Jigsaw 2017

Skräck
USA
91 MIN
Engelska
Jigsaw poster

Synopsis

Döda kroppar börjar dyka upp över hela staden, var och en har mött sin undergång på de mest makabra sätt. När utredningen fortlöper, pekar allt på en man: John Kramer. Hur kan detta stämma? Mannen som kallas Jigsaw har varit död i över ett decennium.
Ditt betyg
2.5 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Recensent

Alexander Dunerfors

26 oktober 2017 | 20:50

Blodigt försök till comeback - men den här filmserien har varit död länge

Det är inte med mycket finess, men desto mer blod och vassa redskap, som ”Saw”-serien återvänder för ett åttonde kapitel. Tio år efter Jigsaws död dyker nya offer upp och gäckar polisen. Biopubliken kan återigen se fram emot en intensiv, men ganska korkad, tortyrskräckis. Precis som förr alltså.
Under flera år vid 2000-talets början var ”Saw”-filmerna en biotradition varje Halloween, för vissa (inklusive undertecknad) ett lika starkt måste som att se ”Kalle Anka” på julafton. Filmerna var sällan särskilt bra, eller så smarta som de utgav sig för att vara, men de gav publiken gott om blod och obehagsrysningar för pengarna.

Sju år efter den senaste ”Saw”-filmen hoppas Lionsgate att alla har glömt hur franchisen dalade i kvalitet. Kvar finns förhoppningsvis nostalgiska minnen av tortyrporr och filmtwistar, och därmed är det dags för en reboot - som helt enkelt är en försenad uppföljare, nu utan siffra i titeln.

Men dog inte Jigsaw redan för tio år sen? Hette inte sista filmen "The Final Chapter"? Pff... Detaljer! Här ska det åter sågas och skrikas så det står härliga till, och uttrycket ”guilty pleasure” har väl aldrig passat bättre. Det är som att tiden stått still när ”Saw” återkommer en åttonde gång.

Fem främlingar vaknar upp i ett rum, fastkedjade vid en vägg med roterande sågklingor. Så börjar den första ”leken”, styrd som vanligt av en anonym mastermind som de bara hör via bandinspelningar. Det gemensamma för de stackars offren är att de alla gjort något fasansfullt i sitt förflutna. Nu ska de få betala med blod för en chans att bli fria. Men rummet med den otäcka sågväggen är bara första steget i en galenpannas dödslabyrint.

Medan de droppar av en efter en, dyker liken upp hos den lokala polisen. Detektiv Halloran och hans rättsläkare Logan plockar ihop pusselbitarna och ogillar vad de ser - någon försöker visst kopiera seriemördaren Jigsaw. För inte kan väl John Kramer själv ha kommit tillbaks från de döda?

Första "Saw" (2004) var genial. James Wan och Leigh Whannell hade gjort en skruvad, originell och överraskande thriller där man verkligen levde sig in i dilemmat. Såga av sig foten och bli fri? Eller ruttna till döds? Ändå var fällorna som enklast. "Saw II”, och till viss del också "Saw III" går att se, för underhållningsvärdet. Därefter blev det några uppföljare för mycket, medan dödsredskapen utvecklades till allt mer osannolika. Även om Jigsaw dog i cancer tidigt i filmserien, har man med flashbacks lyckats föra hans arv vidare. Med diverse efterkonstruktioner, som att han skulle ha hunnit lära upp ett antal hjälpredor, kunde filmskaparna mjölka denna franchise vidare långt efter att huvudpersonen själv var död. Ett desperat knep, men det gav klirr i kassan.

Till viss del hoppades jag att regissörerna, Peter och Michael Spierig, skulle tillföra här lite nytt blod. Det australienska brödraparet, hyllade för rysaren "Daybreakers" och sci-fi-rullen ”Predestination”, vill dock inte avvika nämnvärt från "Saw"-filmernas beprövade recept.
 
Även här handlar det om några mer eller mindre irriterande fångar som måste genomgå helvetets alla plågor för en chans att rentvå sina synder. Även här spelas alla roller av skådisar du troligen aldrig sett, för att det blir billigare så och vi har ju köpt biobiljetten för att se dem lida - inte direkt sätta upp Shakespeare.

Och visst försöker man leka med biopubliken även denna gång. Regissörerna kastar ut villospår och rökmoln, och räknar med att vi ska tappa hakan i golvet när finalen kommer. Jag kan säga att jag räknade ut överraskningen tidigt i filmen. Ändå tar de en kvart på sig att förklara hur allt hänger ihop. Att det är en ganska långsökt intrig med stora plotholes, lär nog inte största delen av publiken bry sig om.

De som kommit för blod och gore får naturligtvis sitt. "Jigsaw" för vidare tortyrporr-arvet med luriga fällor och andra makabra, tekniska påhitt. Som stort fan av den första ”Saw”-filmen blir jag nästan irriterad, den här typen av ingenjörskonst var aldrig Jigsaws ursprungliga tanke. Men den här serien lever sedan länge sitt egna liv och blir aldrig lika vass igen som den inledande filmen. Biosiffrorna får utvisa om ”Jigsaw” får ytterligare uppföljare, eller - mer troligt - blir den sista spiken i John Kramers kista.
| 26 oktober 2017 20:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
Loved it. Minus för sista "moderna" fällan, annars så grym. Att se John Kramer igen gav mej gåshud.
Läs mer
3
Vi kan börja med att säga den mest framgångsrika skräck-franchisen är tillbaka med en film som var över min personliga förväntan. Det som förvånade mig mest var att de gått ifrån konceptet och den dramaturgiska uppbyggnaden av Saw som vi sett och lärt fått känna ändå sedan Saw 2. Detta kommer jag inte gå in djupare på för att undvika spoilers. Dock så har de även gått ifrån den stylistiska visuella delen så som ljussättning och scenografi för nu använder de sig av ljusare och renare miljöer som jag anser inte passar in i denna serie. Ända sedan SAW (1) började spelas in och James Wan var tvungen att skjuta alla scener i samma "lagerlokal" skapades väldigt unkna och mögelinfesterade miljöer. Allt från det skitiga badrummet till polisstationen hade samma nedgångna känsla. Detta fortsatte ut i alla dess uppföljare fram till Jigsaw. Här får vi se rena miljöer, blanka stålarmaturer och framförallt varmt solljus. Detta drog ner rejält på den kalla och oförlåtliga storstadsmiljön där en seriemördare härjar. Här hade jag gärna sett att de tagit tillbaka några från "Team Saw" så som Liesl Deslauriers, David Armstrong etc, för att få tillbaka den rätta visuella känslan som vi förknippar med Saw. Däremot kändes det skönt med Kevin Greutert tillbaka som klippare vilket märktes väl när man fick se hur filmen ståtligt flöt fram. Karaktärerna i filmen var vad jag hade förväntat mig. Det var bra jobbat av castingpersonalen med att hålla ned på stora namn och ta in skådespelare som folk inte kommer relatera med andra produktioner. Tyvär så var det ett antal som inte höll måttet och det sken igenom att de skådespelade. Även regissören ska få en känga här då blickriktningar och reaktioner ibland var rent ut sagt fåniga. Dessutom så kunde de inte hålla sig ifrån att ta in en del humor vilket ingen av de tidigare Saw filmerna innehållit. Skippa humorn och låt karaktärerna vara rädda och frukta för sina liv istället. Allt som allt så är det roligt att se Saw tillbaka på vita duken. Jag var rädd att det skulle vara en riktigt kalkonfilm där de skulle spela på större fällor, mera blod och skippa handlingen helt. Där blev jag motbevisad när vi får följa med mordutredare och obducenter i jakten på Jigsaw -mördaren där hans fällor får stå i bakgrunden. 3 av 5 är den värd.
Läs mer
2
Mr Jigsaw är tillbaka en 8e gång för att skrämma skiten ur oss med sina dödslekar?!! Ibland är det bara onödigt att ta upp en grym serie med stor risk att helt utplåna dess fascination och unikhet. Dem första 3 SAW-filmerna var riktigt bra gjorda och välplanerade, första var helt genialisk och en av mina favoriter all time, medan 4-7 utlöste en ny splatterfilm era bara, inget innehåll så vi maskerar det med massa dåliga skådespelare och massa blod typ!! Så när vi såg att det skulle komma en 8e film var det mest av nostalgi vi åter satte oss i biofotöljerna för att se vad som skulle erbjudas. Och fast filmen inte gav nåt nytt, samma skit och mest gäsp får jag ändå säga att den var inte sämst i linjen, flera av de senaste filmerna i Saw-serien har sugit värre, men hade hoppats om man nu tar sig besväret att fortsätta serien att åtminstone ta in nya inslag eller åtminstone trow some comebacks, men ingen karamell fick man suga på :( This is what we got take it or leave it var det mer som, varken bu eller bä, lite mer kvalité och nytänk tills next time...betyget blir en svag 3a.... Cast:Tobin Bell, Matt Passmore, Hannah Emily Anderson mfl.. aaa
Läs mer