The Crash Reel (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dokumentär om snowboardåkaren Kevin Pearce som på höjden av sin karriär, bara dagar ifrån OS kämpar för sitt liv efter en större hjärnskada.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE CRASH REEL

Rörande personporträtt
Stockholms filmfestival 2013 – Dokumentärfilmsregissören Lucy Walker ("Waste Land") grottar ned sig i 360-flippar och halfpipes. "The Crash Reel" är en historia om ett kritiskt läge som griper tag.

Med bara 159 dagar kvar till de olympiska spelen i Vancouver 2009 råkar en amerikansk idrottsman på elitnivå ut för en hemsk olycka. I ett vinterlandskap bland de stora bergstopparna finner vi den peppade snowboard-åkaren Kevin Pearce och hans vänner. Pearce var etta på prispallen och gav den stora motståndaren, guldmedaljören Shaun White, en riktig utmaning innan livet tog en ny vändning.

Under ett lopp landade han på ansiktet, knockades och fick ordentliga hjärnskador men regissören trycker på bromspedalen och lämnar oss med en cliffhanger innan vi får följa fortsättningen. Under tiden blir vi avledda med allt som ledde upp till dagen D och får se hur Pearce testade alla möjliga brädsporter, från skateboard till surfning, innan han fastnade för snowboarding och lärde sig att trotsa naturlagarna. Det nyinspelade materialet utgörs till stor del av talking heads-intervjuer med nära och kära men merparten av filmen består av gamla dokumentationer som klippts ihop med tillåtelse av de inblandade.

Med tiden flyttas Pearce från intensiven och börjar långsamt komma tillbaka till civilisationen men med bestående men som han aldrig kommer kunna återhämta sig från. Men som en arbetsskadad atlet är han påstridig med att han vill fortfarande fortsätta att utöva sporten trots att kroppen säger ifrån då det är svårt att glömma den kometkarriären han hade framför sig.

Det känns som att vi delar väntrum med familjen och de kärleksfulla medlemmarna och stöttepelarna, framför allt brodern David med Downs syndrom, som visar kämparglöd är verkligen kärnan till varför resultatet blir ett sådant rörande personporträtt. Lucy Walker har utgått från Kevin Pearce fall för att smått beröra den väldigt beklämmande frågan om vem som bär ansvaret för att försäkra dessa idrottsmän vars sjukhuskostnader inte täcks av sponsorerna.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Lazykixx
Inte vad jag förväntade mig när jag började titta, men vilken otrolig resa det blev! 4/5
Jedi.Smilla
Satt fängslad filmen igenom 
STARK 4/5
David Brent
Stundtals riktigt stark och gripande. Första halvan var fantastiskt bra, den andra halvan var inte lika grym. Men det var hela tiden engagerande och rörande och betyget blir en stark trea.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler