Intervju

Skribent

Erika Jarhed

27 februari 2023 | 21:00

Vänersborg är årets filmkommun: "Vi har mycket planerat!"

Uppdraget som 2023 års filmkommun landade hos Vänersborg. Vi har intervjuat Malin Haglund som berättar om vad de har planerat inför det kommande filmåret.
I samarbete med Göteborg Film Festival är Vänersborgs kommun utsedd till filmårskommun 2023. Det betyder att olika typer av filmaktiviteter kommer att hållas under året, där film som konstform ska synliggöras lite extra - och där man hoppas att locka många besökare.
 
Filmåret startade 27 januari i och med invigningen av årets upplaga av Göteborgs Film Festival och då visades invigningsfilmen "Exodus" av Abbe Hassan, som gjorde sin långfilmsdebut, på biografen i Vänersborg. Därefter visades ytterligare flera långfilmer och kortfilmer från det exklusiva programmet från filmfestivalen i kommunens anrika biograf.
 
Men filmåret har bara börjat. Vi har intervjuat Malin Haglund, enhetschef för allmän kultur, som är en av dem som har varit med och planerat projektet. 
 
Ni har fått äran att bli filmårskommun 2023. Vad innebär det uppdraget?

- Ja det känns jätteroligt att samarbeta med Göteborgs Film Festival, och få chansen att vara filmårskommun. Det betyder att vi får visa förtklassiga filmer från deras festivalutbud här i Vänersborg. Jag hoppas att det ska innebära att film som konstform blir mer synlig, och att den gemensamma filmupplevelsen blir mer uppmärksammad. 
 
Vad har ni för planer för ert filmår, vad kan folk förvänta sig?

- Vi har faktiskt ganska mycket planerat! Förutom samarbetet och aktiviteterna vi gör med Göteborg Film Festival, så har vi låtit filmtemat genomsyra flera andra kommunla kulturverksamheter och föreningslivet. Bland annat kommer Vänersborgs konsthall ha en utställning med videokonst, våra skolelever får skolbio och barnen i förskolan ska få skapa film under året. Vi har även våra kommunkoreografer som arbetar med dansfilmer och de kommer även att arrangera en mobil utomhusbiograf.
 
Hur har responsen från besökare varit hittils?

- Vi hade många glada besökare under invigningsfilmen som vi visade på Stora biografen, som för övrigt är Sveriges näst äldsta biograf i bruk. Jag tror många ser fram emot ett filmår.
 
Vänersborgs kommun är utsedd till årets filmårskommun i samarbete med Göteborg Film Festival.
 
Vad för punkt på programmet ser just du fram emot som ni har planerat?

- Jag ser fram emot utomhusbion! Det är ju ett så mysigt sätt att uppleva film tillsammans. Sen är jag nyfiken på Prisma filmfestival, som är Göteborg Film Festivals barn- och ungdomsfestival. Det ska även bli spännande att se hur våra unga invånare tar del av filmåret, både på skoltid och på fritiden. 
 
Trollhättan som inte ligger så långt ifrån Vänersborg är ju känd som "Trollywood". Tar Vänersborg upp kampen att konkurrera med Trollhättan som filmstad, i och med att ni har fått detta uppdrag?

- Nej, vi tar nog inte upp kampen mot Trollywood men kanske kan filmåret innebära att vi får en chans att samarbeta med Film i Väst på ett eller annat sätt. Det har vi gjort tidigare, exempelvis när Vänersborg firade 375 år. Då hade vi öppna filmvisningar av filmer som har spelats in här.

- Men även om Trollhättan är den staden som förknippas med film så tror jag att många vänersborgare känner sig involverade i mycket av det som går upp på bioduken. De flesta har nog passerat en inspelningsplats, sett en känd skådis på stan eller medverkat som statist. Det är ju inom våra kommungränser som delar av "En man som heter Ove" har spelats in och superstjärnan Nicole Kidman bodde här under inspelningen av Lars von Triers "Dogville"!
 
Som kulturälskare - vilka är dina tre absoluta favoritfilmer du vill tipsa om?

- Åh svår fråga, men mina två favoriter är Oscarsvinnande "Parasit" och "Forrest Gump", och sen den otroliga dokumentären "Rosas danst Rosas" med koreografen Anne Teresa de Keersmaeker.
 
Mer info kring kommande filmvisningar och andra aktiviteter under filmåret hittar ni på Vänersborgs hemsida
| 27 februari 2023 21:00 |