Film

Skribent

Mina Friberg

11 oktober 2020 | 15:00

10 poddar för filmälskare

En guide till några av nätets bästa podcasts om film.
Under de senaste 10 åren har podcasts sakta men säkert tagit över. Många begåvade människor börjar vända sig till podcasting och mer och mer poddar dyker upp.
 
Men det kan vara svårt på den mättade marknaden att hitta de podcasts du kommer att älska, särskilt eftersom podcasting sprider sig främst mun till mun. Så jag har sammanställt en liten guide till några av de bästa poddarna om film.
 
I listan nedan har jag försökt lyfta fram några av de kanske lite mindre kända, eftersom de flesta artiklarna om podcaster fokuserar på de extremt populära och även fenomenalt bra poddarna som ligger på topplistorna, som “How Did This Get Made?” och “You Must Remember This”, men det finns många fler pärlor ute i podcast-etern. 
 
 

1. Films To Be Buried With

 
Komikern och skådespelaren Brett Goldstein intervjuar gräddan av Storbritanniens komedi-talang efter döden. Goldstein och den avlidne diskuterar de filmer som var viktigast och mest inflytelserika för dem under deras liv. Med gäster som Ricky Gervais och James Acaster är det inte överraskande att det är en mycket rolig show, men med teman som döden och och livet efter detta blir diskussionerna ofta djupare. En utmärkt podd med mycket att erbjuda även om man inte är en stor filmnörd.
 
 
 

2. The Cinemile

 
Vi är alla bekanta med upplevelsen av att titta på en bra (eller inte så bra) film med en vän och att sedan prata om den hela vägen hem från biografen, och det är precis det som är idén bakom “The Cinemile”. Det gifta paret Dave och Cathy tittar på nyligen släppta filmer på bio och spelar in sin diskussion under promenaden hem. Det är en varm och hemtrevlig podcast med programledare man snabbt känner sig familjär med. Bland överflödet av poddar som existerar för recensera nya filmer är denna en av de minst pretentiösa och trevligaste.
 
 
 

3. Film Stories

 
“Film Stories” är en djupdykning i historierna från bakom kulisserna på kända filmer. Perfekt för en riktig filmnörd som inte kan få nog av Hollywood-drama eller intressanta inblickar i vilka problem som kan uppstå film skapas, och vad som kan hända när saker går rätt. Varje avsnitt täcker två olika filmer och ibland intervjuar programledaren Simon Brew regissörer och andra med viktiga roller i produktionen av film.
 
 
 

4. Blank Check with Griffin and David

 
“Blank Check” är en av de äldsta och mest populära filmpoddarna. Sedan 2015 har programledarna Griffin Newman och David Sims diskuterat regissörer och deras filmografier, samt pratat om sina egna prövningar i Hollywood och varit väldigt roliga däremellan. De dissekerar en utvald regissörs filmografi, film för film, och uppmuntrar sina lyssnare att titta med. Det är en podcast fylld med både information och internskämt, och den passar bäst för en lång biltur eller liknande eftersom de flesta avsnitt är runt två timmar.
 
 
 

5. Zoom

 
Filmkritikern Amy Nicholson intervjuar experter och industriproffs om historierna kring hur olika saker skildras på film och vad de representerar, med exempel genom filmhistorien från svartvitt till moderna filmer. Det är en relativt ny podd men det finns redan många informativa och otroligt intressanta avsnitt om ämnen som utomjordingar, zombier och kungligheter.
 
 
 

6. This Had Oscar Buzz

 
Om du som jag är en person som stannar uppe till klockan fem på morgonen och tittar på Oscarsgalan varje år är detta podden för dig. Filmkritikerna Joe Reid och Chris Feil diskuterar filmer som en gång i tiden var tanken skulle vinna Oscar efter Oscar men i slutändan blev en besvikelse. Varför satsade man på filmer som “Welcome to Marwen” eller “Pan”? Det är vad "This Had Oscar Buzz" försöker avslöja genom att utforska förvirrad Oscars-hype och Hollywoods inre värld.
 
 
 

7. Story Break

 
Tre professionella filmskapare (Will Campos, Matt Arnold och Freddie Wong) improviserar ett filmmanus med bara ett par ord att gå på. Ett enkelt men roligt koncept och ett bra sätt att öva på att tänka kreativt, särskilt för folk som gillar att skriva.
 
 
 

8. The Film ReRoll

 
En podcast för dig som älskar både film och rollspel, "The Film ReRoll" fungerar ungefär som alla andra D&D-spel förutom att spelet äger rum i en känd film och inte ett fantasiland som de brukar.  Programledarna spelar som karaktärerna från filmen men följer inte filmens story till punkt och pricka, vilket betyder att de kan hamna var som helst och göra vad som helst inom den filmens värld. En mycket rolig podcast och ett välkommet avbrott från det vanliga “recension”-formatet som så många filmpoddar följer.
 
 
 

9. Sofa Cinema Club

 
Ben och Jack är enorma filmnördar, Colson är motsatsen, men det hindrar dem inte från att vara goda vänner, även om de ibland är oense. Varje vecka får antingen Ben och Jack eller Colson bestämma vilken film de tittar på. Det blir filmer som sträcker sig hela vägen från "Kramer vs. Kramer" till "Monsters, Inc.”. Det är kul att titta med eftersom de väljer en stor blandning av filmer och det är intressant att lyssna på olika perspektiv.
 
 
 

10. The Soundtrack Show

 
En podd som är perfekt för både film och musikfans. David W. Collins analyserar känd filmmusik, till exempel de två fantastiska avsnitten om Ennio Morricones musik till “Dollartrilogin”. Tyvärr är den inte längre aktiv, senaste avsnittet släpptes i april, men det finns gott om avsnitt att lyssna tillbaka på, bland annat om musiken från “Harry Potter”, “Jurassic Park” och “Star Wars”.
 
 
Vilka är era egna favorit-podcasts om film? Tipsa i kommentarerna nedan!
| 11 oktober 2020 15:00 |