Thale 2012

Thale poster

Synopsis

Två personer som städar en brottsplats upptäcker en gömd källare under en koja. En mystisk flicka hålls gömd i källaren; en hemlighet som några personer gör allt för att hålla hemligt.
Ditt betyg
2.1 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Robert Lange

13 augusti 2012 | 17:01

Norsk saga att älska eller hata

Vi har mött troll och onda tomtar och vampyrer. Nu är det dags för nästa nordiska mytologiska varelse att inta biodukarna.

"Thale" är baserad på den norska mytologiska varelsen huldran. En huldra sägs enligt myten se ut som en mycket vacker kvinna med kosvans, som förför män med sin vackra hummande sång och sin yttre skönhet.

Filmens handling kretsar kring brottsplatsstädarna Leo och Elvis, som under ett arbete i en gammal stuga hittar en mystisk kvinna undangömd i stugans mörka källare. Det visar sig snart att detta inte är någon vanlig kvinna och de får snart reda på att hon hållits gömd i källaren av någon - i decennier. Snart börjar orsakerna till det hela dra en mystisk och skrämmande sanning till ytan.

"Thale" är ännu en av flera genrefilmer som baseras på nordisk mytologi och som på sätt och vis går i samma stil som norska "Trolljägaren" och finska "Rare Exports". Fotot och de fantastiska naturmiljöerna som brukar spela en stor roll i dessa filmer, och är i det här fallet verkligen något som ger "Thale" ett visuellt lyft och som sätter en mytisk och mystisk stämning till det historien. För att vara en indiefilm med en så pass liten budget som "Thale" spelats in på, så är det något som visuellt sett är riktigt snyggt gjort. Specialeffekterna är skapade av Storm Studio som bl.a. ligger bakom effekterna i "Trolljägaren".

Det känns dock som om att "Thale" tar allt för lång tid på sig att komma igång. Inledningen, dialogen och tempot känns ofta väldigt långdraget och segt vilket till viss del gav en ganska stel filmupplevelse. Flera scener utgörs av stillasittande, utbyten av långa dialoger där det inte händer speciellt mycket.

Skådespelet är å andra sidan riktigt bra på sina håll. Silje Reinåmo som porträtterar den mytologiska Huldran lyckas med endast ansiktsuttryck och kroppsspråk förmedla sin karaktärs känslor på ett riktigt övertygande sätt. John Sigve Skard som porträtterar den orädde och stele Leo gör även han en bra och underhållande insats.

"Thale" är en av de där filmerna som du antingen kommer att älska eller hata. Själv skulle jag placera mig någonstans däremellan. Filmen var definitivt inte vad jag väntat mig, den bjöd på en stundtals spännande underhållning och bra skådespel, men de långdragna ganska händelselösa sekvenserna och den stundtals stela dialogen drar ned upplevelsen.

Filmen hade premiär i South by Southwest Film Festival tidigare i år och det verkar inte helt omöjligt att amerikanerna nu är intresserade av en remake.

| 13 augusti 2012 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Thale
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu