Twilight Portrait 2011

Drama
Ryssland
105 MIN
Ryska
Twilight Portrait poster

Synopsis

När Marina blir överfallen av några polismän förändras något inom henne och hon bestämmer sig för att hitta förövaren, men kommer hon att utkräva hämnd? Korruption och tvetydighet är kärnan i Angelina Nikonivas mörka debutfilm som väckt provokationer och beundran i hemlandet. En laddad studie i feminism, offermentalitet och det mänskliga psyket.
Ditt betyg
2.5 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Portret v sumerkakh
Språk
Ryska
Land
Ryssland
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

19 november 2011 | 18:01

Obehag i ett skitigt Ryssland

#SFF11 - En gång i tiden började Olga Dykhovichnayas manus till "Twilight Portrait" som en hämndhistoria.

Hon spelar själv huvudrollen som Marina, som våldtas av flera polismän. Hon förändras, föga förvånande, och bestämmer sig för att leta upp gärningsmännen. Det är då historien tar en mer oväntad vändning. Det är då hennes hämnd får ett annorlunda uttryck.

I händerna på Angelina Nikonova, regissör och medförfattare, utvecklades "Twilight Portrait" till någonting mer, någonting tvetydigt, någonting mycket mer intressant än en simpel hämndhistoria. Och jag vill inte kasta skit på hämndhistorier, älskar dem och en del av mig hade hoppas på en sådan här, men samtidigt lyckas den här versionen av händelserna leverera fler tillfällen till eftertanke och så mycket mer obehag.

"Twilight Portrait" är filmad i HD med stillbildskameror (ja, videofunktionen har förstås utnyttjats, kanske bör förtydligas, gissningsvis är det systemkameror som har använts) och jag gillar effekten. Den speciella visuella stil, den jag själv ogillar, som ofta följer med filmer filmade i HD (om man inte är exempelvis David Fincher) finns här men inte tydligt. Nikonova lyckas förmedla det skitiga, emellanåt nästan dokumentärt, i ett modernt korrumperat Ryssland, med den påverkande tydligheten hos en ständigt närvarande kamera.

| 19 november 2011 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Twilight Portrait
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu