Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

28 december 2023 | 11:30

Sista chansen: 80-talsinspirerad synthmusik och dunkande våld

Tolv år innan han bara var Ken, var han bara en enkel bilförare, och nu kör Ryan Gosling ut "Drive" från Netflix.
Danske Nicolas Winding Refn slog igenom i sitt hemland med "Pusher", som blev början på en trilogi och en biljett till Hollywood. Efter ett par engelskspråkiga försök blev det succé på bred front med neonthrillern "Drive".
 
Ryan Gosling ("La La Land", "Blade Runner 2049") sätter sig bakom ratten som en namnlös stunförare i Hollywood, som drygar ut kassan genom att jobba som flyktbilsförare med sina egna specifika och ej förhandlingsbara regler. Men när han lyckas reta han upp några av Los Angeles farligaste män, finns det bara ett sätt att överleva: Köra, köra fort som fan.
 
"En del jämför "Drive" med Tarantinos filmer, främst på grund av hur blodiga filmens våldsammaste scener är. Våldet är alltid realistiskt, men det betyder också att det precis som i verkligheten bryts ben och gör förbannat ont, vilket vi också får se, till skillnad från de flesta andra filmer."
 
Climent lyfter också fram det som kanske syns mest och som verkligen sätter stämningen:
"Den 80-talsinspirerande synth-musiken med sina dunkande beats passar perfekt tillsammans med klippningen och de snyggt filmade miljöerna för att skapa en otrolig stämning genom hela filmen. De kameravinklar och tempoväxlingar som Refn väljer höjer alltid dramatiken och förstärker de välskrivna scenerna."  
 
 
Du har till den 31 december på dig, sedan kör "Drive" ut från Netflix.
 
 
| 28 december 2023 11:30 |