Skribent

Mats Karlsson

16 februari 2011 | 23:11

2011 – uppföljarnas år

Uppföljarna kommer sannerligen att dugga tätt i år. Hela 27 uppföljare kommer att leta sig till biograferna och det är nytt rekord.

Det är Box Office Mojo som har tagit fram räknestickan och konstaterar att Hollywood kommer att slå nytt rekord i antalet uppföljare som släpps under ett och samma år. Det tidigare rekordet var på 24 stycken som släpptes under året 2003. Men i år kommer det att dyka upp hela 27 uppföljare på bioduken. Dock är inte filmer som baseras på tidigare släppt material eller filmer som inte är en är en renodlad uppföljare medräknade i nedanstående sammanräkning.

Uppställningen ser ut som följande:

Första uppföljare (andra filmen i en filmserie): Cars 2, Diary of a Wimpy Kid 2: Rodrick Rules, The Hangover Part II, Happy Feet 2, Hoodwinked Too! Hood vs. Evil, Johnny English Reborn, Kung Fu Panda 2, Piranha 3DD och Sherlock Holmes: The Book of Shadows.

Andra uppföljare (tredje filmen i en filmserie): Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked, Big Mommas: Like Father, Like Son, Madea's Big Happy Family, Paranormal Activity 3 och Transformers: Dark of the Moon.

Tredje uppföljare (fjärde filmen i en filmserie): Mission: Impossible Ghost Protocol, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Scream 4, Spy Kids 4: All the Time in the World och The Twilight Saga: Breaking Dawn (Part One).

Fjärde uppföljaren (femte filmen i en filmserie): Fast Five, Final Destination 5, Puss in Boots, X-Men: First Class och Winnie the Pooh.

Femte uppföljaren (sjätte filmen i en filmserie): Inga, märkligt nog.

Sjätte uppföljaren (sjunde filmen i en filmserie): The Muppets och Rise of the Apes.

Sjunde uppföljaren (åttonde filmen i en filmserie): Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2

Brandon Gray som har sammanställt denna tragiska statistik blev intervjuad av USA Today och sa följande om hans rapporter:

- Hollywood fiskar mer än vanligt efter de fornstora dagarna. Det är ytterst beklagligt att storyn inte har större betydelse och att det är bara vad som säljer filmen som väger absolut tyngst.

Så mycket som en femtedel av det som släpps på de amerikanska biograferna är en uppföljare och här i Sverige ser det inte mycket ljusare. Enbart ett fåtal av titlarna ovan är inte klar för svensk distribution, men räkna med att de också lär hitta till biograferna så småningom.

Handen på hjärtat, hur många av de här listade filmerna kommer du att se i år?

| 16 februari 2011 23:11 |