Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 oktober 2023 | 07:00

Kvällens TV-tips: Ruben Östlunds kontroversiella drama blir "nästan jobbigt att se"

Redan 2011 skapade Ruben Östlund debatt med sitt internationella genombrott ”Play”. Se den på ikväll på SVT2 kl 21.45.
Ruben Östlund har med åren blivit en av våra mest spännande, framgångsrika regissörer. Häromåret blev hans överklassatir ”Triangle of Sadness” en av årets mest omdiskuterade och hyllade filmer med bland annat prestigefyllda Oscarsnomineringar som resultat.
 
Men redan med sin tredje film, verklighetsbaserade ”Play”, skapade han debatt. Dramat bygger löst på en serie verkliga rättsfall och följer en grupp invandrarpojkar som genom manipulation rånar tre vita, aningen yngre pojkar. Vad som följer är psykologiskt spel och en resa genom Göteborg mot okänt mål.
 
Liksom Östlunds förra film, ”De ofrivilliga”, och många av hans senare är det filmat på ett dokumentärt sätt som gör att man känner sig mer som hjälplös iakttagare än distanserad biopublik. Det är intimt, obehagligt och provocerande med imponerande unga skådespelare.
 
Många kritiker anklagde den för att vara rasistisk medan andra hyllade. Bland många utmärkelser var Svenska Filmkritikerförbundets pris Greta för bästa svenska långfilm, guldbaggen för Bästa regi och foto och Coup de Coeur på Cannes filmfestival.
 
Jag skrev i min recension från 2011 att ”Östlund skapar briljant detaljer och situationer ocensurerat tagna ur den sanna vardagen, med allt från fega, svikande vuxna som varken vill eller kan förstå de utsatta barnen till ungdomarna själva vars självförtroenden och lojalitet ständigt sätts på prov...”.
 
Vad tycker du själv? Avgör själv och se ikväll!
 
Här kan du se ”Play”:
 
• Ikväll 21:45 på SVT2
• Streama på Draken Film
• Streama på TriArt Play
• Streama på SVT Play
| 6 oktober 2023 07:00 |