Intervju

Skribent

Mats Karlsson

14 mars 2012 | 21:01

Peter Dalle och Richard Ulfsäter om "En fiende att dö för"

Regissören Peter Dalle som senast gjorde "Skenbart" är tillbaka med det historiska dramat "En fiende att dö för" där en grupp forskares relation sätts på prov när andra världskriget bryter ut.

MovieZine träffade Peter Dalle och huvudrollsinnehavaren Richard Ulfsäter för att prata om inspelningen på Svalbard, där inga mobiltelefoner eller internetanslutning existerar.

Var fick du idén ifrån?

Peter Dalle: Idén fick jag när jag var uppe i Svalbard där inga mobiltelefoner fungerar. Det gör något speciellt med en som människa.

Hur fungerade det med så många olika nationaliteter i filmteamet?

Peter Dalle: Det var inga problem alls. Det gemensamma språket var engelska. Vissa av tyskarna pratade dock inte så god engelska, eftersom de har allt dubbat i hemlandet. Ibland hade de svårt att sätta ord på sina känslor på engelska. Men det var också det enda problemet, annars blev det en kvalité att uttrycka sig på engelska. Fast när man var ensam med exempelvis norska skådespelaren Sven Nordin pratade man hellre skandinaviska och tyskarna pratade sitt eget språk. Det var intressant att se hur annorlunda skådespelarna blev när de pratade sitt eget språk.

Richard Ulfsäter: Jag älskade det så mycket. Det blir mer trovärdigt och autentiskt också.

Peter Dalle: Ja, man får känslan av Noaks ark med alla nationaliteter och man måste komma överens med saker man egentligen inte kommer att göra. Man måste förhålla sig till det, fast man är så långt borta.

Om man jämför med en traditionell inspelning så var ni fortfarande kvar på inspelningsplatsen när scenerna var avklarade. Ni var ju fortfarande kvar på fartyget.

Richard Ulfsäter: Ja, det var också ett plus. Vi var på plats hela tiden och vi kunde inte gå hem och knäppa på TV:n eller vad man nu brukar göra. Det ökade koncentrationen och fokus och vi kunde jobba dygnet runt om det behövdes. Man stänger ute alla privata saker. Där uppe hade vi inte tillgång till mobiler eller internet.

Peter Dalle: Jag är ingen telefonmänniska och har inget större kontaktnät. Det var väldigt få som hade ringt när jag kunde sätta på telefonen igen efter 10 dagar.

Hur hittade du alla duktiga skådisar?

Peter Dalle: Det är rollbesättare som har tagit fram en massa förslag. Jag tittade på filmer som alla skådespelare hade gjort och jag fastnade direkt för Jeanette Hain och Axel Prahl. Jag åkte dit för att träffa dem vid olika tillfällen och pratade med dem. Med Richard Ulfsäter var det lättare, för där hade man mer koll.

Karaktärerna hamnar i den tuffa situationen med att gå och lägga sig som vänner och kollegor för att vakna upp som fiender.

Peter Dalle: Vår tillhörighet är väldigt, väldigt stark. Det är inte så konstigt tycker jag om man är svensk och Sverige vinner hockey-VM känner man sig väldigt svensk. Det är lustigt att det finns människor uppe i Norrland som hejar på Djurgården och är beredda att döda någon som hejar på AIK.

| 14 mars 2012 21:01 |