Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 december 2023 | 07:00

Kvällens TV-tips: Yoda och rolig komikerduo gjorde en av 1992 års största succéer

Under 1980-talet var Steve Martin och Goldie Hawn två av komedigenrens största stjärnor så inte oväntat blev deras möte på film en skrattfest. Se ”Snyltgästen” på TV ikväll.
Var det två skådespelare man under 1980-talet kunde lita på att de skulle locka till skratt så var det Steve Martin och Goldie Hawn. Den förstnämnda en etablerad komiker som roat oss med filmer som ”Supernollan”, ”Raka spåret till Chicago” och ”Tre amigos!”. Den sistnämnda en Oscarsvinnare vars många komedier marknadsförts som ”Tjejen som...”-filmerna i Sverige.
 
1992 var det äntligen dags för de pålitliga komedistjärnorna att mötas på film och självklart blev "Snyltgästen" en uppskattad skrattfest. Martin spelar arkitekten som bygger ett drömhus till sin flickvän (Dana Delany) som dock tackar nej till hans frieri. Hawn är den knasiga servitrisen som passar på att flytta in i huset - utan förvarning.
 
Filmen regisserades av Frank Oz, mannen bakom Yoda och flera muppar men som även regisserat Martin i ”Little Shop of Horrors” och ”Rivierans guldgossar”. Filmen blev en av 1992 års mest inkomstbringande komedier med över 94 miljoner dollar (på en 26 miljoners budget).
 
Det var också en av de sista succéerna för Hawn innan hon tog en längre paus 2002. Hon återförenades med Martin i den mindre framgångsrika ”The Out of Towners” (1999). Men i denna 1990-talspärla är det skratt, charm och knasigheter på hög nivå med två av genrens roligaste stjärnor.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Snyltgästen”:
 
• Ikväll på Kanal 9 22.00
• Streama på SkyShowtime
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 4 december 2023 07:00 |