Intervju

Skribent

Kim Nilsson

2 december 2006 | 01:01

Sienna Guillory: "Jag har alltid velat spela en alv!"

En exklusiv pratstund med "Eragon"-stjärnan Sienna Guillory.

Brittiska Sienna Guillory sitter för tillfället i en skön sits. Hennes nästa film "Eragon" spås bli den nya "Sagan om ringen" och erbjudandena om nya filmer har haglat in. Den 31-åriga bruden från Storbritannien har redan visat framfötterna i "Resident Evil: Apocalypse" som den inte helt okända Jill Valentine, men nu är det alltså fantasy och drakar som gäller. MovieZine fick en exklusiv pratstund med Sienna direkt från Los Angeles där hon berättar om filmen och framtida projekt.

Berätta lite om din karaktär i Eragon, Arya. Vem är hon?

- Arya är en alv som har i uppdrag att vakta och transportera ett drakägg från en organisation som kämpar mot fienden till alverna. Det går inte riktigt som planerat men hon spelar en nyckelroll i den kamp mellan gott och ont som filmen handlar om.

Hur tänkte du när du accepterade rollen?

- Jag har alltid velat spela en alv! (skratt). Det var en dröm som gick i uppfyllelse och jag var också mycket fascinerad av att hon fick ha flera sidor. Hon var både en krigare och en prinsessa och det kändes väldigt unikt.

Det är ju en väldigt fysisk roll, hur förberedde du dig?

- Oj, det var hårt arbete. Jag fick träna svärdfighting ungefär fyra gånger per dag, men jag tyckte det var roligt. Jag har fortsatt lite grann efter inspelningen, men det blir ju inte lika ofta som då. Jag fick också många blåmärken och lite rispor här och var, men det vara bara kul. Man vill ju visa att man faktiskt gjort det (skratt).

Det är en film som har mycket CGI, hur var det att arbeta så?

- Det var faktiskt inte speciellt svårt. Vi spelade in mycket i Ungern på riktiga inspelningsplatser så det var inget problem att leva sig in i historien. Självklart tillkom viss blue-screen-arbete, men det var inget som störde mig speciellt. Det var däremot svinkallt vissa dagar när vi filmade utomhus och då önskade man kanske att vi hade varit inomhus, haha! Landskapen där vi filmade var dock så underbara att jag kunde stå ut ändå.

Drakar spelar en viktig roll i filmen och framför allt Saphira. Fick ni veta något hur hon skulle se ut under inspelningen?

- Jag älskar drakar så det var faktiskt inget problem att tänka hur hon skulle se ut. Vi hade väl inget direkt att gå på, men fick förklarat hur de skulle se ut muntligt. Jag baserade det mycket på dinosaurier och det gjorde det hela mycket enklare. Filmen är ju en saga så man måste ha ett visst uns av fantasi för att det ska bli så bra som möjligt. Det var också bra att vi kunde visa en drake som hade många sidor. Ibland en vacker och ibland en hemsk, inte bara ett odjur som drakar oftast är annars.

"Eragon" är baserad på en bok, vad visste du om den innan?

- Inte så mycket, jag utgick från manuset som jag fick och det var så starkt att jag genast ville ha rollen. Det är en fantastiskt vacker historia som påminner om en grekisk tragedi så jag tror den tilltalar alla, inte bara fantasyfans. När jag gjorde min audition så läste jag boken innan och jag kände väldigt starkt för allt.

Eftersom "Eragon" är baserad på en bok så är det alltid vissa fans som är kritiska till en filmatisering. Hur har ni tacklat det?

- Jag tycker man måste komma ihåg att film och bok är två olika former av medium som inte kan ersätta varandra. Boken är fantastisk och kommer alltid vara så. Det här är en film och en annan tolkning av samma material och kan därför bara jämföras med sig själv. Det som är bra med en bok är att där får man tänka själv på bilderna, medan filmen presenterar dem för dig. Självklart har man hört att vissa är skeptiska och kritiserar vissa val vi gjort i filmen, men samtidigt kan vi inte fastna i det. Vi får fokusera på vårt. Nyckeldelarna i boken finns självklart bevarade i filmen. Personligen har jag inte upplevt så mycket kritik mot min karaktär, men jag har inte heller läst på nätet eller fått direkt kritik från något fan.

Det är många kända namn i rollistan som Jeremy Irons och John Malkovich. Hur var det att arbeta med dem?

- Bara att så tunga namn som vunnit Oscars är med gör att man förstod hur uppskattat materialet var. Självklart är det alltid underbart att arbeta med duktiga människor eftersom de inspirerar dig själv att göra bättre. Robert Carlyle som också är med är en annan stor favorit för mig så det var en ära att få dela filmmeter med honom.

Huvudrollen görs av Edward Speleers som var 17 till 18 år när filmen spelades in och som inte gjort någon film tidigare. Hur var det att jobba med ett sådant oprövat kort?

- Ed är helt otrolig och en väldigt lugn och sansad ung man. Inte alls gapig eller högljudd som många andra i hans ålder och han kommer säkert bli en duktig skådis, vilket han redan är i denna film. Han tänker efter noga och kan göra mycket utan att säga något. Det gick väldigt lätt att jobba med honom och det var underbart att se hur man växte från tonåring till ung man under inspelningens gång.

Du har också gjort andra filmer baserade på annat material, till exempel "Resident Evil: Apocalypse" där du spelar Jill Valentine. Blir det någon ytterligare film i den serien för dig?

- Det vet jag faktiskt inte. Jag har inte skrivit på något där.

Det är precis som Arya en fysisk roll, kunde du se något samband mellan karaktärerna?

- Nej de är så olika och framför allt är anslaget i de två filmerna olika. I "Resident Evil" så handlade det om att göra ett spel till levande film och det fanns därför lite utrymme för att flesha ut karaktärerna. Arya är en mer komplex roll och hon har naturligtvis mer bakgrundshistoria, men jag gillar båda rollerna.

Slutligen Sienna, boken "Eragon" har flera uppföljare, får vi se dig i nästa film också?

- Oj, det vet jag faktiskt inte om jag ska vara ärlig! Jag tror inte ens ett manus till en ny film är klart så vi får vänta och se.

Tack ska du ha och lycka till med filmen!

- Tack själv och hoppas ni svenskar gillar "Eragon".

| 2 december 2006 01:01 |