Arirang 2012

Drama Dokumentär
Sydkorea
100 MIN
Koreanska
Arirang poster

Synopsis

En av Sydkoreas största regissörer har skämt bort filmfestivalbesökare år efter år med vackra, kraftfulla filmer som "Livets hjul" och "Järn 3:an". Efter tre års tystnad och ett av de finaste prisen på årets Cannesfestival är Kim Ki-Duk nu tillbaka med ett obevekligt självutlämnande där han i sin numera hermetiska tillvaro diskuterar sitt liv, sina filmer och konfronterar sin egen skugga.
Ditt betyg
2.6 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Arirang
Språk
Koreanska
Land
Sydkorea
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

19 november 2011 | 17:30

En regissör om sig själv

#SFF11 - Det kunde man väl ge sig fan på, att mannen som gjorde "The Isle" inte är helt stabil. Mentalt. När det kom fram att han levt i det där tältet i en stuga (du läste rätt) i tre år var min tanke att det var vad som drev honom till galenskapen men, ärligt talat, han var knappast stabil innan dess.

Kim Ki-duk, regissören ifråga, har filmat sig själv när han lagar mat, äter mat, matar katten, borstar sitt hår, väntar still, och så vidare, och ett tag trodde jag att det skulle bli allt i cirka hundra minuter.

Men tacksamt nog börjar han prata, om skådespeleri, om varför han slutat göra film, om varför han sitter i ett tält i en stuga i bergen, om hur han mår (mannen har uppenbarligen haft gott om tid att tänka), och dessa monologer — emellanåt monologliknande intervjuer med sig själv — varvas med fler scener som de inledande, de där som bara visar Kim Ki-duk när han gör saker i och utanför sin stuga. Hans toalett. Hans egenhändigt byggda espressobryggare. När han tillverkar en pistol. 

Det är en intressant dokumentär, såväl tekniskt som psykologiskt, och snabba klipp hjälper tempot i de scener då han inte pratar, men till slut rullar den ändå på alldeles för länge. Kim Ki-duk upprepar sig aningen för mycket. Och när han skriker eller sjunger och är högljudd som satan irriterar han skiten ur mig.

Och så fort filmen börjar bli intressant igen, när vi börjar undra om han blandar fakta med fiktion eller bara leker lite med mediet, då tar han åter till ton och förlorar mig.

Det är svårt att inte rekommendera "Arirang" men det är onekligen en bit ifrån Kim Ki-duks mest lyckade galenskap.

| 19 november 2011 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Arirang
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu