Life During Wartime (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En fristående fortsättning på den hyllade "Happiness". Todd Solondz ägnar sig åt en noggrann cynisk familjeobduktion i bästa judiska Woody Allen-stil. Komiken här är svartare och skratten blir färre. Familjelivet som kretsar kring tre systrar är i upplösningstillstånd. Stora skådespelarinsatser från Shirley Henderson, vars Joy är familjen Jordans lilla synska sorgfågel, som precis som hos Ingmar Bergman ser de döda vandra omkring i vardagen. Och från Charlotte Rampling, som gör sin falnande barkråka och mansslukerska med spelglöd i varje sekund. Hon är med i bara fem minuter men det räcker för att detta skall bli en riktig kultfilm.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LIFE DURING WARTIME

Ja, ska man skratta eller gråta?

I skuggan av stormaktens krigande är det trots allt vardag för USAs invånare: Lillasyster Joy upptäcker att maken fortfarande ägnar sig åt sexuella böjelser och drar till hemstaden för att börja ett nytt liv. Där närmar hon sig sina systrar Trish och Helen; den förstnämnda söker efter en normal man för att komma över den mörka hemlighet barnens far drog över familjen, och den andra gör sig själv till offer med sina egna framgångar som ursäkt. Samtidigt kommer Trish exman ut ur fängelset och Harveys son kämpar med sin sociala avskärmning.

Säg vad den här filmen inte handlar om: Genom ett nät av teman som bland annat homosexualitet, pedofili, sexmissbruk, bekräftelse, kändishysteri & religion går Todd Solondz in på huvudtemat konflikter med frågan:  Kan man förlåta även om man kanske inte riktigt vill? Kan man förlåta sina egna familjemedlemmar oavsett vad de gör? Kan man förlåta terrorister som spränger din familj i luften? Eller är det öga för öga, tand för tand som gäller?

Det är mycket som är härligt och fräscht med denna fristående uppföljare till Happiness (1998). Vi slipper de förenklade svart/vita karaktärer som inte så sällan porträtteras på vita duken. Igenkänningsfaktorn blir mycket högre oavsett vad du själv har med dig i bagaget och trots väldigt djupt tragiska situationer och att det i alla scener utom två är någon som gråter, lyckas Solondz få oss att skratta mellan varven.

Ett opretentiöst bildspråk lyfter fram filmens förtjänster, även om dialogen i vissa fall skriver oss på näsan genom en och annan "smart" upprepning för mycket. Filmen klingar av mot slutet och intresset falnar något. I huvudrollerna ser vi alltid lika briljanta Shirley Henderson och Allison Janney.

Helena Sandberg Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
sjoegraes
En ojämn film med några bra scener, men överlag blev det inte mer än godkänt för min del. Som recensenten skriver i rubriken var det svårt att veta om man skulle skratta eller gråta. Humorn är oerhört svart, och för mig kändes det mesta ganska deprimerat. Kinareferenserna var dock roliga! Det blir en halvstark tvåa.
David Brent
Ojämn film, tycker Solondz haft en formsvacka sen Happiness. Den här filmen är lysande i enstaka scener, vissa scener känns bara tråkiga. Men cred till han för att han fortsätter göra sina personliga filmer utan tanke på att gå mainstream. 3/5
9902
Bra recension av en bra film! Filmen kan ses här för en som är intresserad: http://www.voddler.com/movie/info/2756631856167126593/life-during-wartime/
Visa fler (1)

Relaterade filmer