Intervju

Skribent

Mats Karlsson

3 augusti 2013 | 22:01

Ian McDiarmid: "Jag såg ut som en padda"

Skådespelaren berättar hur han fick rollen som kejsaren i "Star Wars", och hur han jobbade fram det elaka skrattet.

Ian McDiarmid är en skådespelare av den gamla skolan och har varit flitig på teatern. Men den roll som han har blivit synonym med är förstås den onda kejsaren i "Star Wars". McDiarmid var en av gästerna på Star Wars Celebration och skådespelaren tog chansen att bemöta sina fans och visa att han definitivt inte har glömt sin parodroll.

Hur gick det till när du en gång i tiden fick rollen som kejsaren/Palpatine?

- Det var faktiskt ren tur. Jag medverkade i en teaterpjäs i London där jag spelade en 80-årig man och en av rollbesättarna till "Star Wars" såg mig i pjäsen. Det i sin tur resulterade i att hon nämnde mitt namn för George Lucas. Saken var den att de gav rollen till någon annan skådespelare, som var närmare 80 år. Men tragiskt nog kunde han inte använda de gula kontaktlinserna, så han kunde inte göra rollen. Så en morgon ringde min agent och sa att George Lucas ville träffa mig och att en bil var väg för att hämta upp mig. Men bilen var självklart redan utanför, det är så George fungerar.

Vi satt och småpratade om allt möjligt och när jag kom hem igen ringde min agent och sa att jag hade fått rollen. Jag visste fortfarande inte vilken roll det var och då fick jag reda på att jag skulle spela kejsaren.

Då var du bara 30 år?

- Ja och jag skulle spela en karaktär som var 120 år gammal.

Hur var det att gå tillbaka till karaktären i de nya filmerna som utspelas före originaltrilogin?

- Det var väldigt konstigt. När jag var 30 år fick jag spela en 120-åring och lyckligtvis var jag precis i rätt ålder för att spela Palpatine, det vill säga i 50-årsåldern. Jag hade ett möte inför de nya filmerna där jag fick frågan om jag visste någon som skulle vilja spela kejsaren. Lustigt att du frågar det sa jag...

Det var andra gången jag fick frågan att hoppa på "Star Wars". Jag visste inte då vem Palpatine var, men när jag fick läsa manuset ljusnade det. Inte ens Liam Neeson visste vem Palpatine var, så han kom fram till mig på premiären och frågade varför jag inte hade sagt vem jag var. Så mycket hemlighetsmakeri var det under inspelningarna.

Visste du någonting om kejsaren när du spelade honom i originaltrilogin?

- Nej, faktiskt inte. Jag var mest nyfiken på hur jag egentligen skulle se ut i den färdiga filmen och om jag skulle få behålla min röst. Regissören Richard Marquand gav mig ett band med Clive Revill, som gjorde kejsarens röst i "Rymdimperiet slår tillbaka" och sa: "Om du kan komma i närheten av Clives röst, kanske George behåller din röst."

När kollade mig själv i spegeln efter fyra timmars make up tyckte jag att jag såg ut som en padda och därför låter jag som jag gör. Jag har alltid varit fascinerad av japanska skådespelare som pratar genom magen och låter nästan som de ska spy.

Du är också ganska känd för ditt elaka skratt.

- Ja, jag var ganska övertygad om att det måste vara ett riktigt elakt skratt.

Hjälpte det dig att komma in karaktären med all denna make up?

- Ja, definitivt. Men nu har jag inga problem att komma in i karaktären. 

Hur reagerade du när du fick höra att det skulle bli nya "Star Wars"-filmer?

- Jag blev faktiskt ganska förvånad. Jag trodde de sex filmerna skulle vara allt. Men jag tycker att det är fantastiskt. Jag är övertygad om att det kommer vara en massa duktiga och kreativa människor involverade i projektet. Dessutom har man J.J. Abrams som regissör. Det finns så mycket mer att berätta om Star Wars, men dessvärre är min karaktär död.

Har du läst boken "Darth Plagueis" och skulle du vara intresserad av att göra en spinoff-film?

- Ja, det är en bra historia. George har aldrig avslöjat så mycket om kejsarens bakgrund, men han har troligtvis haft ett väldigt intressant liv. Jag har aldrig ens försökt att spekulera i hur hans liv kan ha sett ut. Fast det finns många karaktärer i "Star Wars" som har intressant bakgrund och ryktet säger att en av dem ska få en spinoff. Så jag håller i alla fall tummarna.

Läs mer om"Star Wars Celebration och de kommande filmerna på vår Star Wars-sajt »

| 3 augusti 2013 22:01 |