Melbourne 2014

Drama
Iran
91 MIN
Persiska
Melbourne poster

Synopsis

Amir och Sara är i färd med att packa ihop sina ägodelar och flytta till Australien. Det är bara några timmar innan flyget avgår och det är mycket som ska hinnas med. Släktingar dyker upp för att ta avsked, allt ska packas, biljetter och pass ska letas upp, möbler ska forslas bort och telefonerna ringer oavbrutet. Mitt i alltihopa går de med på att vara barnvakter åt grannens bebis. När det börjar bli dags för avfärd råkar de ut för ett dramatiskt missöde som ställer tillvaron på ända.
Ditt betyg
2.7 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Melbourne
Biopremiär
25 september 2015
Språk
Persiska
Land
Iran
Distributör
Folkets Bio
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

23 september 2015 | 12:30

Iransk pärla om moraliskt dilemma

Att en iransk debutfilm som utspelas i en enda lägenhet skulle erbjuda mer tänkvärd psykologi och nagelbitarspänning än många Hollywood-rullar enbart kan drömma om var aningen oväntat. Men här är den.
”Melbourne” utspelar sig i en lägenhet i iranska huvudstaden Tehran. En extremt missledande titel kan tyckas men granskar man historien och dess huvudpersoners mål så symboliserar den drömmen om ett annat och bättre liv. En ny start som riskerar att gå till spillo på grund av förhinder.
 
Efter en något avledande inledning och läckra förtexter med kläder som vakuumpressas så introduceras vi för Amir (Peyman Moaadi) och Sara (Negar Javaherian). De är i full färd att packa och förbereda sig inför en flytt till titelstaden. Telefoner och dörrklockan ringer oavbrutet, saker ska monteras ner och packas ihop. Utan att avslöja för mycket så sker en oväntad tragedi som ställer paret inför en svår, moralisk konflikt.
 
Filmer som utspelas i begränsade utrymmen har ofta en förmåga att upplevas som filmade pjäser och ”Melbourne” trots imponerande klippning och nedtonat spel är stundtals inget undantag. Men det är också ett av få minus i en övrigt intelligent och stark film. Till skillnad från många andra (ofta amerikanska) filmer, där karaktärer ofta tar generande dumdristiga beslut, så har vi här att göra med ett ovanligt tänkvärt drama.
 
Amir och Sara är två helt vanliga människor och när de ställs inför filmens dilemma så kan vi relatera till både dem och deras framstressade beslut. Man håller inte alltid med men samtidigt förstår man paniken de drabbas av. Det är en svår situation de hamnar i och det välgenomtänkta manuset väcker lätt tankar kring vad som är rätt och fel, att slitas mellan egna behov och rena sitt samvete.

Men förutom det psykologiska dramat finns här även ohyggliga nagelbitarsekvenser. Inte olikt Hitchcock skapar man spänning i realistiska (om än smått ovanliga) situationer där nästa steg, lögn eller dåd spelar allt större roll. Det är lättare att sätta sig in i spiralen av ångest när det handlar om jordnära liv och död till skillnad från monster eller spöken.

Moaadi (som vi känner igen från Oscarsbelönade ”Nader och Simin - En separation” och senast amerikanska indiedramat ”Camp X-Ray”) är inte oväntat fläckfri i ena huvudrollen och hans lågmälda närvaro ger perfekt tyngd för rollen. Men Javaherian är minst lika bra och de har fin kemi tillsammans. Att karaktärerna stundtals glider in i onödiga könsroller vägs upp av rollprestationerna.

Långfilmsdebuterande regissören och manusförfattaren Nima Javidi visar att han kan förmedla både tänkvärt drama och intensiv spänning i ett och samma, slutna rum. Några tecken på nybörjarmisstag märks knappast utan man blir snarare nyfiken på nästa projekt för denna begåvning. En liten pärla i höstmörkret man inte bör missa.
| 23 september 2015 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Iranskt drama om ett par som packar ihop sitt liv och lägenhet för att flytta till Melbourne. Vi följer familjen under sista avresedagen då det sista ska packas och fixas med de nya ägarna, men mitt under flytten inträffar en tragedi och dem både nästlas in i mer och mer lögner och misär.... Annorlunda film men inte speciellt trovärdig, sakerna eskalera helt osannolikt?! Varken bu eller bä...betyget blir en två... Cast:Roshanak Gerami, Mani Haghighi, Negar Javaherian mfl.. AA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu