Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 december 2023 | 06:00

TV-tips: Skratta eller chockas av den svenska komedin som inte kunde gjorts idag

Hysteriskt roligt - eller problematiskt och kränkande? Det är mycket i ”Yrrol” man kanske inte kommit undan med idag. Avgör själv och se den på TV12 i natt.
Efter populära humorprogrammet ”Lorry” tog Peter Dalle sketchkonceptet till vita duken med ”Yrrol - en kolossalt genomtänkt film”. Han spelade själv en av många roller tillsammans med ensemblen från TV, Suzanne Reuter, Ulla Skoog, Claes Månsson och Johan Ulveson.
 
Upplägget är en rad olika sekvenser med diverse knasiga karaktärer som representerar hur ”människor anstränger sig till det yttersta för att kommunicera med varandra”. Här möter vi grälande par, miljömedvetna kidnappare, otrevliga flygvärdinnor och flera andra.
 
Filmen blev en enorm framgång och anses vara en av 1990-talets roligaste, svenska komedier. Till och med Guldbaggejuryn anammade humorn och gav såväl manuset (av Dalle och Rolf Börjlind) som Reuters minnesvärda insats priser.
 
Men det är också en film som innehåller pedofiler, kvinnomisshandel och blackface. En film som definitivt kan inkluderas i debatten om man verkligen kan skämta om allt. Ulveson, som bland annat spelar den obehagliga farbror Bosse, har själv sagt i en intervju med Aftonbladet att det hade varit svårare att göra samma film idag:
 
- Det är lite dubbelt, för det finns mycket humor i dag som är jävligt fräck och utmanande. Tittar man på Ricky Gervais så säger han saker som man verkligen skulle kunna tycka att det inte går att säga. Samtiden inrymmer motsägelsefulla signaler om vad man kan säga och inte skämta om. Man blir osäker, men jag tror inte att man skulle göra Bosse i dag.
 
En annan, aningen kontroversiell scen är parodin på "Cosby" där skådespelarna gör en finsk version av den populära komediserien - i blackface. Något Ulveson menar inte skulle funka idag.
 
- Ja, den skulle vara helt omöjlig! Det går inte att komma undan. Eller den när Peter och jag är kineser som står i butiken. Det borde man få fängelse för.
 
Där vissa kanske upplever den problematisk så finner nog många andra härliga, nostalgiska skratt. Själv gav jag den högt betyg i min recension från 2014. ”För hur bespottad och ökänd genren sketchfilm må vara så tar man sig här proffsigt igenom den med tydliga karaktärer, bra tempo och stundtals briljanta idéer som lyser av igenkänningshumor och härlig absurditet.”
 
Se (en lite annorlunda) trailer här:
 
 
Här kan du se ”Yrrol - en kolossalt genomtänkt film”:
 
• I natt på TV12 02.35
• Streama på Tele2 Play
• Streama på TV4 Play
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 4 december 2023 06:00 |