On the Ice 2011

Drama
USA
106 MIN
Engelska
On the Ice poster

Synopsis

Qalli och Aivaaq lever sina tonårsliv i Alaska, lika präglade av samtidens hiphop som av urgamla traditioner. Under en säljakt utbryter ett gräl med rivalen James som resulterar i dennes död och skräckslagna beslutar sig vännerna för att hävda att han fallit genom isen. Det ständiga solljuset och den oändliga snön blir till ett vackert och skrämmande panorama för detta karaktärsdrivna småstadsdrama.
Ditt betyg
2.4 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Henrik Emilson

13 november 2011 | 00:01

Ute på hal is

#SFF11 - I det karga Alaska begås ett brott ute på isen och vänskap sätts på prov. Den bländvita miljön, frusna atmosfären och lokala skådespelarna lyfter tillsammans detta drama över genomsnittet.

Det sägs att folk i snörika delar av världen kan ha tiotals olika ord bara för att beskriva snö. Qalli och Aivaaq, som lever i ett avlägset samhälle i Alaska, kan dem säkert alla men har ytterligare några ord i sitt förråd, ord som ”ho, bro, dude, cronik, skank, crack”. Tonåringar i Alaska är som tonåringar här och i princip överallt på jorden. De gillar musik, att festa och hångla. De har även likartade problem, som att komma in på en bra utbildning, brustna kärleksliv eller tidiga oplanerade graviditeter. 

Qalli är den skötsamme som snart ska söderut och börja på college, Aivaaq är slarvern som har gjort sin tjej Michelle gravid och tänker finansiera ett kommande familjeliv genom att sälja droger. De är barndomsvänner, båda gillar hip hop och att jaga säl ute på isen. De bestämmer sig för att ge sig ut på jakt tillsammans med kompisen James. Kvällen innan festar Aivaaq hårt, men är ändå uppe före Qalli på morgonen, om han ens har gått och lagt sig. När Qalli kör efter Aivaaq och James ute på isen ser han dem slåss. Han försöker avbryta slagsmålet som blir allt värre då James tar fram en spade och Aivaaq sin jaktkniv. I tumultet får Qalli tag i kniven och råkar av misstag stöta den i James som dör. Aivaaq som varit knockad av ett spadslag vaknar till liv och tror, i sitt bakfulla drogtöcken att det är han som har dödat James. Vännerna bestämmer sig snabbt att sänka James i en vak tillsammans med hans snöskoter. Sedan åker de till byn med en hopkokad berättelse och slår larm om att James gått under isen. 

Vi har sett situationen förut då någon försöker ljuga sig ur en knipa. Vännerna klarar det ganska bra till en början, men sedan börjar samvetet gnaga på dem allt mer. Den charad de tvingas spela upp inför James sörjande familj och vänner blir allt svårare att upprätthålla. Aivaaq som tror att han är dräparen tar till sprit och droger och börjar prata bredvid mun. Michelle som gjorde slut med James på festen, tror att hon är skyldig, att han kört genom isen med vilje av brustet hjärta. Alla känner skuld, men det är bara en som är skyldig. Samtidigt börjar Qallis pappa lägga ett pussel kring vad som egentligen har hänt. 

Det är filmer som "On the Ice" som gör ett biobesök så värd sitt biljettpris. Vi transporteras till en annan del av världen, där det är snö och is överallt, där solen inte går ner förrän i augusti, men där vi ändå känner igen oss i de grundläggande känslor och relationer som gestaltas. Här finns en stark vänskap mellan förövarna tillika barndomsvännerna och ett fint samspel mellan Qalli och hans pappa och farmor. Här finns tonårslivet som blandas med allvar när just något allvarligt sker och det är dags att börja ta ansvar för kanske första gången. Det är på många sätt globala frågor, satt i en lokal miljö. 

Vi har som sagt sett situationen där någon försöker dölja ett brott med lögner förut, i "On the Ice" kan vissa repliker också halta lite i sin leverans. Men, vad gör det när filmen ändå har ett fint och genuint uttryck, när den är inspelat på plats, med lokala, vad jag misstänker är, mestadels amatörer i rollerna. Skavankerna till trots så blir filmen till ett tajt drama om vänskap inramat av ett både vackert och hotfullt landskap av snö och is. 

| 13 november 2011 00:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera On the Ice
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu