Film

Skribent

MovieZine

7 oktober 2023 | 12:30

TV-premiär: Svenska komedin blev omtalad på grund av spyor - och ett tragiskt dödsfall

Ruben Östlunds senaste långfilm nominerades till 3 Oscars! Ikväll visas den för första gången i tv.
I våras stod den nominerad till flera tunga priser på Oscarsgalan. Redan ikväll är det dags för 2022 mest omtalade svenska film att få sin tv-premiär: tro oss, du vill inte missa ”Triangle of Sadness” i SVT1.
 
Ruben Östlunds senaste film är en skön och vass satir som driver med de rika och privilegierade i samhället. Historien tar avstamp i Stockholms modevärld där vi möter två unga modeller och influencers. Därefter fortsätter resan på en lyxkryssning där självaste Woody Harrelson spelar kapten.
 
När "Triangle of Sadness" hade premiär i Cannes 2022 (och vann Guldpalmen!) var det framför allt en minnesvärd scen som kritikerna inte kunde sluta tala om. Den som är känslig för spyor på film bör kanske titta bort när passagerarna på yachten blir sjösjuka och matförgiftade... Det här är Östlund på sitt busigaste, mest rebelliska Monty Python-humör!
 
 
Tråkigt nog blev filmen senare omtalad av andra orsaker. Skådespelerskan Charlbi Dean, som spelar modellen Yaya, dog bara några månader efter världspremiären i Cannes. Hon blev 32 år gammal. Dean gör en väldigt fin insats i filmen och delar underbara scener med Harris Dickinson, där de ger tittaren mycket att reflektera över kring modellyrket.
 
Här kan du se ”Triangle of Sadness”:

• Ikväll 22:05 i SVT1
• Streama på SVT Play
 
| 7 oktober 2023 12:30 |