Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 januari 2024 | 08:00

Nattens TV-tips: Klassikern från 1989 kallas ”världens bästa romcom”

Den har kallats ”världens bästa romcom” av många - inklusive Moviezine. Se 80-talsklassikern ”När Harry mötte Sally” på TV i natt.
Tro det eller ej, det var en skilsmässa som var startpunkten för en av filmhistoriens främsta romcoms. Nora Ephron, som kom att göra sina egna klassiker i genren, inspirerades av regissören Rob Reiner efter dennes skilsmässa med Penny Marshall att skriva ”När Harry mötte Sally” (1989).
 
Reiner och producenten Andrew Scheinman blev Harry medan Ephron och hennes egna väninnor blev Sally. Så småningom formades den romantiska komedin om en man och en kvinna som försöker vara vänner utan att ha sex. Tom Hanks, Richard Dreyfuss, Michael Keaton och Albert Brooks tackade alla nej till den manliga huvudrollen innan Billy Crystal tog sig an Harry.
 
Meg Ryan tog rollen som Sally och blev därmed sin tids romcom-drottning. Det var också hennes idé att göra den berömda orgasm-scenen där hon fejkar en på restaurang. Efter att filmen fokuserade för mycket på Harry så föreslog Ephron att de skulle involvera fejkade orgasmer och det var Ryans idé att faktiskt utföra en, och på en restaurang. En ikonisk scen som dock Ryans barn senare skämts över.
 
Resten är filmhistoria. Filmen blev en framgång och klassiker, med intäkter på över 92 miljoner dollar (på en 16 miljoners budget). ”Dialogen är smart, kvick och fyndig och i kombination med Ryan och Crystals samspel lyckas den med något mer än bara vara söt och romantisk” skrev Rebecca Unnerud i sin recension från 2014.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”När Harry mötte Sally”:
 
Inatt på TV4 02.40
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 5 januari 2024 08:00 |