Franska nerver 2011

Romantik Komedi
Frankrike
80 MIN
Franska
Franska nerver poster

Synopsis

Jean-René driver en chokladfabrik och Angélique är en superbegåvad chokladkonditor. Den gemensamma passionen gör att de dras till varandra och en förälskelse börjar spira. Tyvärr så är det inte enbart choklad de har gemensamt utan även en grav känslostörning – hon svimmar när hon får kontakt med män och han perspirerar sönder sina dejter. Kommer chokladen och kärleken segra?
Ditt betyg
3.1 av 40 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Les émotifs anonymes
Biopremiär
14 oktober 2011
DVD-premiär
15 februari 2012
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

12 oktober 2011 | 14:01

Kärlek, choklad och social fobi

"Franska nerver" är en söt berättelse om kärlek, choklad och social fobi. Man rycks med direkt i Angélique och Jean-Renés fumliga försök att närma sig varandra. Räkna med en stunds glädje, skratt och, till viss del, igenkänning.

Anonyma alkoholister har vi alla hört talas om, men anonyma känslomänniskor är inte lika vanligt. Det är under en gruppterapi för just sådana personer som vi introduceras för Angélique, en kvinna som är rädd för det mesta här i livet och som måste sjunga en speciell sång varje gång hon ska peppa sig själv. När hon söker jobb på en chokladfabrik möter hon chefen Jean-René, en bister man, som om möjligt har ännu värre social fobi än Angélique.  Självklart förstår ingen av dem varför den andra beter sig underligt och ägnar sig istället åt att klandra sig själva.

Social fobi sägs ju vara en de vanligaste fobierna så en hel del lär nog känna igen sig, även om det är drivet till sin spets här. Men vem har inte känt rädslan över att säga fel saker och blivit nervös och börjat svettas? Det regissören Jean-Pierre Améris gör är att skapa något roligt ur all ångest. Parets restaurangdejt blir dråplig å det grövsta när Angélique försöker hitta samtalsämnen som ”ska fungera”, bilar och Mellanöstern bland annat. Försöken faller platt när Jean-René ständigt ursäktar sig för att springa ut till toaletten för att återigen byta till en identisk skjorta eftersom han har svettats ned den första.

Denna feelgood-film må vara förutsägbar, men man blir lika glad av den ändå. De lyckas göra humor av något som är ett stort problem för många människor. Ibland är det lite för mycket slapstick, men ofta är det riktigt roligt. Dessutom väldigt gulligt. Det är svårt att inte hålla tummarna för att dessa två superblyga människor också ska hitta kärleken. Här finns också ett fint, om möjligt klyschigt, budskap – att våga. Gå inte genom livet utan att leva det. Våga göra något nytt och vem vet var du hamnar. Kanske blir du kär i din chokladälskande udda chef.

Chokladfantaster kommer att njuta extra mycket av denna pralin till film eftersom Angélique är en av de mest kreativa chokladkreatörerna man kan tänka sig. Det finns inte någon ingrediens som man inte kan blanda med choklad. Grönt te gör Angéliques chokladbitar till de mest populära i Frankrike.

Förvänta dig inte något världsomvälvande och du kommer att lämna biografen nöjd och varm i hjärtat. ”Franska nerver” är en söt romantisk komedi som lyckas vara riktigt rolig emellanåt. Ibland blir det väl fånigt, men oftast lever man sig in huvudpersonerna extremt stormiga känsloliv.

| 12 oktober 2011 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Franska nerver