The Family Plan 2023

Action Komedi
USA
118 MIN
Engelska
The Family Plan poster

Synopsis

En före detta lönnmördare måste ta med sin ovetande familj på rymmen när hans förflutna börjar komma ikapp.
Ditt betyg
3.0 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Family Plan
Digitalpremiär
15 december 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Apple TV+
Längd

Recensent

Viktor Eriksson

15 december 2023 | 07:00

The Family Plan: Mark Wahlberg bjuder på våld för hela familjen

Mark Wahlberg gör ännu en film om att vara farsa. Den här gången är det en med ett mörkt förflutet som lönnmördare. “The Family Plan” är “A History of Violence” för både mamma, pappa och barnen.
Dan Morgan (Mark Wahlberg) älskar sitt liv och sina många vardagsrutiner i den högst oexotiska staden Buffalo, New York. Han jobbar som bilförsäljare, älskar sin fru (Michelle Monaghan) och sina tre barn, varav en (Zoe Margaret Colleti) snart ska börja på universitet, en annan (Van Crosby) bryr sig mest om dataspel och den tredje (Iliana Norris, Vienna Norris, mfl) bara är tio månader gammal.
 
Det är då hans gamla liv kommer ifatt honom. Ett liv där han arbetade som lönnmördare åt regeringen och skaffade sig flera fiender. Dan bestämmer sig för att fly med sin familj genom att säga att de alla ska åka på en spontan roadtrip till Las Vegas på andra sidan landet. Samtidigt väntar han på det rätta tillfället att berätta hur saker och ting verkligen ligger till.
 
Mark Wahlberg verkar de senaste åren snöat in på att göra filmer där han spelar olika former av farsor. Från en råbarkad farsa i komedierna “Daddy’s Home” och “Daddy’s Home 2” till en adoptivfarsa i dramat “Instant Family”, en fadersfigur i äventyrsfilmen “Uncharted” och en spirituell fader i “Father Stu”.
 
De senaste åren har Mark Wahlberg även närt en offentlig bild av sig själv som en farsa, med hela sin grej att han går upp klockan 02 på morgonen för att träna och få allt jobb gjort så att han sedan kan laga frukost till sina fyra barn.
 
Det är en intressant liten kategori av filmer som Mark Wahlberg lyckats skapa för sig själv här. “The Family Plan” passar in fint i den med en Mark Wahlberg som här är en slags beta-farsa som är rolig med sina uppspärrade ögon, gälla röst och lite tafatta uppsyn. I rangordningen av Daddy Wahlberg-filmerna når den däremot aldrig samma höjder som den genuint vackra “Instant Family”.
 
Samtidigt är beta-pappan Wahlberg i “The Family” förstås egentligen en hemlig alfa-pappa. “The Family Plan” är “Ett Päron till Farsa” via “The Bourne Identity”. En “A History of Violence” för hela familjen. Detta gör också att filmen lite hamnar i samma kategori av filmer som “Nobody”, “John Wick” och “A Long Kiss Goodnight” med en huvudkaraktär som alla tror är en tönt men som i hemlighet egentligen är coolare än alla andra.
 
Detta är helt ärligt en rätt pinsam filmkategori av förtryckt fantasiförverkligande som hade kunnat göra “The Family Plan” rätt outhärdlig att se på. Men teamet lyckas ändå rätt bra med att få hela den bisarra situationen att flyga genom att uppehålla en lättsam ton och blinka med ena ögat till publiken så ofta de kan. Visst, Mark Wahlberg kanske mördar en massa människor, men han älskar sin familj och bäbisen skrattar ju så egentligen vet vi att allt bara är på skoj.
 
Som en actionfilm är “The Family Plan” skaplig och med en lagom våldsnivå för att fortfarande vara lite av en familjefilm. Flera av actionscenerna är egentligen ganska ambitiösa men klickar tyvärr inte förutom en som involverar en baby och en babybärsele som är genuint smart och kul.
 
Likt redan nämnda “Ett Päron till Farsa” är “The Family Plan” också en film om en roadtrip. Men där Chevy Chase som Clark Griswold försökte återskapa sin barndoms roadtrips i 50-talets USA i 80-talets USA, så är Mark Wahlbergs Dan Morgan istället ett barn av 80-talet som vill återskapa den tidens roadtrips med sina barn på 2020-talet. Du vet på tiden när man läste riktiga kartor, upptäckte amerikas skönhet i form av natur och monument och där man slapp moderna inslag som smartphones och sociala medier (eftersom dessa kan göra att man blir uppspårad av otäcka lönnmördare).
 
“The Family Plan” hade gärna fått gräva lite mer i den här tematiken om hur barn och föräldrar från olika generationer bättre kan förstå, acceptera och komma närmare varandra genom gemensamma äventyr. Filmen tycks medveten om att den finns där men i slutändan blir det ganska traditionellt och säkert med värderingar som stammar hela vägen tillbaka till 50-talet eftersom Mark Wahlbergs farsa, även om han är ödmjuk och själv gör fel ibland, i slutändan ändå är den som vet bäst.
 
Med det sagt är det ändå trevligt att vi idag har familjekomedier där humorn inte kommer från att farsan upplever sin fru och sina barn som ett fängelse, utan där han istället faktiskt älskar och vill vara tillsammans med sin familj.
| 15 december 2023 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Family Plan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu