Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 februari 2021 | 16:00

15 nordiska dramaserier att spendera våren med på SVT Play

SVT och de andra nordiska public service-bolagen fortsätter att satsa på påkostade dramaserier, men hur många av serierna har du hunnit beta av?
De nordiska public service-bolagen satsar på dramaserier och samarbetar över landsgränserna för att ge oss tittare så bra och välgjorda tv-serier som möjligt, vilket ifjol resulterade i hyllade titlar som "22 Juli", "Kalifat" och "Vargen kommer". Man har också sett till att serierna ska kunna ligga kvar längre på SVT Play, där samproduktionerna nu kommer att kunna ligga kvar ett helt år efter sina premiärer.
 
– Responsen vi får från publiken är att de vill se ännu mer nordiskt drama. Samarbetet mellan de nordiska public service-bolagen har gjort detta möjligt, och resultatet är fantastiskt: en rad modiga, nyskapande serier som också har förmågan att binda samman de nordiska länderna över olika språk och generationer, säger Hanna Stjärne, vd SVT, i ett pressmeddelande angående satsningen på nordiska dramaserier.
 
Här nedan finns 15 nordiska originalserier, sju kommande och åtta redan lanserade, som kommer att gå fördriva tiden med under det kommande året hos SVT. De nya titlarna sträcker sig däremot bara fram till slutet av mars, så räkna med att det kommer att dyka upp en hel del nya produktioner även därefter - så det är lika bra att sätta igång och beta av tv-serierna redan nu!
 

"Kvinnor och cava" - 14 februari (samtliga avsnitt)

 
 
Den norska serien "Kvinnor och cava" följer 49-åringen Merethe Ueland som står inför en ny fas i livet, med ungarna utflyttade och klimakteriet som en påminnelse och rädsla kring att hennes bäst före-datum håller på att gå ut. Komediserien låter oss följa Merethe genom svartsjuka, sexuell besvikelse, värmevallningar och ett ökat behov av bekräftelse som påverkar alla i hennes närhet.
 

"Exit" - 6 mars (säsong 2)

 
 
Den första säsongen av "Exit" blev en omedelbar succé häromåret, som en slags norsk motsvarighet till HBO:s hyllade "Succession" och Martin Scorseses "The Wolf of Wall Street". Nu har det blivit dags för fortsättningen i den nya säsongen, som tar vid där den första slutatade. Om du vill färska upp minnet inför premiären så dyker den första säsongen upp på nytt hos SVT redan den 15 februari.
 

"Gullregn" - 7 mars (samtliga avsnitt)

 
 
Indiana bor i en hyreslägenhet utanför Reykjavik och lyckas leva på bidrag från välfärdssystemet tack vare ett gäng påhittade sjukdomar. En av få saker hon verkligen bryr sig om är hennes prisbelönta Gullregnsträd, som en statstjänsteman nu informerat henne om att det måste tas bort... och när hennes enda son i samma veva dyker upp med en utländsk flickvän så rämnar slutligen Indianas värld.
 

"Var ligger Løkken?" - 11 mars (samtliga avsnitt)

 
 
När kocken Henrik och matkritikern Stephanies resa till Provence ställs in på grund av Corona, så beslutar de sig för att ge sig för att cykelsemestra genom Danmark. I fem avsnitt så får vi se vad den minst sagt ansträngande cykelsemestern gör med deras redan sargade förhållande.
 

"Av hela mitt hjärta" - 21 mars (samtliga avsnitt)

 
 
I den finska serien "Av hela mitt hjärta" får vi följa de två socialarbetarna Rita och Laura, som varje dag kämpar för att hjälpa barn i nöd. Men det kräver även en hel del personliga uppoffringar när egna mörka minnen kommer upp till ytan och man samtidigt ska försöka balansera familjelivet vid sidan av det krävande arbetet. 
 

"Snöänglar" - 28 mars

 
 
Eva Melander, Josefin Asplund, Ardalan Esmaili och Maria Rossing spelar huvudrollerna i dramathrillern som låter oss följa de unga föräldrarna Jenni och Salle, vars fem veckor gamla bebis plötsligt försvinner mystiskt - under ett kraftigt snöoväder. Den erfarna polisen Alice och BVC-sjuksköterskan Maria misstänker båda att det är föräldrarna själva som ligger bakom försvinnandet... men vad var det egentligen som hände?
 

"Älska mig" - 29 mars (samtliga avsnitt av säsong 2)

 
 
Josephine Bornebuschs fantastiska tv-serie "Älska mig" släppte en andra säsong som kunde ses redan ifjol hos Viaplay, men dyker nu äntligen upp i sin helhet även hos SVT. Det finns med andra ord inte längre någon ursäkt kring varför du inte borde ge en av förra årets bästa svenska tv-säsonger en chans.
 

8 nordiska dramaserier som finns på SVT Play redan nu:

 
Om du inte orkar vänta på att de kommande nordiska satsningarna ska släppas på SVT Play, så finns det givetvis även redan ett gäng grymma produktioner att kasta sig över på direkten. Samtliga av titlarna här nedan kommer att ligga kvar i åtminstone drygt ett halvår till på SVT Play, så det finns gott om tid att hinna beta av alla.
 

"Atlantic Crossing"

 
 
I "Atlantic Crossing" får vi se Sofia Helin som kronprinsessan Märtha och Kyle MacLachlan som Franklin D. Roosevelt, i den påkostade tv-serien som utspelar sig under tiden när tyskarna ockuperade Norge under det andra världskriget. Berättelsen är visserligen fiktiv, men är inspirerad av sanna händelser, och låter oss se vilken stor påverkan Märtha kan ha haft på USA:s involvering i det andra världskriget. "Atlantic Crossing" sägs dessutom vara den mest påkostade tv-serien som någon sin har producerats i Skandinavien och får inom kort premiär även i USA.
 

"Fredsmäklaren"

 
 
Den politiska thrillern "Fredsmäklaren" följer den finska förhandlaren Ann-Marie, som får i uppdrag av FN att förhandla fred i en konflikt mellan turkar och kurder. Serien utspelar sig i Turkiet, Syrien, Finland och Spanien, med skådespelare från flera nordiska länder med framför kameran.
 

"Livstid"

 
 
På något sätt kommer den briljanta men även kontroversiella polisutredaren Victoria Woll att hamna i fängelse på livstid... men vilket är egentligen hennes brott? I åtta avsnitt får vi se Victoria och hennes team lösa ett gäng olika brott, samtidigt som pusselbitarna i historien om hur hon 20 år senare kommer att fängslas på livstid faller på plats.
 

"Norskish"

 
 
Tre unga människor i Norge, med rötter i fyra olika kulturer, försöker navigera genom vuxenlivet med alla de besvärliga situationer, den osäkerhet och de obekväma vardagliga händelser men också de vinster som det medför. Lyckligtvis har de även varandra.
 

"Ministern"

 
 
En nyvald ung premiärminister har precis vunnit valet på löften om att driva en politik fri från korruption och att makten skulle ges tillbaka till folket. Hans närmaste medarbetare upptäcker däremot snart att premiärministern kämpar med bipolar sjukdom... och har slutat att ta sin medicin, vilket istället gör honom manisk och snart börjar en rad oberäkneliga beslut att fattas. 
 

"Tunna blå linjen"

 
 
Endast hälften av SVT:s välgjorda och verklighetstrogna polisserie "Tunna blå linjen" har hunnit sändas än så länge, men det står redan klart att det här kommer att bli en av årets bästa svenska tv-serier. Hur klarar man av att i sitt jobb dagligen möta våld, hat, utsatthet och smärta och samtidigt förbli en hel människa? Vi får följa poliserna Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye genom deras arbetsdagar ute på Malmös gator.
 

"Utredningen"

 
 
Tobias Lindholm ("Jakten", "En runda till") har skrivit och regisserat "Utredningen", som handlar om det mordfall som i medierna kom att kallas för "Ubåtsfallet" - efter händelserna kring mordet på den svenska journalisten Kim Wall. "Utredningen" följer mordutredaren Jens Møller och hans team i en extremt komplicerad mordutredning med bärgning av ubåt, beräkning av havsströmmar och spårning med likhundar. Serien har precis även börjat visas i USA på HBO Max.
 

"Vargen kommer"

 
 
En stark familjeberättelse om hur en ung flickas skoluppsats sliter sönder en familj. 14-åriga Holly beskriver i sin uppsats sin styvfars våldsamhet. Den erfarna socialarbetaren Lars placerar Holly och hennes lillebror i fosterfamilj. Föräldrarna avfärdar Hollys berättelse som tonårsrevolt och förbereder en juridisk kamp mot socialarbetaren och sin dotter. Men vem är det egentligen som ljuger och vem talar sanning? "Vargen kommer" vann precis 2021 års Nordisk Film & TV Fond Prize för bästa nordiska dramaserie under Göteborgs filmfestival.
 
 
| 13 februari 2021 16:00 |