INTERVJU

Skribent

Ninna Bengtsson

25 november 2023 | 10:00

"Skådespeleriet har blivit som en drog" - Alex Karlsson Tyrefors debuterar i Netflix-serie

Alex Karlsson Tyrefors, 22, gör skådespelardebut som mordanklagade Stella i Netflix ”En helt vanlig familj”. Men från början var det osäkert om hon skulle få rollen. "Jag fick presentera mig på skånska på telefon", säger hon.
Hon älskar filmer men har aldrig stått på scen tidigare. I tunga svenska krimdramat ”En helt vanlig familj” på Netflix gör Alex Karlsson Tyrefors rollen som Stella, som utsätts för ett övergrepp som femtonåring och några år senare anklagas för mord. Hon berättar att hon ser Stella lite som en lillasyster.
 
– Hon har en cocktail av psykisk ohälsa och ADHD. Man vill att det ska gå bra för henne och det blir så himla känslosamt när det inte gör det, just för att man bryr sig. Hon är en väldigt vilsen kvinna och vilsenhet kan ta sig uttryck på olika sätt. För henne blir det en jakt på bekräftelse, säger Alex Karlsson Tyrefors:
 
– Hon är gränsöverskridande och tar väldigt mycket plats. Men jag tror det är en fasad som hon har för att skydda sig själv. Kanske ett svar på känslan av att inte ha blivit lyssnad på eller sedd. Hon vill ha kontroll över det hon väljer att visa utåt och känslor som är mindre kontrollerbara stänger hon in. Där kan jag verkligen relatera till henne för det påminner om hur jag själv var när jag var yngre.
 
Large 620128a558dda253fcb21d82ffb21f02 netflix 20ehvf 412  20272 nikolaj 20thaning 20rentzmann
 
Men att Alex skulle få rollen var långt ifrån säkert i början. I serien bor familjen Sandell i Skåne i Lund och ett krav när man sökte folk till inspelningen var att personen skulle vara skånsktalande.
 
– Jag såg en annons på Facebook där de sökte skånsktalande tjejer och jag pratar inte skånska. Men jag har släkt nere i Skåne från Höllviken, så jag tänkte att jag kan härma dem. Jag blev uppringd av den som rollsatte och då fick jag köra en liten skånsk improvisation på telefon. Det var knackigt i början så jag var nervös som satan. Men sedan blev jag kallad till provfilmning mot de andra skådespelarna vilket var helt magiskt, säger Alex Karlsson Tyrefors.
 
– Skånskan är ju fin och en väldigt stor del av Stellas identitet. Lokalförankringen gör mycket till berättelsen.
 
Hur var det för dig som aldrig skådespelat förut?
 
– Jag hör nog till en märklig skara människor som älskar att provfilma. Jag tycker inte alls att det är obekvämt. Jag älskar att göra bort mig lite och det är jättekul att få träffa nya människor.
 
Har du alltid velat stå på scen?
 
– Jag har alltid älskat film och spenderat väldigt mycket tid att kolla på film men det har känts avlägset. Det är ingenting som vi vanliga dödliga ägnar oss åt. Men det har nog varit en dröm sen jag var liten. Jag minns att när jag var yngre så laddade pappa ner filmer från olika streamingtjänster utan svenska undertexter eller svenskt tal. Vi kollade på Harry Potter-filmerna och efter varje scen var han tvungen att pausa och översätta vad de sade. Det tog kanske sju timmar att se en film. Men redan då tyckte jag det var fascinerande.
 
 
Hur var det att spela mot Lo, Christian och Björn?
 
– Som ny var det en fantastisk upplevelse eftersom det var en sådan inspirationsbank. Vart jag än såg fanns dessa otroligt duktiga yrkesmänniskor omkring mig. Jag känner en enorm tacksamhet att få spela mot så många begåvade skådespelare. Det gav mig en känsla av självförtroende och att våga lita på min prestation när jag hade möjlighet att falla tillbaka på deras grundtrygghet. De är tekniskt begåvade och har en fantastisk förmåga till inlevelse och äkthet som verkligen smittar av sig.
 
Något särskilt som stack ut?
 
– Jag kände att Lo och jag var väldigt lika i vår approach. Vi kunde stå på set inför tunga scener och kalla varandra olika vulgära ord och skrika svordomar för att provocera varandra. De dagarna var väldigt roliga för de gjorde att man fick upp en puls och plockade fram någon sorts djurisk energi som man sedan var tvungen att sätta lock på och arbeta mot. Det är kul att improvisera och det är ännu roligare att improvisera mot någon som också uppskattar improvisation. Där kunde vi verkligen hitta varandra.
 
Large 620128a558dda253fcb21d82ffb21f02 netflix 20ehvf 224a  20794 nikolaj 20thaning 20rentzmann 20 1
 
Serien behandlar viktiga – om dock tunga ämnen. Saker som skulle kunna hända vilken familj som helst.
 
– Jag är övertygad om att man som publik kommer att kunna relatera till någon parameter. Även om det kretsar kring ett mord så är det inte det centrala eller nyckeltemat. Det är ett psykologiskt drama, en familjetragedi och en historia om övergrepp och våldskultur, säger Alex Karlsson Tyrefors.
 
– Det är en viktig berättelse för den visar också konsekvensen av bristande förtroende i familjen och belyser vikten av en hälsosam kommunikation.
 
Skulle du kunna tänka dig att fortsätta som skådespelare?
 
– Det har ju blivit en drog. Jag har svårt att se att jag skulle kunna sluta göra det, vare sig man vill eller inte.
 
Hela serien släpptes på Netflix 24 november.
 
| 25 november 2023 10:00 |