Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 augusti 2004 | 19:26

"Tjenare Kungen" blir Malmros nya film

Efter succén "Smala Sussie" fortsätter Sandrew Metronome sitt samarbete med regissören Ulf Malmros och startar idag inspelningen av "Tjenare Kungen", en film om 80-talet.

"Tjenare Kungen" är inspirerad av Brita Svenssons bok "Lucia i svart" och utspelar sig när punk, synt, disco och hårdrock levde sida vid sida. Alla som ville kunde spela i ett band med hjälp av tre ackord och en källarlokal. Ulf Malmros, som senast gjorde "Smala Sussie", regisserar och har också skrivit manuset tillsammans med Anna Fredriksson. Producerar gör Lena Rehnberg. Musiken spelar naturligtvis en central roll i filmen och förutom originalmusik från 80-talet kommer bland andra en av den svenska punkens storheter, Joakim Thåström, att skriva material.

Året är 1984. En missad Ebba-konsert, ett splittrat band, en ort för liten för Abras ambitioner. När hon träffar Millan, tar hon också chansen att ta steget bort från småstaden och närmare drömmen: att släppa en singel innan jul. På en turnébuss på väg till Göteborg finner Abra och Millan varandra i den kompromisslösa hållningen till musiken och blir kärnan i punkrockbandet "Tjenare Kungen".

I huvudrollerna ser vi debutanterna Josefin Neldén som Abra, Cissi Wallin som Millan och Johanna Strömberg som Gloria. Medverkar gör även Malin Morgan, Joel Kinnaman, Kjell Bergqvist, Ralph Carlsson, Morgan Alling, Henrik Norlén, Erica Carlsson och Peter Lorentzon.

Inspelningen startar den 17 augusti och beräknas pågå till och med oktober. Premiär blir det den 23 september 2005.

| 17 augusti 2004 19:26 |