EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2019 | 18:00

"Mrs. Fletcher visar att kvinnor är som starkast över 40"

Skådespelerskan Kathryn Hahn i en exklusiv intervju om nätporr, föräldraskap och nya miniserien "Mrs. Fletcher".
Mrs. Fletcher står inför ett nytt kapitel i sitt liv. Maken lämnade henne för flera år sen. Nu har tonårssonen Brendan (Jackson White) flyttat iväg till college. Ensam hemma för första gången på många år tar hon äntligen chansen att återupptäcka sig själv.

Miniserien ”Mrs. Fletcher” består av sju halvtimmesavsnitt, en perfekt binge att sluka på en helg. Den är också något så ovanligt som en serie om en 40-plusårig kvinnas sexuella uppvaknande, med både vågade scener och mycket igenkänningshumor. Som grädde på moset är det underbara skådisen och komikern Kathryn Hahn (känd från bland annat ”Bad Moms”) som spelar huvudrollen.

Jag fick möjligheten att träffa Hahn på Toronto Film Festival, under ett pressmöte där teman som internetporr, föräldraskapets våndor och åldrande kom på tal.

Hur skulle du summera ”Mrs. Fletcher”?

- Det är två coming-of-age-historier, om en mor och hennes son. Den ena åker iväg på college och den andra ska få uppleva ensamhet för första gången. Båda går igenom en tid då internetporrens värld öppnar sig för dem som en Pandoras ask, på olika sätt.

Vad tyckte du om med din karaktär?

- Så många saker! Jag älskar att Eve är en kvinna som i hela sitt liv har försökt att göra saker enligt reglerna. Hon försöker göra gott, och bocka av allt det på sin lista som gör en god person - vara en bra mamma, en bra hustru och bra på sitt jobb. Hon gör allt för andra men inget för sig själv. Hon har tagit på sig rollen som samhället tillskrev henne utan att en enda gång stanna upp och fundera över vad hon ville ha, och vem hon var.

- Vi möter henne under en tidpunkt då hon verkligen får en chans att granska sig själv och fråga sig: ”Vad vill jag?” Det där har alltid lockat mig, att få representera kvinnor i 40-årsåldern, då man börjar bli en ”osynlig” del av populationen, och få visa att - nej, det är ju här kvinnan är som starkast! Att vi inte förlorar vår sexualitet vid den punkten i vårt liv, och att vi inte slutar att växa och lära oss. Hon kastar av sig alla dessa identiteter och det är en befrielse, det ger henne makt. Det såg jag fram emot att skildra.

Det finns en del vågade scener för dig, inte bara nakenscener utan också onani. Det är modigt och har aldrig visats på tv på det sättet. Var det något som oroade dig i förväg?

- Jag tänkte inte alls på det. Jag vet inte vad det säger om mig… Men det var inte poängen för mig. Alls. Poängen var att skildra hennes faktiska nakenhet, eller sårbarhet. Hennes emotionella nakenhet så att säga. Hur hon hittar sig själv i ett nytt kapitel i sitt liv. Det är alltid intressant när folk kallar det modigt. Skulle man säga så om en yngre kvinna? Jag vet inte.

- Det är inte så att jag springer runt och söker efter roller där jag får kasta kläderna (skratt). Men jag tyckte att för det här specifika projektet, för hennes resa, var det både viktigt och farligt att utforska dessa områden. Att ta henne någonstans där hon aldrig har varit.
 

Kathryn Hahn upptäcker nya intressen i "Mrs. Fletcher".
 
Varför tror du att hon varit så rädd för att fråga sig vad hon själv vill ha? Är det på grund av samhällets krav?

- Jag tror inte att hon någonsin tyckt att hon kan ställa den frågan. Hon simmade mest med strömmen. Det är så hon ser sig själv som person. Hon har haft fullt upp med livet, allt bara hände, och det kan många känna igen sig i. Plötsligt är man 40 plus och ”wow, hur gick det till?” Hon är en person som får möjligheten att fråga sig själv: ”Vem är jag? Ville jag ha det här livet?” Det är existentiella frågor. Så visst, på ytan ser det ut som en serie om porr, eller fysisk närhet, men jag tror att vi pratar om större teman än så.

- Vi känner många såna här personer, eller hur? Hon har bott i ett hus med praktiskt taget en främling, hennes son, som alltid var taskig mot henne. Fast hon gjort sitt bästa för att göra honom till en vettig människa är han lite av en skithög. Och hon har ingen aning om hur det hände (skratt). Nej, han är ingen skithög. Men föräldrarnas skilsmässa tog hårt på honom. Eftersom hon var närmast så blev hon skurken, och han knuffade bort henne. Inget blev som hon ville. Nu öppnar sig en helt ny värld, och hon börjar få en kärleksaffär med sig själv. Hon blir förälskad i sig själv, tack vare porren.

Vad var du mest överraskad över att lära dig?

- Jag antar att det var makten som Eve kände, och som jag kände via henne. När man är kvinna i min ålder… Jag trodde nog alltid att det här med att vara tvåbarnsmamma i 40-årsåldern inte skulle vara så givande för mig som person, som skådespelerska eller som någon som gillar att skapa. Jag är förvånad och det är spännande att se att detta är den mest kreativa tiden i mitt liv. Det är oväntat! Jag får upptäcka vem jag är och det ger mig kraft.

- Tom Perrotta (seriens skapare) var fantastisk på att samarbeta och att lyssna. Det var viktigt för honom och för oss att vi bara hade kvinnliga regissörer, och han omgav sig med många starka kvinnor på inspelningen. Den miljön kändes otrolig. Jag hade inte väntat mig så mycket samarbete och att få vara en sådan stor del av detta projekt.

Du har gjort en karriär inom independent-filmer, men en sån här karaktär känns bara möjlig att visa på streaming. Stämmer det?

- Jag är tacksam att HBO och Tom för det här formatet och den här karaktären. Jag tror inte att jag hade fått rollen, eller att det här ens hade kunnat göras för bara några år sen. Det känns väldigt nytt. Jag tycker miniserie-formatet är perfekt för denna. Det är en slowburn. När jag jobbar ser jag ingen skillnad på film eller miniserie längre. Regissörerna, fotograferna och skaparna är samma. Energin är densamma. Berättandet skiljer sig inte. Men formatet tillåter en längre historia, och det är en dröm för en skådespelare.

Ser du några problem med att serien visar porr i ett positivt ljus? Eller gör den det?

- Det är en komplicerad fråga. Jag tror att Brendans historia rör vid det. Du har rätt, när man ser en grabb som lär sig om intimitet eller relationer via nätporr, blir det ett minfält när han kommer till college eller ut i verkliga livet. Vi ville också prata om politiken bakom porren, vilka är människorna bakom det och kvinnorna som skildras? Det var viktigt för oss att ha det i åtanke.
 

Jackson White och Owen Teague i "Mrs. Fletcher".
 
Vilka andra tv-serier har du blivit förälskad i på sistone? Vad har överraskat eller berört dig?

- Jag är besatt av ”Fleabag”, vem är inte det? Den är otrolig. Jag såg just ”Dead To Me” där min vän Christina (Applegate) medverkar, och hon gör en fantastisk insats. Jag har också följt ”Schitt’s Creek” med mina barn. Älskar verkligen Catherine O’Hara.

Känner du att något förändras i Hollywood när det kommer till kvinnliga filmskapare? Kommer allt prat om detta leder till något konkret?

- Jag känner att vår serie är något konkret. Vi lyfter fram kvinnliga regissörer och producenter. Och filmfestivaler som Toronto är duktiga på att programsätta med hälften kvinnliga filmskapare, så det sker definitivt en förändring just nu.

Tycker du att vi måste ändra hur vi talar och undervisar om sex?

- Ja, helt klart! Vi måste vara mycket mer ärliga och öppna. Vi måste sluta blunda för att våra ungdomar har sex, och prata med dem om preventivmedel, om respekt, om kommunikation och samtycke.
 
Och kan en serie som "Mrs. Fletcher" hjälpa till?

- Det hoppas jag verkligen! Och jag hoppas att den kan lära folk att ta reda på vad de själv vill. Det är skrämmande för en förälder att se hur lätt man kommer åt all porr gratis. Men man måste förstå att det man ser inte är vad din partner vill. Porr är en fantasi. Unga människor kan få fel uppfattning om hur sex ser ut. De lär sig inget om hur man uppvaktar eller dejtar någon. Så använd det sparsamt.
 
 
Miniserien ”Mrs Fletcher” får premiär måndagen 28 oktober på HBO Nordic.
| 27 oktober 2019 18:00 |