Film

Skribent

Mats Karlsson

29 oktober 2011 | 23:01

21 saker du inte visste om Tintin

Hergés välkända seriekaraktär Tintin går denna vecka upp på bioduken och här kommer 21 saker du kanske inte visste om den klassiska seriefiguren och dess skapare.

Den här veckan får Hollywoodduon Steven Spielbergs och Peter Jacksons "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet" biopremiär och det är en filmatisering av belgaren Hergés klassiska seriefigur Tintin.

Hergé är en välkänd serieskapare, åtminstone hos dem som är bevandrade i den belgiska serievärlden. Dock så finns det många saker som är relativt okända om Tintin och om Hergé. MovieZine har listat de kanske mest oväntade och intressantaste sakerna, som du kan läsa om här nedan.


1. Den tagna och påhittade signaturen Hergé är baserat på serieskaparens initialer G.R. (Georges Remi), uttalade på franska och i omvänd ordning.

2. Förutom "Tintin" skapade Hergé även serien "Johan, Lotta och Jocko" som blev fick 5 album utgivna och kretsar kring syskonen Johan och Lotta samt deras tama schimpans Jocko. Han skapade även skämtserien "Smecken och Sulan".

3. Seriekaraktären Tintin hette från början Totor och var en belgisk scout, men ändrade sedan namnet och yrket till Tintin och journalist.

4. Namnet Tintin betyder ungefär "ingenting alls" på franska

5. Det första äventyret med Tintin blev "Tintin i Sovjet" som publicerades i svartvitt i belgiska tidningen Le Petit Vingtième redan 1929.

6. En fader Gosset skrev till Hergé och uppmanade honom att skriva förnuftigt om kineser, mycket tack vara ett Hergés tidigare album hade visat upp en rasistisk och kolonialistisk bild av de länder Tintin hade besökt.

7. När Hergé tragiskt nog avled 1983, 75 år gammal ville en av hans medarbetare teckna klart ett ofullbordat Tintin-album, men hans fru Fanny gav inte tillåtelse till detta eftersom Hergé hade bestämt att ingen annan skulle få teckna Tintin efter hans död.

8. Tintins hund Milou är uppkallad efter en ungdomskärlek till Hergé.

9. Hergé har erkänt att det fanns mycket av han själv i kapten Haddock, men även att mycket kom från hans kollega Edgar-Pierre Jacobs, som hade hjälpt honom att få Tintinäventyren i färg.

10. Hängivna Tintin-fans har räknat ut att det finns över 200 olika svordomar som Haddock mer än gärna använder sig av.

11. Kapten Haddock har röstats fram som den populäraste karaktären i Tintin-berättelserna.

12. Namnet Haddock fick Hergé av sin fru när middagen skulle serveras. Frun beskrev rätten som "en ledsen engelsk fisk - haddock" och Hergé tyckte att det var det perfekta namnet på Tintins sjömansvän.

13. Slottet Moulinsart i "Enhörningens hemlighet" är en ordlek på den belgiska staden Sarmoulin och ska vara en kopia av det verkliga slottet Cheverny i Loire, men utan de två flyglarna.

14. "Enhörningens hemlighet" är ett av två album som bara utspelar sig i Belgien, det andra är "Castafiores juveler".

15. Piraten Rackham är en fiktiv karaktär, men Hergé inspirerades av den verkliga piraten John Rackham som hängdes 1720.

16. När Tintins äventyr först publicerades i Sverige fick kapten Haddock dricka kalasmust och piratolja istället för whiskey, rom och andra barnförbjudna drycker som ej ansågs vara lämpliga för den tidens målgrupp.

17. Tintin filmatiserades första gången 1947 av regissören Claude Misonne som gjorde en svartvit dockfilm av albumet "Krabban med guldklorna".

18. Det finns även två spelfilmer som inte har en serieförlaga, "Tintin i Piraternas våld" och "Tintin och de blå apelsinerna".

19. Tintin har faktiskt två officiella namn och de är Tintin och Kuifje, då Belgien är tvåspråkigt och Kuifje är det flamländska namnet.

20. Som barn var Hergé en flitig biobesökare och älskade Charlie Chaplin, Buster Keaton och Helan & Halvan, som sägs ha inspirerat till Dupondtarna.

21. När Hergé såg Steven Spielbergs "Jakten på den försvunna skatten" som han tyckte var fantastisk blev han övertygad om att Spielberg var rätt person att göra film om Tintin. Spielberg köpte sedan filmrättigheterna så tidigt som 1983.

Avslutningsvis kommer här Hergés egen beskrivning av sin älskade skapelse Tintin:

- Det är jag som är Tintin. Han reflekterar det bästa och smartaste hos mig, han är min framgångsrika dubbelgångare. Jag är ingen hjälte. Men precis som alla 15-åriga pojkar har jag drömt att få vara en... och jag har aldrig slutat att drömma. Tintin har lyckats med många saker å mina vägnar.

| 29 oktober 2011 23:01 |