2555 inlägg
för
2555 inlägg
Här snackar vi om regissören/skådespelaren Orson Welles!

Det är ju lite knepigt det där med Orson Welles, eftersom det känns som att han bara fick göra en film alldeles själv utan krav från producenter och annat dumt trams. Jag undrar vilka filmer som han egentligen har regisserat själv (utöver Citizen Kane) som han inte tvingats att ändra eller någon klippt sönder i efterhand?

Sedan en liten ranking av hans filmer som jag har sett :

Citizen Kane  5/5
The Magnificent Ambersons  3/5
Touch of Evil  3/5
1020 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
1020 inlägg
Jag har faktiskt inte så stor koll på hans filmer förutom Citizen Kane och Touch of Evil som är dom enda jag sett regisserade av honom. Har dock även sett Jane Eyre som han skådespelade i. Man har ju dock fått höra om studiorna som klippt om hans filmer osv, t.ex. Touch of Evil som till slut klipptes om 1998 till en liknande version så som han ville ha den efter att han skickat ett 58-sidigt meddelande till studion och bad om det. 

Sen hur han kunde göra Citizen Kane som sin debutfilm tycker jag fortfarande är helt omänskligt gjort. Han (Welles) och Gregg Toland (som förtjänar lika mycket cred) lyckades verkligen träffa allting rätt, men sedan gav ju RKO honom fullt förtroende att göra vad han ville sedan hans tidigare arbete med teater och radio, även om personen som Charles Foster Kane är baserad på gjorde allt för att filmen skulle gå dåligt. 

Jag skulle ranka filmerna likadant som dig, Touch of Evil var faktiskt en stor besvikelse efter att jag hade sett Citizen Kane. Introscenen och Janet Leigh var väl den största belåtelsen i filmen.
972 inlägg
för
972 inlägg
Jag är ju som bekant inget större fan av Citizen Kane, tyckte den var ganska trist men borde se om den snarast. The Magnificent Ambersons var inte heller något vidare, alla scener är bra men helheten är så sönderklippt av studion. Gillar Joseph Cotten dock. Sedan såg jag The Stranger vilken kanske inte är så märkvärdig men ändå ganska bra! Hans roll i Den Tredje Mannen är briljant och hans introduktion är legendarisk. Han är inte med mycket men han höjer filmen till oanade höjder.
Tycker till skillnad från er andra att Touch of Evil är hans bästa än så länge. Mycket spännande och välgjord, speciellt introt då såklart. Men ska se Falstaff, F for Fake, The Trial och The Lady from Shanghai innan jag kan skriva av honom.
2581 inlägg
för
2581 inlägg
Jag tycker att Citizen Kane är hans bästa och den enda riktiga full träff av de få jag har sett. Håller med Danne här över om The Magnificent Ambersons som är tråkigt sönderklippt.

Han är ju en grym skådespelare och har en sjukt härlig karisma både i Citizen Kane och i The Third Man, trots att han bara är med i en liten stund så lyckas han göra en sådan grym och magisk insats.

Han gör ju lite bi-roller i flera filmer som jag har sett, men det är mycket skitfilmer som till exempel Casino Royale (1967) och Waterloo (1970). Har för mig att han bara tog rollerna för att han sedan kunde göra sina egna mer indie-liknande filmer som han filmade i typ Spanien.
2555 inlägg
för i svar på Kevin Es inlägg
2555 inlägg
Jag har sett en hel del filmer han skådespelat i och han har verkligen sådan enorm pondus och mäktig röst!Älskar att se honom i The Third Man och som du säger Danne så måste man älska hans introduktion. Det var ett tag sedan man såg Touch of Evil men jag tyckte den var bra, men håller med Kevin en ganska stor besvikelse.

Jag tyckte som du Danne efter första titten på Citizen Kane, gav den en 3/5 i betyg då och tyckte den var bra men seg. Jag såg om filmen för ett tag sedan och verkligen älskade den. Allting är verkligen magiskt! Värt att ta en omtitt på!

Jag kan tänka mig att Macbeth (1948) är något som han skapat själv utan producenter som har lagt sig i. Dock är man ju inget jättefan av Shakespeare , men kanske borde ta en titt ändå.

454 inlägg
för
454 inlägg
Och här kommer stackars lilla jag som inte har sett en endaste film av Orson Welles, jag känner mig mobbad :/  Nej jag skojar bara :) jag ser fram emot att få se hans filmer även om det kan dröja ett bra tag, några tips på vilken jag ska börja med?
1020 inlägg
för
1020 inlägg
Citizen Kane är ett måste att se tycker jag. Speciellt om man är filmälskare haha. Men det kan vara bra att läsa på lite om den, varför den var så inflytelserik och varför den är så bra osv så du inte missar massa när man ser den. Det var typ nästan så jag gjorde och väntade ett tag med att se den och jag älskade den. 
454 inlägg
för
454 inlägg
Schysst Kevin! jag ska följa ditt råd!
4340 inlägg
för
4340 inlägg
Ett av de största genier som vi haft! Fullständigt magisk! En man full av pondus och hans röst var helt underbar. Kane är än idag en milstolpe och det finns mycket mer att hämta om man går igenom hans biografi.

Själv så kommer jag aldrig glömma hans hyllning till James Stewart på Dean Martins Celebrity Roast. Alla andra i panelen småskämtar hjärtligt på Stewarts bekostnad, men Orson håller ett fem minuter långt hyllningstal till Stewart som är den vackraste hyllning jag hört i hela mitt liv. Har säkert sett det klippet 20 ggr och jag blir lika rörd varenda gång. Welles berättar i metaforer på ett sätt som bara ytterst intelligenta människor kan göra, inte bara om Stewart, utan om filmbranschen som helhet och resultatet är hjärtskärande vackert och rörande. Vilken man!!
Hittar tyvärr inte hela klippet, men detta är slutet, njut: 
http://www.youtube.com/watch?v=dgoWY0Hf6YI
3541 inlägg
för
3541 inlägg
Jag tycker att "Touch of Evil" är hans bästa film, följd av "The Stranger". "Citizen Kane" får nöja sig med en tredjeplats. Alla dessa är jäkligt bra dock, det är bara marginell skillnad för mig.

"The Magnificent Ambersons" är väl helt okej men långt ifrån ovan nämnda titlar.
3276 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3276 inlägg
Orsson Welles är en av filmhistoriens mest banbrytande personer. Såg förövrigt om "Citizen kane" i natt och den är sannerligen förtjänt att ha titeln som världens bästa film. Genom en totalt nyskapande berättarstruktur, med en episk vinkel, görs ett totalt osentimentalt porträtt av en mans jakt på makt och inflyttande och hans jakt på kärlek och slutligen hans förlust av alltihop. Dessutom är skådespeleriet otroligt speciellt, samtidigt som det inte förlora sin realism och Orson Welles påvisar att han inte "enbart" är ett regi samt manusgeni utan också ett skådespelargeni. Som om det inte vore nog appliceras djupfokus under hela filmen. Det är är total perfektion helt enkelt.
Som redan nämnt i tråden fick ju dessvärre Welles problem med sin konstnärliga frihet, baserat på producenter och bolag. Men tycker ändock det finns många otroliga verk i hans filmografi, så som "Främlingen" (1946) och hans Kafka filmatisering av "Processen" (1962), är två atmosfäriska och unika verk. Men hans största verk efter "Citizen Kane" måste jag ändå säga är (den oklippta) "En djävulsk fälla" (1958), som står sig som en otroligt modernistisk thriller, som influerat genren tematiskt och står sig som film noirns största mästerverk, tillsammans med Fritz Langs "M" (1931).
454 inlägg
för
454 inlägg
Ikväll ska jag försöka ta och se Citizen Kane
454 inlägg
för
454 inlägg
Ikväll ska jag försöka ta och se Citizen Kane
3541 inlägg
för
3541 inlägg
Det gör du rätt i! En riktigt bra film även om jag tycker att Welles har gjort ett par stycken som är bättre som sagt.
2581 inlägg
för
2581 inlägg
Längtar till när hans "nya" film The Other Side of the Wind kommer, står 2016 på IMDB men det kanske inte stämmer? Har ju varit en hel del problem med att klippa och få ut filmen. Låter ju som en riktigt härlig story för oss som är filmintresserade. Och att se en ny film 2016 med John Huston i huvudrollen är ju inte helt fel!

För er som inte vet så står det en del om filmens produktionsproblem på wikipedia sidan.

Wikipedia
IMDB
2555 inlägg
för i svar på Phips inlägg
2555 inlägg
Ja, handlingen låter ju hur intressant som helst.
11026 inlägg
för
11026 inlägg
vad handlar den om?
2581 inlägg
för i svar på bonks inlägg
2581 inlägg
Har inte läst så mycket om den men i stora drag.

Handlar om regissören Jake Hannaford (spelad av Huston) som är från Hollywoods gyllene era och kämpar för att återuppliva sin karriär genom att göra något hippt och väldigt "New Hollywood" med sex och våld. Är en satir och parodi på Hollywood filmer, både de klassiska och de nya mer experimentella som kom på 60, 70 talet.
12248 inlägg
för
12248 inlägg
Jag måste verkligen ta och se "Citizen Kane"
2581 inlägg
för i svar på Kaliss inlägg
2581 inlägg
Ja, det måste du verkligen, en klassiker som lever upp till sitt rykte.
Du måste logga in för att kunna skriva i tråden. Att skapa ett konto är gratis och går blixtsnabbt. Logga in för att svara i tråden