En doft av kärlek - Pot au Feu 2023

Romantik Drama Historisk
Frankrike
135 MIN
Franska
En doft av kärlek - Pot au Feu poster

Synopsis

Det sägs att vägen till mannens hjärta går genom magen. Här är rollerna omvända. Året är 1885. Den makalösa kocken Eugenie har arbetat för den berömda gourmeten Dodin i 20 år. Med tiden förvandlas deras relation till en romans som ger upphov till alltmer enastående rätter, den ena läckrare än den andra. Men Eugenie älskar sin frihet och vill inte gifta sig med Dodin. Så han bestämmer sig för att göra något som han aldrig tidigare har gjort: Att laga mat åt henne.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La passion de Dodin Bouffant (The Taste of Things)
Biopremiär
3 maj 2024
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

2 februari 2024 | 17:45

Mycket mat men ingen mättnadskänsla

“En doft av kärlek - Pot au Feu” är verkligen på alla sätt en vacker och välgjord film. Men vad hjälper det, när innehållet saknar näring och inte riktigt smakar någonting.
Jag förstår att matporr (det vill säga filmer och serier som fokuserar på maten och matlagningen, ingenting annat) är populärt. Och visst är det härligt att se fantastiska kulinariska kreationer bli till. Visst är det härligt att se människor njuta av sina skapelser.
 
Fast om det är allt du har att bjuda på, blir det en näringsfattig historia som serveras.
 
Inte för att “En doft av kärlek - Pot au Feu” helt saknar handling eller karaktär. I grunden finns här en riktigt fin berättelse, om relationen mellan en gourmanden och matälskaren Dodin (Benoît Magimel) och hans kock Eugénie (Juliette Binoche). Under de 20 åren som hon arbetat för honom har de kommit varandra allt närmare, men bara till en gräns. Eugénie älskar sin frihet och vill inte gifta sig. Men på vägen mot livets höst kan även den mest envisa få anledning att ändra sig. 
 
Jag gillar deras relation. Jag gillar karaktärerna, och skådespelarna som gestaltar dem. Framför allt Binoche är fenomenal. Det är dock för lite. Berättelsen om Dodin och Eugénie tar upp en förhållandevis liten del av speltiden, vilket lämnar desto mer speltid åt det där som i slutändan blir ointressant.
 
Egentligen är historien ganska förutsägbar, vilket är synd, men Binoche och Magimel är tillräckligt fina tillsammans att jag skulle kunna ursäkta det. Se bortom det. Om den hade getts mer plats, vi hade fått se mer av deras liv tillsammans, om vi hade fått se mer av utvecklingen. 
 
Men det blir ju framför allt bara en jäkla massa matlagande. Den inledande matlagningscenen är verkligen otympligt lång. Under dylika omständigheter orkar jag inte  ens bry mig om hur välgjort och vackert filmat allt är.
 
För det är verkligen vansinnigt vackert. Då menar jag inte bara maten och matlagningen, utan i allra högsta grad fotot och scenografin. Miljöerna. Såväl huset de bor i som den magiskt vackra trädgården. 
 
Så, ja, det finns mycket njutbart. Tyvärr känns det i slutändan mest bara som utfyllnad, som något näringsfattigt snacks som visserligen är gott men aldrig tillfredsställer.
 
Efter pressvisningen av “En doft av kärlek - Pot au Feu” var det flera personer som pratade om hur hungriga de var. Det gällde mig också, även om jag mest av allt hungrade efter en fylligare film.
| 2 februari 2024 17:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En doft av kärlek - Pot au Feu
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu