Intervju

Skribent

Mats Karlsson

8 september 2011 | 15:01

"Det vore en dröm att tävla i Cannes"

Den amerikanske filmmakaren Frank Coraci, mest känd för komedier med Adam Sandler, så som ”The Waterboy” och ”Click”, är nu bioaktuell med ”Zookeeper” där Kevin James spelar huvudrollen.

För MovieZine berättar han om sitt val av skådespelare, bångstyriga och skrämmande djur och om framtida Sverigebesök.

Din agent berättade för mig att du har fullt upp i redigeringsrummet med din nästa film. Vilken film är det?

- Det är en ny film med Kevin James som heter ”Here Comes the Boom”. Det är en actionkomedi där Kevin spelar en lärare som jobbar på en skola som blir tvungna att dra ner på omkostnaderna ganska rejält. Henry Winkler spelar musikläraren och Kevin biologiläraren och skolan tänker minska på musiklektionerna. För att samla ihop de nödvändiga pengarna bestämmer sig Kevins karaktär för att börja med kampsport, med MMA och ställer upp i matcher för att få ihop pengar till skolan. Den kommer bli riktigt kul! Det blir premiär i USA nästa sommar.

Vad har du för ambitioner med filmen? Kommer du att sikta in dig på att komma med på festivaler?

- Festivaler är mariga. Jag inledde faktiskt min karriär med att vara med på festivaler med min första film och det var en fantastisk upplevelse. Nu gör jag väl direkt inte den typen av filmer som passar in på festivaler, haha. Men drömmen vore så klart att någon gång få komma till Cannes. Det vore fantastiskt, i alla fall när man tänker på att få tävla mot andra filmer.

Du har ju gjort en del filmer med Kevin James nu. Hur kommer det sig att det har blivit ett så pass långvarigt samarbete mellan er två?

- Framför allt är han en sådan kul människa. Jag ser honom som en blandning av Jimmy Stewart och Jackie Gleeson. Han är komiker som jobbar med kroppen och är en riktigt bra skådespelare med ett gott hjärta och som väcker känslor med sina karaktärer. När vi gjorde “Click” med Adam Sandler som han gillade enormt mycket, insåg jag att han var rätt man. Strax efter det blev vi vänner och han hade redan då idén till "Zookeeper", så han frågade mig om jag ville regissera den.

Jag skulle vilja säga att Kevin James är din nya Adam Sandler.

- Haha, skojar du med mig? Det har jag aldrig hört förut. Intressant måste jag säga. Men på sätt och vis jag kan förstå att du gör den jämförelsen. Jag har ju känt Adam Sandler i 25 år och vi har ju gjort många komedier tillsammans under årens lopp, eftersom vi alltid har trivts med att jobba tillsammans. Det är ungefär samma känsla jag får när jag jobbar med Kevin.

Hur var det att jobba så nära med riktiga djur i “Zookeeper”?

- Det var faktiskt lite nervöst. Jag menar, vi hade ingen som satt med bedövningsgevär i närheten, ifall något skulle hända. Istället hade vi vana djurskötare som vi fick lita helt och hållet på och det var skrämmande. Men efter ett tag vande man sig och tänkte mindre och mindre på det.

Var det inte en tuff utmaning att jobba med djur som knappast lyder regissörens order? 

- Det var björnarna och lejonen som blir helt apatiska efter de har ätit och känner sig mätta. Men det blev fart på dem igen när magen började kurra, haha. De var inte svåra att jobba med, men man fick ta hänsyn till deras mattider under inspelningen. Björnen blev man faktiskt riktigt imponerad av. Den gjorde alla möjliga trick, som till och med var bättre än vad en hund klarar av. Ett djur som jag blev riktigt förtjust i var apan. Jag ville behålla honom, men de vägrade att låta mig ta med honom hem efter inspelningen, haha.

Adam Sandler är ju en av filmens producenter. Hur involverad var han i projektet?

- Han var inte med i det dagliga arbetet. Han kom först när det var det dags för honom att tala om vad han tyckte om filmen. Han gav oss självklart en del råd, men mer än så var det inte. Fast vi får inte glömma bort att han gav rösten till apan i filmen. En underbart rolig karaktär.

7 av dina 8 filmer som du har regisserat är komedier. Hur kommer det sig att det har blivit mest komedier?

- Jag är en person som gillar att skratta, har du inte märkt det än? Haha. Jag har dock idéer på svarta komedier, science fiction och de väntar bara på att tiden ska bli rätt att göra dem. Men jag har märkt att det blir svårare och svårare att komma loss, ju fler filmer man gör i samma genre.

Du gillar ju komedier, så nu tänker jag be dig nämna dina fem favoriter. 

- Åh, det här blir en tuff uppgift. Men ”Young Frankenstein” är definitivt nummer 1 hos mig. Har säkert sett den 50 gånger. ”Animal House” är ju en annan stor favorit, älskade verkligen den när jag var yngre. Hm, det här var faktiskt svårt. Kan inte komma på fler komedier just nu, men ett par komedier fick du i alla fall.

Om du bortser från Hollywood, vilka länders filmproduktioner tycker du är intressantast?

- Du är ju svensk så måste verkligen säga ”Män som hatar kvinnor” och ”Låt den rätte komma in”. Helt fantastiska filmer.

Så när kommer du till Sverige och spelar in film?

- Haha, jag har faktiskt rest en del genom åren, men i Sverige har jag aldrig varit. Men jag skulle gärna vilja dra dit. Jag skriver upp det på min lista över ställen jag måste åka till. Vem vet, vi kanske springer på varandra när jag kommer dit.

"Zookeeper" har svensk biopremiär 9 september.

| 8 september 2011 15:01 |