Familia (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Familia" är tredje filmen (efter Den andra stranden och Compadre) om en fattig peruansk familj. Naty och hennes man Daniel har levt tillsammans i 35 år i ständig kamp mot fattigdomen.

I "Familia" slits familjebanden nästan isär. Den nu femtioåriga mamma Naty bestämmer sig för att söka arbete som städerska och hembiträde i Europa, på andra sidan Atlanten och våldsamma konflikter hotar familjen hemma i Peru. Samtidigt förbereds ett bröllop. Stig på i Daniels och Natys värld hos en familj du aldrig trodde att du skulle lära känna.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.3 av 3 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FAMILIA

Finstämd dialog om livsfrågor
Det ganska krassa dramat om familjen Barrientos vardag får ett lyckligt slut. Men vägen dit är full av både fallgropar och oväntade vändningar, som förmedlas med en förbluffande tonträff.

"Familia" är Mikael Wiströms och Alberto Herskovits tredje film om den peruanska familjen Barrientos familjekris och senare splittring. Allt tar sin början när mamma Naty lämnar sitt 35-åriga äktenskap för att resa till Spanien. Där väntar ett nytt liv som hembiträde. Bakom sig lämnar hon de vuxna barnen och maken Daniel som har svårt att förhålla sig till omställningen. Han vägrar till en början acceptera förlusten och pumpar frun på frågor om hon verkligen älskar honom. Ja, det gör hon. Men kan inte fortsätta leva samma liv. Nåja, det nya blir kanske inte riktigt som hon tänkt sig heller. Särskilt svåt att hantera är ensamheten i det nya landet.

Kameran finns hela tiden där, på nära håll följer man familjens ofta torftiga liv och ganska kämpiga vardag. Dialogen är särskilt fin på ett ställe där sonen frågar pappan vad som händer om han dör. Då får mamma ta hand om dig. Men om hon dör också, fortsätter han. Då blir du ensam. Nä, då finns ju du här som ett spöke. Vuxna sonen Dani å andra sidan kämpar med sina mindre smickrande aggressiva personlighetsdrag. Han har också svårt att förhålla sig till fadersrollen.

Allt känns väldigt äkta även om dramat också måste krävt en hel del regi. Inte minst med tanke på den många gånger inåtvända spelstilen. Trots allt händer inte så mycket heller. Livet lunkar liksom på. Vändpunkten kommer när Naty trots allt väljer att återvända till Peru. Familjen återförenas och ett stort bröllop väntar. Trots svärtan i alla förluster förmedlas en framtidstro och livsglädje som sitter i långt efter filmen.

Eftersom delarna är helt oberoende av varanda kräver inte trean någon direkt repetition av Compadre och Den andra stranden, också de känslostarka uppgörelser med vad som kan uppfattas som regissörens egna motiv.

Rebecca Haridi Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +

Veckans populära filmer

Visa fler