Disturbia (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
DISTURBIA är en ny gastkramande thriller om ett bostadsområde som bär på en chockerande hemlighet. Kale (Shia LaBeouf) ägnar dagarna åt att spionera på grannarna och märker snart att något inte står rätt till i bostadsområdet. Han börjar misstänka att en av grannarna (David Morse) är en seriemördare. Men kan det verkligen vara möjligt? Har Kale snubblat över en fruktansvärd hemlighet, eller har hans fantasi spelat honom ett spratt. En sak är dock säker - även seriemördare har grannar...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DISTURBIA

Högt underhållande men ingen klassiker

Det är inte lätt att vara Kale. Först förlorar han sin pappa i en bilolycka (en av de våldsammare jag sett på film), sen smäller han till en lärare som skämtar om det. Nu får den dystre 16-åringen spendera sommarlovet i husarrest, med en fotboja som håller honom innanför huset. När hans mamma dessutom stänger av hans internetuppkoppling och i ett dramatiskt infall klipper av tv-sladden, är möjligheterna till underhållning rätt uttorkade. Eller?

För att inte dö av kronisk uttråkning tar Kale till kikaren för att spionera på grannarna. Den otrogna maken över gatan, den sexiga nyinflyttade tjejen – Kales oskyldiga lek håller honom från att bli galen eller ännu värre, börja städa. Till och med den gräsklippande Mr. Turner är mer intressant än vad som sker i Kales hus. Särskilt när tidningen rapporterar om försvunna kvinnor, och Turners allt mer skumma beteende får grabben att misstänka att det är grannen som kidnappar och dödar dem…

”Disturbia” kan ses som en modern version av ”Fönstret mot gården” (eller möjligen en långfilm inspirerat av ”Simpsons”-avsnittet där Bart misstänker Flanders för hustrumord), men D.J. Caruso gör ändå storyn till sin egen, främst genom att låta den rikta sig mot en tonårspublik. ”Taking Lives”-regissören överraskar genom att ge oss gott om tid att lära känna karaktärerna, deras liv och situation innan han skruvar upp spänningen.  

Det hjälper inte minst att skådespelarna är lätta att tycka om. Coola Shia LaBeouf står i centrum med lika vackra som smarta Sarah Roemer vid sin sida, medan polaren Aaron Yoo har kul som filmens comic relief. David Morse är utmärkt som den läskige, möjligen farlige grannen, med new age-örhänge och bakåtslickat hår. Enligt IMDB var Morse så involverad i sin karaktär att han inte talade med de unga skådespelarna mellan inspelningarna för att tillföra rollen autenticitet. Bara Carrie-Anne Moss som Kales ensamstående mamma  får nöja sig med en otacksam roll.

Det som börjar som ett oskyldigt förortsdrama förvandlas långsamt till en katt-och-råttalek som bara blir mörkare och mer obehaglig ju mer historien utvecklas. Musiken, ljudeffekterna och karaktärernas generösa användning av handhållna videokameror bidrar till spänningen. Men efter en timme av effektiv karaktärsstudie,  är det som om filmmakarna började få ont om tid. Mördarstoryn stressas fram med skrikande, jagande och utflykter ner i mörka källarutrymmen medan ett oväder härjar utanför fönstren. Vi har sett allt det förr, och det är inte ens särskilt välgjort.

Så ”Disturbia” är något förutsägbar, och flyter inte på sådär smidigt som den kunde ha gjort. Men när du sitter där i mörkret med naglarna fast i armstöden kommer du inte bry dig. Hoppa-till-scenerna gör ändå sitt, och filmen står på egna ben som en spännande tonårsthriller med känsla för målgruppen. Tonåringarna agerar (och än viktigare, talar) som tonåringar gör, och de vuxna, enligt tonårsfilmens alla regler, lyssnar aldrig.

Men jag tvivlar på att man om 50 år kommer att göra remakes på “Disturbia”. Den kommer inte nära Hitchcocks briljanta verk - men vilken film gör det?

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Användare borttagen
Riktig klassiker här hemma. Var på semester och hela familjen var samlad i soffan i hotellrummet och denna gick på tv. Precis när de upptäckte vem mördaren i filmen var stormar 2 helt random män i 30-årsåldern in genom dörren("ytterdörren låg precis bredvid tvn) och börjar skrika. Alla blev helt vettskrämda, inklusive de 2 männen. Tydligen skulle de 2 männen skrämma sina kompisar och sprungit in i fel rum(våran dörr var olåst). På grund av detta, och att jag tycker filmen är jäkligt bra på sina ställen får den en svag men välförtjänt 4.
JVF
Såg om denna ikväll och jag gillar den riktigt mycket måste jag säga. En film som är väldigt lätt att titta på, härlig på något sätt. Inte minst underhållande. Mot slutet känns dock manuset väldigt slarvigt skrivet, fylld till bredden av klyschor, korkade, ologiska handlingar och reaktioner etc. Det drar ner betyget till en trea, dock en ganska stark sådan.
Wugllabang
Fruktansvärt överskattad. Hela storyn är så pinsamt förutsägbar och befriad från originalitet så att det ibland övergår till en oavsiktlig parodi på sig själv. Att det hela dessutom är en patetisk klyschcirkus utan varken spänning, charm, eller minsta spår av finess eller intelligens gör det bara värre. En svag etta får den av mig, en riktig skitfilm.
Visa fler (14)

Veckans populära filmer

Visa fler