmerna och "Children of Men". Det ska kännas äkta och skitigt trots att det är science fiction, säger han.

För att fånga den rätta känslan visuellt användes Tecnicolors Oz process under efterarbetet. Det gör att bilden får en form av silvrig ton som påminner om en blekning, vilket gör att känslan blir att filmen utspelas i ett annat universum. Det ser onekligen lovande ut inför premiären av "Terminator Salvation" som i Sverige sker den 5 juni i år. I USA går den upp på biograferna redan den 21 maj.

Som Arnold en gång sa: I'll be back. Yes please!

| 7 april 2009 16:52 |