The Ritual 2017

Skräck
Storbritannien
94 MIN
Engelska
The Ritual poster

Synopsis

En grupp gamla college-vänner återförenas för en vandring genom de svenska skogarna. Men något mystiskt förföljer dem.
Ditt betyg
2.8 av 134 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

9 februari 2018 | 22:00

Brittisk skräck i svenska skogar

Om du någonsin funderat på att ta en sporadisk campingsemester i de norrländska skogarna så gör du bäst i att låta bli. Se bara den här ovanligt läbbiga rysaren och ta de fyra hjältarnas öden som ett utmärkt exempel.
Dålig idé 1: åka på grabbsemester till kalla, nordiska bergen istället för trygga storstäder med billig öl (visserligen är det för att hylla en avliden kamrat men ändå). Dålig idé 2: ta en genväg genom skogen när en av kompisarna gör illa foten. Dålig idé 3: övernatta i den ruggiga, övergivna stugan dekorerad med mystiska tecken och symboler. Vi vet att detta inte kommer sluta gott…

Men tro det eller ej, ”The Ritual” är inte så förutsägbar och klichétyngd som den verkar. Där skräckfilmer med skogscampare oftast lutar sig åt antingen osaliga andar, inavlade rednecks eller hjärnspöken av typen ”allt var bara i deras huvuden” så gör den här sitt bästa för att trampa upp sin egen, nya väg. Och den gör ett bra jobb för man blir stundtals riktigt rädd, både av det vi ser och inte ser.

Extra roligt är det ju såklart att man förlagt den här rysaren om en brittisk kvartett trettioplussare i just svenska skogar. Det skämtas friskt om Sverige och vår obarmhärtiga temperatur. Man utnyttjar den vackra naturen och lyckas göra den så vanligtvis betryggande miljön till en skrämmande mardröm med hotfullt knarriga träd och läbbiga figurer som - kanske - skymtar i kröken. Med de upplevelsesugna men sorgtungda vännerna irrande omkring i den ödsliga skogen liknar det närmast en mix av "Instängd" och "Blair Witch Project" - vilket inte är en dålig kombo.

Moderna skräckfilmer som lyckas skrämmas och injicera nya geografiska teman och platser i genren är alltför få. Ska man klaga på något så är de fyra huvudpersonerna ganska tunna även om de sedvanliga stereotyperna är tacksamt frånvarande. De begåvade skådespelarna, inte minst den alltid underskattade Rafe Spall, lyfter rollfigurerna och förmedlar de bångstyriga känslorna trovärdigt.

De första två tredjedelarna av filmen är härligt atmosfärisk skräck med gott om såväl kalla kårar som hoppa till-moment. Ens slutliga bedömning av filmen beror lite på hur man, speciellt som svensk, reagerar på den aningen bisarra upplösningen. Den lär möjligen inte falla alla i smaken men det är åtminstone något annorlunda. ”The Ritual” är en perfekt mysskräckis att kura upp i Netflix-soffan med - och nog för att avskräcka dig från någon campingsemester i Norrland framöver.
| 9 februari 2018 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
den var intressant film
Läs mer
4
Förvånansvärt bra. Fantastisk atmosfär och på något sätt relativt fräsch för att vara en skräckfilm från 2017.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu