EXKLUSIVT

Skribent

Viktor Jerner

7 december 2014 | 20:00

MovieZine grillar Frank Grillo

Viktor Jerner pratar med Frank Grillo om actionrollerna, Marvel och DVD-aktuella "The Purge: Anarchy".
Det dröjde inte länge efter dundersuccén med 2013 års högst inkomstbringande ”The Purge” innan en uppföljare utannonserades. Redan ett år efter föregångarens premiär gick ”The Purge: Anarchy” upp på biograferna, och i veckan släpptes den på DVD och bluray i Sverige. 

Det är väldigt sällan en så snabbt levererad uppföljare överträffar den första, men om man ska lyssna till den internationella kritikerkåren så lyckades regissören och manusförfattaren James DeMonaco med det konststycket. Med sig på resan hade han skådespelaren Frank Grillo (”Warrior”, ”Captain America: The Winter Soldier”) som gör huvudrollen. 

Vi tog ett snack med Frank och diskuterade allt från tankar om karaktären till kommande filmer.  

Hittade det här projektet dig eller var det du som sökte dig till det?

- De kom till mig, bland annat regissören James DeMonaco som jag kände sedan lång tid tillbaka. De hade sett mig i ”Captain America: The Winter Soldier”, kontaktade mig och vi bokade in ett möte. Det var ren kärlek vid första ögonkastet. 

Många förväntar sig nog att ”The Purge: Anarchy” ska vara mer av en skräckfilm än den faktiskt är. Jag tycker den ligger närmare actionthriller, var det något som lockade dig?

- Absolut, jag var inte alls intresserad av att göra en skräckfilm. Jag är inte ett stort fan av genren och det är inte direkt något som jag går och ser personligen. Det James istället siktade på var att göra lite av en western, i stil med exempelvis ”Mannen utanför lagen”. Detta kombinerat med den där klassiska action-antihjälten, som Charles Bronson eller Lee Marvin. Vi visste redan tidigt in i projektet att vi ville ta filmen åt det hållet.

Det är också en av de grejer som jag tycker gör filmen bättre än sin föregångare på alla sätt och vis. Angående din karaktär, var du med i arbetet med utformningen av honom? Förändrades han något längs vägen?- Ja, i mina diskussioner med James (DeMonaco) bestämde vi oss för att låta karaktären vara mer av en handlingens man, och skära ner på mycket av dialogen. Så vi skalade ner manuset en hel del, men när vi väl började filma hade vi allting klart och det manuset höll vi fast vid under hela inspelningen. Men Universal ska ha ett stort tack då de gav oss den kreativa friheten att göra de där avgörande ändringarna i början av processen.Du nämnde att han är ”en handlingens man”, hur förberedde du dig för det? Inriktade du dig på någon specifik sorts träning innan produktionen drog igång?

- Jag kom ju direkt från ”Captain America”-upplevelsen som jag tränade en hel del inför, bland annat kampsport och vapenträning. Sen har jag ju en hel del fysiska projekt i min meritlista, så för mig handlade mer om psykologin. Innan inspelningen försökte jag isolera mig så mycket som möjligt från människor i min omgivning, för att hitta fram till den här specifika karaktärens sinnesstämning.

I HBO-filmen ”Mary and Martha” tar du en avstickare från de mer fysiska rollerna som du pratar om, är det något du vill göra mer i framtiden?

- På just det projektet jobbade jag med så många underbara människor, Brenda Blethyn och Hillary Swank exempelvis. Om det är som det var då, att manuset känns rätt och filmskaparna ser mig som den typen av karaktär så skulle jag absolut vilja utforska mer subtila och nedtonade projekt i framtiden. Det vore skönt att slippa träna sex gånger om dagen också, det börjar bli lite jobbigt för mina knän (skratt).

Båda filmerna i ”The Purge”-serien har blivit enorma succéer finansiellt, vad tror du det är med den här idén som fångar så många människor?

- Jag tror det beror på att de till viss del handlar om väldigt basala mänskliga begär som vi alla har. Tänk om vi skulle kunna rätta det där felet eller om det fanns minsta chans att garanterat slippa undan lagen när vi gör något som ligger på gränsen? Det är en kittlande tanke, och eftersom filmerna gjordes för 15 miljoner dollar totalt och har spelat in över 200 miljoner dollar verkar det som att vi har träffat helt rätt.

Nu har det avslöjats att en tredje del i serien är på gång och att James DeMonaco återvänder som regissör. Kommer vi få se dig i den filmen?

- James och jag pratade om det under pressarbetet, att vi skulle vilja ge oss in i den här världen igen om filmen blev framgångsrik. För det finns ju faktiskt mer kvar av berättelsen som vi ännu inte har utforskat. James och jag har ett möte imorgon (läs 8:e oktober) där vi ska prata om den tredje filmen och hur min karaktär passar in i den. Så ja, vi var båda på det klara med att vi ville fortsätta tillsammans om folk gillade ”The Purge: Anarchy”. Om jag frågar dig som filmentusiast; i vilken riktning skulle du vilja se den här karaktären och berättelsen tas i en uppföljare?- Jag skulle vilja se hela "The Purge"-konceptet utforskas mer från regeringsnivå, ur en politisk synvinkel. Det som intresserade mig och James när vi pratade om det här var att någon typ av revolution skulle kunna ta sin början, och det är något som jag tror skulle ske om det vore verklighet. Det är nog nästa nivå, och det får vi en liten försmak av redan med Michael K. Williams karaktär i den här filmen. Så jag hoppas vi kan utforska mer kring regeringens motivation och de bakomliggande orsakerna som ledde till Purge-systemet. Vad man tror är huvudsyftet med systemet kanske inte alls är det. Det som är så bra med de här berättelserna, hur absurda de än må vara, är att det finns så många olika vägar att ta.Nu när vi ändå är inne på dig som filmentusiast, skulle du kalla dig själv för cineast?

- Jag är ett stort fan av i princip alla sorters filmer från alla olika tidsperioder. Jag älskar bra berättelser, snyggt filmskapande och att se skickliga skådespelare göra sin grej. Jag tror att film är en väldigt viktig del av samhället där man kan utrycka vad vi behöver göra i världen och liknande, lite på samma sätt som teater var före film. Så ja, det kan man lugnt säga, jag ser på film hela tiden.Har du några bra filmer som du har sett nyligen som du skulle vilja rekommendera till våra läsare?

- För bara ett litet tag sedan såg jag den italienska filmen ”Den stora skönheten” och det är tveklöst min favoritfilm de senaste fem åren, minst. Den är fenomenal på varje plan och Paulo Sorrentino gjorde ett makalöst jobb. Så det är min rekommendation till alla. 

När det gäller dina kommande projekt så har du ju både den amerikanska ”The Raid”-remaken och den James Wan-producerade filmen ”Demonic” på gång, vad kan du berätta om dem?

- ”Demonic” är en film jag gjorde med Maria Bello för flera år sedan och den har bara suttit på en hylla någonstans ett bra tag. Jag tror att den ska klippas om en gång till innan den släpps, så jag vet inte jättemycket om den om jag ska vara helt ärlig. ”The Raid” är fortfarande bara i ett tidigt stadie och skjuts fram mer och mer på grund av den komplicerade rollsättningen. Självklart vill de få tag i rätt människor för rollerna när originalfilmen är så oerhört omtyckt och jag personligen tycker verkligen det är en fantastisk film. Utöver det har jag en TV-serie på gång som heter ”Kingdom” som ska sändas i USA och sedan förhoppningsvis i många andra länder. Jag gjorde en film som heter ”Warrior” för en tid sedan och serien påminner mycket om den. Storyn utspelar sig i MMA-världen och jag är väldigt stolt över den.

Sen måste jag givetvis också fråga, har du hört något från Kevin Feige och Marvel angående fortsättningen för din Crossbones-karaktär?

- Jag hade jättegärna berättat för dig, men jag får tyvärr inte säga någonting som har med Marvel att göra överhuvudtaget. De är väldigt, väldigt seriösa med det där, så om jag hade berättat för dig hade jag förmodligen behövt åka hela vägen till Sverige för att ”tysta” dig (skratt).

Jag älskade verkligen ”The Grey” och ditt samarbete med regissören Joe Carnahan. Finns det fortfarande någon chans att vi får se ert scifi/action-projekt ”Continue” i framtiden?

- Ja, visst finns det en möjlighet. Joe och jag tyckte väldigt mycket om att jobba tillsammans och letar ständigt efter nya kreativa projekt vi kan göra ihop, men problemet är att hitta tiden till det. Jag tror dock att vi med stor sannolikhet att kommer jobba på något tillsammans inom de närmaste två åren, förhoppningsvis.
| 7 december 2014 20:00 |