KRÖNIKA

Skribent

Gäst

10 april 2016 | 18:00

Hur länge är en spoiler en spoiler?

När får man egentligen börja prata om det senaste avsnittet av "Game of Thrones"? Får sena tittare helt enkelt skylla sig själva?
Det är bara två veckor kvar till starten av den sjätte säsongen av allas vår favoritserie ”Game of Thrones”. Fjorton dagar kan låta som en halv evighet i väntans tider men känslan av tid är relativ och när nedräkningen började redan vid 345 dagar skulle jag ändå vilja påstå att vi närmar oss. 

Inför det stundande premiäravsnittet måste vi prata om spoilers. Spoilers är särskilt känsligt i kombination med just ”Game of Thrones”. Vi märkte redan i första säsongen att ingen karaktär går säker eftersom George R.R. Martin mördar huvudkaraktärer som en annan byter trosor. 

När jag var ung för hundra år sedan på nittiotalet var det här med spoilers inte något problem. Internet existerade inte i våra hem och programmen sändes bara på TV. Antingen hade man sett ”Beverly Hills” eller så hade man inte gjort det. Och hade man inte gjort det så ville man höra vad som hade hänt annars var avsnittet förlorat för all framtid. Åtminstone tio år framåt i tiden. Vilket, när man är tretton, är ungefär samma sak. Vi brydde oss inte så mycket om Steve men vi behövde veta om Brenda och Dylan fortfarande var ihop. Sådant där var livsviktigt för det sociala spelet på högstadiet. 

Men nu är det nya tider. Alla vet att man inte får förstöra för andra genom att Twittra vilka fem karaktärer som halshuggs i första avsnittet. Man får inte skriva subtila hintar på Facebook om att Jon Snow kommer tillbaka från döden eller att någons ögon har tryckts in i sina hålor och försvunnit. Och man får absolut inte basunera ut på fikarasten att The White Walkers attackerar i gryningen. 

Det är också väldigt få som gör detta och de som gör det får lära sig den hårda vägen genom att tappa mycket upprörda följare, förlora sina bästa vänner och bli tvungna att sova med hästhuvuden i sängen. 

Att man inte får avslöja händelser samma dag eller dagen efter avsnittet släpps på HBO Nordic är alltså självklart, det är vi alla överens om. Men NÄR får man egentligen skriva om det senaste avsnittet i sociala medier? När får man prata öppet på lunchen med en annan kollega som också har sett det, istället för att stå och viska som en fjortis i ett konferensrumshörn? Det verkar det råda delade meningar om. 

Ju mer spännande ett avsnitt är desto större är också behovet att få prata om det. Och gärna med så många som möjligt. Därför är det omöjligt att inte kommentera ”Game of Thrones”, där var och vartannat avsnitt är hjärtattacksframkallande. Jag håller på att spricka av exaltation när jag väntar. Och väntar. Och väntar. Men hur länge ska man egentligen behöva vänta? Kan vi inte vara överens om att slöfockar och uppenbara icke-fans som fortfarande inte har sett ett avsnitt när nästkommande har släppts helt enkelt får skylla sina egna lata och ointresserade rumpor? 

Jag blir förbannad när jag säger något om ett två veckor gammalt avsnitt och får klagomål från människor som inte har sett det än. Om man inte vill få spoilers efter en vecka så får man hålla sig undan sociala medier. Och socialt liv i allmänhet. 

Det ska erkännas att jag ändå har ett sting av dåligt samvete som rotar omkring någonstans inom mig för att jag råkade säga att Ned Stark hade halshuggits till en före detta kollega som ännu inte hade sett sista avsnittet av säsong ett. Men karaktären spelas av Sean Bean så det kan knappast ha kommit som en överraskning. Dessutom var detta flera veckor, kanske månader eller år efter säsongsavslutningen men vi pratade inte så mycket om TV-serier efter det. Eller över huvud taget.

Vad tycker ni? Hur länge är en spoiler en spoiler? En vecka, en månad eller när nästa säsong har börjat? Kommentera nedan.

Minna Jonsson
| 10 april 2016 18:00 |