The Gallows 2015

Skräck Thriller
USA
81 MIN
Engelska
The Gallows poster

Synopsis

25 år efter high school-studenten Charlie Grimilles tragiska död under en skolpjäs, blir fyra elever instängda på teatern där han dog.
Ditt betyg
1.6 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Gallows
DVD-premiär
26 oktober 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

24 oktober 2015 | 19:00

Found footage utan mål i sikte

Göra billig skräckfilm med skakig handkamera var en fräsch idé 1999. Efter femtioelva varianter är det inte lika kul längre. Här kommer nummer femtiotolv.
På samma sätt som maskerade tonårsmördare blev en tröttsam trend i skräckgenren på 80-talet så börjar man nu mjölka Found Footage-formatet till sista droppen. Påstått upphittat videomaterial var banbrytande i ”Blair Witch Project” 1999. Det är 15 år sedan…

Med några enstaka ljusglimtar (senast visade ”Unfriended” prov på lite kreativitet) emellan så har DVD-träsket och nedladdningssajterna fyllts av meningslösa kopior, uppföljare och lata variationer på samma koncept. ”The Gallows” är långt ifrån det värsta bidraget men någon ny franchise lär den inte skapa.

Låt oss ta en titt och se om det låter bekant. Gammal miljö med ruskig historia (i detta fall en skolteater och en dödlig hängningsolycka)? Check. Ungdomar som utforskar nämnd miljö nattetid? Check. Med en kamera som aldrig stängs av eller får slut på batteri? Check. Mystiska ljud och saker som försvinner/dyker upp oförklarligt? Det kan du skriva upp.

Även om den förlitar sig en aning för mycket på billiga skrämseleffekter av typen plötsliga påhopp med höga ljud så blir jag stundtals lite rädd. Och det finns en påtagligt obehaglig atmosfär filmen igenom. En gammal nedsläckt teaterlokal med en giljotin i centrum har trots allt förmågan att framkalla lite kalla kårar och speciellt i det mer autentiska hemvideoformatet (som alltid varit Found Footage-genrens fördel).

Men lite ruggig stämning och en relativt god grundidé är egentligen det mesta den här lågbudgetrysaren har till sin fördel. Främst är rollfigurerna raktigenom osympatiska stereotyper – ska jag följa en kvartett springa omkring i mörkret med skakig handkamera i 81 minuter så vill jag åtminstone bry mig litegrann när någon av dem biter i gräset.

Sedan är det just väldigt mycket omkringspringande och skrikande som aldrig leder någonstans. Det är en film som låtsas att den bygger upp till ett flådigt klimax som inte existerar. Visst, bjuds det på några twistar i slutet men ingen är mer än en jaha-upplevelse. De resta nackhåren från ”Blair Witch” – eller till och med ”Paranormal Activity” – lyser med sin frånvaro. Dags att slänga Found Footage-genren i Lost & Found-lådan.
| 24 oktober 2015 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Gallows
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu