Intervju

Skribent

Jonas Appelberg

26 februari 2010 | 13:16

"Det vore kul att kunna flyga"

MovieZine var närvarande vid presskonferensen för den nya filmen "Percy Jackson och kampen om åskviggen" som hade premiär 24 februari. Skådespelarna till de fyra huvudkaraktärerna, Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, och Jake Abel, samlades i ett konferensrum i Aten med utsikt över Akropolis för att svara på lite frågor om dem själva och filmen.

Det är en film i Harry Potter anda som baseras på en serie äventyrsböcker där en kille, Percy Jackson, får reda på att han är halvgud och att han anklagas för att ha stulit Zeus åskvigg. Nu blir Percy, tillsammans med hans vänner, tvungna att lösa mysteriet med vem det egentligen är som tagit åskviggen och det blir ett äventyr utan dess like med monster, gudar och andra figurer.

Är det första gången ni är i Grekland? Vad tycker ni?

Alla: Vackert, vi kom igår kväll och har inte hunnit se så mycket än men allt är väldigt vackert.

Alexandra: Jag har varit här en gång tidigare och jag gillar det verkligen.

Ni har alla haft roller innan men det är först nu som någon av er har en huvudroll, var det ett stort steg för er?

Alexandra: Absolut! Jag tror att allt man gör leder till någonting och alla roller jag gjort innan den här har förberett mig för rollen som Annabeth Chase.

Logan, vilka kvalitéer tror du det var som gjorde att just du fick rollen som Percy Jackson?

Jag tror det var så att Chris Columbus (regissören) såg en film jag var med i och fastnade för mig. Vi pratade lite och på den vägen är det.

Så det var inte på grund av dina färdigheter i vatten, simmar du mycket? (Percy är son till havsguden Poseidon)

Nej, jag är nog den minst atletiska personen här. Jag behövde träna länge för att ens få det att se ut som jag visste vad jag gjorde med ett svärd, eller att ens kunna springa rätt.

Alexandra, du spelar Athenas dotter, vad skulle bli lättare i verkliga livet som halvgud?

Alexandra: Min karaktär är bra på att slåss och stå upp för sig själv och det vore skönt att vara lite starkare. Att ha lite "battle skills".

 Jake, du spelar Hermes, gudarnas budbärare med bevingade skor, något du skulle vilja ha i verkligheten?

Jake: Ja absolut! Det vore kul att kunna flyga som jag kan i filmen, man skulle tjäna in så mycket på flygbiljetter. Tror det är allas dröm någonstans, att kunna flyga.

Brandon, hur var det att spela Grover Underwood? (En figur som är hälften människa hälften get)

Det var svårt att spela med de andra utan att veta hur slutresultatet skulle bli efter att datoranimeringen var klar. Jag fick ha ett par tajts med sensorer på mig och studsa runt på tå för att få det att se ut som att jag hade klövar. Det var krävande men resultatet blev jättebra.

Den här filmen har jämförts med Harry Potter filmerna ganska mycket, hur skulle ni känna om Percy Jackson blir samma succé?

Logan: Det skulle vara jättekul men det här är inte Harry Potter och det handlar om grekiska gudar och helt andra saker. Men visst skulle det vara roligt om serien blev lika omtyckt och stor som Harry Potter.

Ni verkar vara bra kompisar, hur var det under inspelningen?

Alexandra: Det var roligt, vi jammade ofta med en gitarr och skojade runt, det var ett bra gäng.

Jake: Under träningen inför filmen blev vi bra vänner, vi tränade på alla stunts och att lära oss fäktas etcetera i flera månader innan. Det bildades en tillit som behövs när man filmar actionfyllda slagsmålsscener. Ett sorts broderskap.

Percy Jackson är baserad på en bokserie, måste man ha läst böckerna innan man ser filmen?

Logan: Nej det tror jag inte. Speciellt när det här är första filmen, allt introduceras och det är inga problem att hänga med. Filmen är en riktig åktur i sig själv.

Har någon av er något favoritstunt från filmen?

Jake: Det finns en slagsmålsscen där vi hänger i massa vajrar som tog nästan en månad att spela in och den var klart roligast men även klart jobbigast att spela in.

Hur förberedde ni er för slagsmålsscenerna?

Alex: De andra hade månader av träning men jag fick tre veckor för att jag kom in lite senare i produktionen, det var hård träning.

Percy: Vi jobbade från tidig morgon till sen kväll, vi hade ingen fritid utan all tid gick åt till att träna fysik och teknik.

Har ni någon favoritfigur från filmen?  

Brandon: Hydra (en åttahövdat odjur). Allt med den var så häftigt, formerna, detaljrikedomen, allt. Allt är datagjort men den blev riktigt häftig i filmen. 

Hur var det att jobba med regissören Chris Columbus?

Logan: Det var som en dröm, det var han som drog mig till projektet från första början, han har format min barndom med Ensam hemma filmerna och nu senast Harry Potter, jag ville vara en del av hans nya skapelse.

Jake: Han bryr sig om en och gör att man känner sig som en av teamet. Han la otroligt mycket tid i filmen och gjorde ett fantastiskt jobb.

Vad är ni mest stolta över?

Logan: Vi jobbade hårt för att det skulle bli en film och det är jag mest stolt över, att det blev något bra.

Brandon: Alla kan få något ur filmen, gammal som ung, och det är jag stolt över.

| 26 februari 2010 13:16 |