Film

Skribent

Alexander Svensson

7 april 2024 | 18:00

James Cameron berättar vad han ångrar med "Terminator"-filmerna

Den hyllade regissören har utvecklat starka uppfattningar kring skjutvapen på senare år.
Hyllade regissören James Cameron har mängder med ikoniska filmer i bagaget, med alltifrån “Aliens” till “Avatar”. Det kanske starkaste kortet på hans CV är dock de två första “Terminator”-filmerna, som han skrev och regisserade. Båda filmerna anses av många vara mästerverk, men Cameron berättade 2022 för Variety att det finns delar av filmerna som han ångrar.
 
- Om jag tittar tillbaka på några av de filmer jag gjort så vet jag inte om jag velat göra de filmerna idag. Jag vet inte om jag skulle vilja fetischera skjutvapen, som jag gjorde i ett par “Terminator”-filmer för mer än trettio år sedan, i dagens klimat. Det som händer med skjutvapen idag gör mig illamående.
 
 
Camerons avsmak för glorifierandet av skjutvapen hindrar honom dock inte från att göra våldsamma filmer: hans nästa film, “Avatar 3”, kommer sannolikt inte att vara utan actionscener. Huvudkaraktärerna använder ju dock helst pilbåge, så där finns det kanske någon skillnad? Det kan så klart också handla om hur man framställer och porträtterar vapenanvändning, och att det är det Cameron vänder sig mot.
 
När det kommer till "Terminator" lär Cameron nog få finna sig i att många inte håller med honom: filmerna anses trots allt vara mästerverk som actionfilmer betraktat.
 
Tycker du att “Terminator”-filmerna glorifierar skjutvapen?
 
| 7 april 2024 18:00 |