Intervju

Skribent

Mats Karlsson

25 januari 2015 | 09:00

Jönssonligan tippar Guldbaggegalans vinnare

Simon J. Berger, Torkel Petersson, Susanne Thorson och Alexander Karim har en plan… för vem som vinner på måndag.
Redan innan de blev "nya Jönssonligan" var skådespelarna Simon J. Berger, Torkel Petersson, Susanne Thorson och Alexander Karim samtliga flitigt anlitade inom svensk film, och medverkat i flera nominerade Guldbagge-kandidater. Hur ser de på årets nomineringar? Och hur skulle Charles Ingvar Jönsson och hans liga gå tillväga med en kupp under Guldbaggegalan?

I väntan på årets stora svenska filmgala träffade vi skådespelarna ur "Den perfekta stöten" för att diskutera de nominerade. 

Vilken var 2014 års bästa svenska film, enligt er?

Berger: Jag har inget bra svar, jag har inte sett de andra filmerna som är troliga contenders.

Petersson: Det är så olika typer av filmer. Det blir lite skevt om man jämför dokumentär med action eller komedi. Jag kan tycka att Guldbaggejuryn är väldigt inriktad på en viss typ av film. En slags over-all-konstnärlig dramagenre. Det är det som premieras år efter år, tack vare att det är en viss sammansättning av cineaster som sitter i juryn. Det kan kännas lite boring att det är så enkelspårigt. Annars, av de filmer jag har sett, så var "Turist" riktigt bra, den är säkert värd att vara med där. "Gentlemen" var också bra.

Karim: Jag har bara sett "Turist" av de som är nominerade. Jag har så många barn så jag hinner inte ta mig iväg på bio.

Thorson: Det är samma här, jag har inte haft ett så dåligt bioår på många år. Jag har sett några stycken, men det är alldeles för få för att utnämna bästa film. Ruben Östlund eller Roy Andersson, vem blir galans stora vinnare?

Petersson: Jag tror att Ruben Östlunds film kommer vinna alla Guldbaggar. "Gentlemen" och Roys film kommer vinna några schyssta, men Ruben är liksom… Det går lite grann i konjunkturer, man ska få lite socker och man ska få lite salt. Det handlar inte alltid om vem som är bäst. Roy har vunnit sina Guldbaggar, han är lite äldre, han har också gjort en film som i stilen liknar extremt mycket dem som han har vunnit för tidigare. Ruben Östlund har hittat en ny stil som inte liknar något han gjort tidigare. Han är ung, fräsch och allting talar för honom, tycker jag. Roy är redan kung, så att han utmanar Ruben är mest på skoj.

Karim: Från min sida är det en ren gissning, jag har inte sett filmerna. Men som Torkel säger, man vet hur de här galorna funkar. Det är inte maskiner som väljer vinnarna. 

Vilka blev snuvade på sin nominering?

Karim: Jag blir snuvad varje år.

Thorson: Jag har inte sett "Hallåhallå", men det kändes som att den var värd en nominering, av vad jag har hört. Är "Gentlemen" värd sina 13 nomineringar?

Berger: Det är knepigt med nomineringar och tävlingsbiten. Men jag tycker det var en fantastisk bra film. Sen är det inte konstigt att den får mycket nomineringar. De delade åsikter som funnits handlar mycket om filmsmak, om man gillar den berättelsen eller inte. Men när det gäller allt det tekniska är den ju suveränt genomförd. 

Karim: Är Ruth (Vega Fernandez) nominerad? Annars hade det varit en snuvning.

Petersson: Jag har varit med i många komedier, och den diskussionen tycker jag är spännande: hur man väljer att se på olika genrer. Vad som är mera pk, vilka ingredienser som kanske måste finnas, och hur det blir stereotypt åt olika håll. Folk klagar på att Oscarsgalan väljer en viss typ av film. Jag har varit med i många filmer som "Jalla! Jalla!" som varit nominerade men aldrig vunnit, för det känns omöjligt att tävla mot en ångestfilm. Nu kanske spelet är mycket bättre i "Jalla! Jalla!", men i och med att det ligger i en annan kontext så ser man det på ett annat sätt. Det vore roligt om man breddade seendet lite grann och lät andra genrer ta sin plats. Listan på nomineringarna känns väldigt förutsägbar. 

Karim: Det jag kan tycka är positivt med Guldbaggen, och som man ofta missar, det är att den lilla filmen lyfts fram. Filmen där många människor slet och fick en film färdig, och fick upp den på biograf. Det som sker efter en Oscarsnominering eller en baggenominering är att filmen får nytt liv. då kan det vara synd att filmer som redan har världens största liv får ännu mer strålkastarljus. "Nånting måste gå sönder" är en sådan film som inte fått så stor spridning men som nu uppmärksammas igen.Torkel, som den enda som blivit Guldbaggenominerad, hur går tankarna när man sitter där på galan och väntar på beskedet?

Petersson: Som alltid i såna där sammanhang. Jag ställer in mig på att det ska gå dåligt, så blir jag glad när det går bra. Så tänker jag. Samtidigt som man hela tiden hoppas någonstans innerst inne. Men det var någon tung, dansk skådis som var svinbra som var nominerad, så jag kände på mig att jag skulle förlora. Sen tror man att Guldbaggevinnares karriärer ska gå asbra, men det blir oftast inte så. 

Thorson: Sen tror jag det är svårt att förhålla sig till när man har vunnit en Guldbagge. Man tycker man är på toppen, så hur går man vidare? Framgång är inte alltid lätt. 

Karim: Det talas om en "Oscar Curse". Många skådisar säger "se nu till att få din Oscar sent i livet, för sen är karriären över". Man ska bli nominerad, men man ska inte vinna. 

Thorson: Fördelen är att man nuförtiden kan få uppmärksamhet utomlands. Man får ögonen på sig efter en Guldbagge, det är positivt. Om Jönssonligan skulle ta sig in på Guldbaggens efterfest, hur skulle ni gå tillväga?

Thorson: Man vet iallafall varför vi är där. För att sno alla Guldbaggarna.

Berger: Vi skulle placera Ragnar (Vanheden) i entrén som dörrvakt.

Thorson: Jag skulle ta skorstenen.

Petersson: Jag tror vi skulle ta oss in innan galan istället. Om det gäller att sno Guldbaggarna så tar vi dem innan galan. Man kanske kan klä ut sig till en Guldbagge för att smälta in. 

Berger: Och Harry hade gjort en diversion. En rökbomb för att utrymma lokalen. 

Thorson: Vanheden hade gjort något nummer på scenen. 

Berger: Kan inte alla komma in genom dörren i en trojansk bagge? Sen smiter alla ut till sina respektive nummer.

Thorson: Sen kommer jag in utklädd till Petra Mede. Vi hade iallafall lyckats, det är inga problem.

Guldbaggegalan TV-sänds på måndag kl. 20.

Foto: Calle Anderson
| 25 januari 2015 09:00 |