Ruins 2008

Ruins poster

Synopsis

Fyra amerikanska vänner på semester i Cancún, Mexiko, möter en annan turist vars bror är försvunnen. De fyra bestämmer sig för att hjälpa honom i sökandet men upptäcker snart att de gett sig ut på djupt vatten. Skräckthriller baserad på Scott Smiths storsäljande bok.
Ditt betyg
2.2 av 214 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Ruins
Biopremiär
5 juni 2008
DVD-premiär
22 oktober 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

1 januari 2008 | 00:00

Bra skådespel i absurd b-skräckis

Ett gäng ungdomar kämpar för att överleva i en gammal maya-ruin, men är det de själva eller ett fasansfullt väsen som är det största hotet? ”The Ruins” är en b-film i lyxförpackning som desperat växlar mellan gore och spänning för att behålla vår uppmärksamhet. Den lyckas inte riktigt.

Kommer ni ihåg tv-serien ”Nightmares & Dreamscapes” som gick på SVT förra året? Varje avsnitt var en filmatisering av en Stephen King-novell, ofta med makabra lätt absurda drag. ”The Ruins” känns lite som om det skulle kunnat vara ett förlorat avsnitt som dragits ut till spelfilmslängd. Men den här berättelsen är inte Kings utan bygger på boken med samma namn av Scott B. Smith (som även skrivit manus). Resultatet är en film som, trots en del ljuspunkter, fäller krokben för sig själv.

Fyra amerikanska ungdomar semestrar i Mexiko, men orkar mest röra sig mellan hotellet, poolen och stranden. Så en dag träffar de en tysk ung man, Mathias, som frågar om de inte vill följa med och titta på en övergiven Maya-ruin. Hans bror visar sig vara en arkeolog som grävt vid ruinen, men nu har han inte hört av sig på ett tag. Klart de vill. Så innan de vet om det befinner de sig i djungelns djup och beundrar den gamla ruinpyramiden. Det är här saker börjar gå snett. Mystiska indianer tvingar upp dem på pyramiden och vägrar låta dem ta sig därifrån. Situationen blir allt mer desperat då de knappt har med sig någon proviant och deras mobiltelefoner saknar täckning. Men plötsligt hör de ljudet av en ringande mobil från pyramidens djup. Snart märker de att det är något som lever i ruinen. Och något vill ha blod.

Som ni märker ekar filmen av gamla hederliga b-skräckfilmer, Carter Smith skäms inte för att slänga in varenda klyscha han kommer på. Det gör han nog helt rätt i. För på många sätt känns ”The Ruins” som en b-rulle i lyxskrud och hur fel kan det vara?

Till en början är det ganska lovande, det handlar mer om ungdomarnas psykologiska nedbrytning än billiga skräckfilmstrick. Men det håller bara ett tag. I mina ögon dras ”The Ruins” med två stora fel: ett absurt töntigt monster och en stigande fascination för kladdig gore. Det skärs, hackas och krossas i ett par outhärdligt vidriga scener och här någonstans börjar jag tappa intresset för de små liven.

En oväntad höjdpunkt är annars skådespelarna som gör ett oväntat bra jobb med sina krisande medelklasskids. Bäst är Jonathan Tucker som den läkarstuderande duktiga pojken och Laura Ramsey som den panikslagna Stacey. Men även Jena Malone ("Into The Wild") gör bra ifrån sig.

”The Ruins” har sina stunder men som helhet har den väl många brister. Kombinationen av b-skräckis, psykologisk thriller och äcklig gore funkar helt enkelt inte. Föreställ dig en hybrid av ”Den Sista Färden” och ”Little Shop of Horrors” och fundera på om det är en lyckad kombination.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ruins
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu