Dagbok från en motorcykel 2004

Äventyr Drama Biografi
Argentina
120 MIN
Spanska
Dagbok från en motorcykel poster

Synopsis

Skildring av den fascinerande resan genom Sydamerika som den då 23-årige medicinstuderanden Ernesto "Che" Guevara och hans kamrat Alberto Granado företog sig i början av 1950-talet. Den framstående dramatikern José Rivera har skrivit manuset, som bygger på Guevaras och Granados dagböcker från resan.
Ditt betyg
3.2 av 165 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Diarios de motocicleta (The Motorcycle Diaries)
Biopremiär
22 oktober 2004
DVD-premiär
10 mars 2008
Språk
Spanska
Land
Argentina
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Motorcykelresan som ändrade deras liv

Alla stora män har också en gång varit unga pojkar. En del av deras idéer, tankar och värderingar som vuxna formas normalt under barn- och ungdomsåren. Något som kan tyckas trivialt och självklart kan göra ett stort intryck på ett barn som även senare som vuxen påverkar dess handlingar.

”Dagbok från en motorcykel” är baserad på två unga grabbars resa genom Sydamerika under några månader 1952. Ernesto Guevara och Alberto Granado är två kamrater från Buenos Aires, i slutet av sina studier och i början av livet som bestämmer sig för att ge sig ut och upptäcka kontinenten innan de ska välja annat i livet. Föga anar de att det är en resa som kommer att förändra deras liv för alltid och även ha en stor inverkan för många andra människor; inte bara för deras vänner och bekanta utan även för miljoner andra människor som senare påverkas av deras öde och tankar. Ernesto Guevara är numera känd som den store revolutionären Che Guevara.

Resan som vännerna har tänkt göra är i första hand ett äventyr och ett sätt att träffa nya tjejer. Alberto är kemist och Ernesto är läkarstudent. Genom sitt kontaktnät med läkare i andra länder får de också en inblick i vardagen på andra ställen samt tillfälle till nya bekantskaper. Båda kommer från relativt välmående familjer men genomgår provningar som får dem att känna på en tuffare vardag än de är vana vid. Krokiga vägar, svåra väderförhållanden, en krånglande motorcykel och begränsade ekonomiska resurser sätter alla sin prägel på resan men ju fler utmaningar de klarar desto mer bestämda blir de att fortsätta. Resan är fylld av strapatser men det gäller att se saker ur ett positivt perspektiv; det kunde varit värre!

Överallt dit grabbarna kommer möts de av olika människor. De flesta är förstående, hjälpsamma och vänligt inställda. Många är fattiga men ändå villiga att hjälpa till och ställa upp. Ibland kan även missförstånd uppstå. De rättas enklast ut med ett gemensamt skratt! Ibland kan dock ett litet flört med fel kvinna leda till mer problem än man hade anat. Då är det bäst att fly än illa fäkta!

Det sägs att en längre resa gör män av pojkar. Resor är onekligen ett spännande äventyr: det är så mycket som ska ordnas och planeras. Ändå blir det inte alltid som man tänkt sig. Det är kanske just det som är syftet med resor: att våga, att vara öppen för nya bekantskaper, att upptäcka, lära och se nya saker och platser. Eller som Karin Boye uttryckte det: Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är ändå vägen som är mödan värd.

Gael Garcia Bernal som också syns som f d transvestit i Almodovars aktuella ”Dålig Uppfostran” spelar huvudrollen och gör det på ett säkert och övertygande sätt. Rodrigo de la Serna spelar vännen och kvinnotjusaren Alberto. Den riktige Alberto Granado bor och verkar idag, 80 år gammal i Havanna. Han syns för övrigt i en scen i slutet av filmen. Robert Redford har varit huvudproducent för filmen. Filmen är till största delen filmad i riktiga miljöer och platser i Sydamerika där man följt i huvudpersonernas spår. Vissa naturscener är bedårande och otroligt vackra.

Filmen är klart intressant, sevärd, spännande och fascinerande. Den är även viktig eftersom den berättar ett stycke historia som berör och angår alla på något sätt. Den handlar om att se alla människor för individer och ge dem en chans innan man dömer dem baserad på deras bakgrund.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dagbok från en motorcykel
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu