exklusivt

Skribent

Alexander Kardelo

1 mars 2024 | 13:00

Robert Patrick om sina bästa roller: ”Efter Terminator ville jag göra något helt annorlunda”

Han skapade en oförglömlig skurk i ”Terminator 2”. Vi pratar med Sverigeaktuelle Robert Patrick om vilka andra roller som han är mest stolt över.
- Så vem är din favorit-Terminator?
 
Robert Patrick överrumplar mig med att själv ställa den första frågan när vi hörs på telefon en sen februarikväll. Men svaret är självklart. Det är en jämn match mellan T-800 och T-1000 i ”Terminator 2”. Arnold är Arnold, såklart, men den flytande metallgubben var kort och gott ”mindblowing” att se för en liten grabb som just hade upptäckt filmmediet och VHS.
 
Jag önskar nästan att jag kunde resa tillbaka i tiden och berätta för elvaårige Alexander att vi har fått snacka med skådespelaren bakom den ikoniska rollen. Anledningen till vårt samtal är att Patrick i helgen besöker Sverige och Stockholm för att gästa Sci-fi-mässan (2-3 mars på Solnahallen).
 
Jag blir också utfrågad varför ”Terminator 2” är min favorit bland filmerna, och får berätta för Robert Patrick hur denna häftiga filmupplevelse väckte min kärlek för film. Men jag får känslan av att han hört det från många fans genom åren. Han svarar snabbt:
 
- Jag tror det är en av anledningarna till varför den håller än. Det var den första motion capture-filmen. James Cameron, ILM, Stan Winston och de andra killarna uppfann motion capture och CGI-effekter. De överanvände det inte. De använde det bara tillräckligt för att berätta T-1000:s historia, och i övrigt var det mycket praktiska effekter och stunts. De ville ha filmen grundad i verkligheten. Tack vare det står den sig bra än idag.
 
Schwarzenegger och Patrick i sin mest ikoniska film.
 
Jag hade aldrig sett något liknande. Jag vet inte om min filmsajt hade funnits idag om det inte vore för ”Terminator 2”.
 
- Jag är verkligen stolt över att få vara en del av det! Och att du upptäckte filmvärlden, det är en fantastisk värld.
 
Hur är det för dig? 33 år senare och den här roboten från framtiden med väldigt få repliker förföljer dig. Du har ändå haft en strålande karriär sen dess. Hur känns det att prata om T-1000 än idag?
 
- Jag tycker det är toppen! Det är min mest ikoniska roll, det var också Arnold Schwarzeneggers mest ikoniska roll. Han och jag kommer vara Terminators för resten av livet. Det är underbart att få spela i samma liga som han. Han har haft en underbar karriär sen dess och det har jag också.
 
När du reser till Sverige och andra platser för sci-fi-mässor och liknande, vad är den vanligaste frågan du får från fans?
 
- Det vanligaste jag får höra är vad du just sa: att ”Terminator 2” är den bästa filmen folk har sett, vilket avtryck den satte, hur skrämda de blev av min rollfigur… "Hur spelades scenerna in? Hur fick du jobbet?" Det finns många frågor som folk brukar ställa och jag besvarar dem gärna en efter en.
 
- Jag är väldigt tacksam för den här rollen och att jag fick den otroliga möjligheten. Och jag älskar att få dela det med fans. Jag var också ett fan en gång i tiden. Jag fattar dem. Jag kom till Hollywood för att följa min dröm, jag ville bli skådespelare, och ödet gav mig fantastiska möjligheter. Och nu får jag resa över hela världen!
 
Hade du också en sådan film när du växte upp? Den där speciella filmen som öppnade upp dina ögon för film?
 
- Ja. Filmen som gjorde starkt intryck på mig, som gjorde att jag ville jobba med film, var en film jag såg som barn med min far: ”På äventyr i Afrika” (1963). Edward G. Robinson är med, och den handlar om en tioårig pojke vars familj försvinner i Mellanöstern. Den här vita pojken blir helt ensam och måste ta sig till säkerhet. Det uppstår äventyr på vägen. Det handlar om mod och att överkomma utmaningar. En fantastisk historia.
 
- Jag såg den filmen och tänkte ”wow! Jag skulle också vilja vara där på bioduken och låtsas, jag undrar hur man gör”. Jag glömmer aldrig vad den filmen betydde för mig. Och jag bestämde mig att det skulle bli min karriär som vuxen.
 
Med Gillian Anderson i "Arkiv X". Robert Patrick ersatte David Duchovny i de sista säsongerna.
 
Du har haft en fin karriär även efter ”Terminator 2”. När du ser tillbaks på din karriär, vilka andra filmer känner du dig lite extra stolt över?
 
- Jag har gjort detta i 40 år nu. Jag är väldigt stolt över varje film och tv-serie som jag har gjort. Min absoluta favoritkaraktär är specialagent John Doggett, som jag spelade under två säsonger i ”Arkiv X”. Han var en bra snubbe, han hade huvudrollen. Han fick tjejen. Jag gillade hela den upplevelsen.
 
- Min favoritfilm utöver ”T2”? Det var ”Walk the Line” i regi av James Mangold. Jag spelar Joaquin Phoenix far, Ray Cash. Joaquin spelade Johnny Cash.
 
- En annan favorit för mig är ”Cop Land”, som jag gjorde med Robert de Niro, Sylvester Stallone, Ray Liotta… En otrolig cast. Också regisserad av James Mangold.
 
- Jag älskade också en film som hette ”Fire in the Sky” ("Bortförd", 1993), en vass film där D.B. Sweeney blir bortförd av utomjordingar. Det är en av mina favoritroller någonsin. Och på sistone har jag gillat att spela William McDowell i serien ”1923” med Harrison Ford och Helen Mirren. Jag spelar en av Harrison Fords bästa vänner, en sheriff.
 
- Och såklart ”Peacemaker” som jag gjorde med James Gunn och John Cena för DC Comics. Vi ska spela in en ny säsong. Det ser jag fram emot.
 
- Men något som var betydelsefullt i mitt liv och en vändpunkt i karriären var ”Sopranos” när jag fick spela mot Jimmy Gandolfini.
 
Förresten, minns du scenen i ”Sopranos” där du pratar om det svenska mineralvattnet Ramlösa?
 
- Nej. Jag kan inte säga att jag minns det. Men du vet... jag har varit i Stockholm förr. Jag älskar Stockholm. Det fanns toppenbra klädbutiker som jag gillade. Hela Sverige är så vackert, så jag ser fram emot att komma tillbaka! Jag hoppas att många fler ser fram emot det och dyker upp i helgen. Vilka andra kommer?
 
Vad heter han nu, pojken från ”E.T.”…
 
- Henry Thomas! Han och jag gjorde en film ihop. Den jag nyss berättade om, ”Fire in the Sky”. Han spelar en av mina skogsarbetare. Har du inte sett den?! Herregud. Den har en av tidernas otäckaste scener. Det var den första filmen jag gjorde efter ”Terminator 2”. Jag gick upp i vikt och lät håret och skägget växa ut, så att folk inte bara skulle se mig som Terminator. Jag ville förklä mig. Och det funkade. Många insåg inte att det var samma snubbe.
 
Två år efter "Terminator 2" var Robert Patrick närmast oigenkännlig i sci-fi-filmen "Bortförd" ("Fire in the Sky").
 
Många fans kan ”Terminator 2” utan och innan, de kan varenda scen och detalj… När såg du själv den senast?
 
- Jag har inte sett den på länge. En av mina vänner arbetade på Arclight-biografen där filmen ursprungligen hade premiär. Hon fick tag i en kopia från 90-talet och satte ihop en specialvisning, som blev utsåld. Jag gick dit för att svara på frågor, om det nu var före eller efter filmen… Men jag gjorde det främst så att mina tonårsbarn fick se filmen på stor duk. Det var senaste gången jag såg den. Det måste ha varit minst tio år sen.
 
Hur känns det att se dig själv i den rollen efter alla år, när du växt och mognat som skådespelare?
 
- Jag kände bara, ”wow… se hur ung jag var”. Men inte bara det. Jag var också väldigt stolt över vad vi alla kunde åstadkomma med den karaktären. Det gäller alla inblandade, inte bara min insats.
 
Jag tycker som sagt att ”Terminator” är en häftig franchise. Men det är klart, vissa uppföljare lever inte upp till samma nivå som de första två filmerna. Vad tror du är James Camerons "hemliga ingrediens" som gjorde ettan och tvåan oslagbara?
 
- Jag tänker att James Cameron är franchisen. Med all respekt mot de övriga regissörerna, och jag har jobbat med ett par av dem… De är alla väldigt begåvade. Men jag anser att det här är James Camerons baby, och utan honom blir det ingen franchise. Han är viktigare än Arnold Schwarzenegger för den här filmserien. Utan honom ombord kommer du inte få samma upplevelse igen. Jag tror han kan göra om det. Han kan välja helt nya skådespelare, och det skulle bli något helt otroligt igen.
 
Tror du han kommer göra en ny "Terminator"-film?
 
- Jag har ingen aning! Du som är journalist får lobba för det. James Cameron är den enda som kan leverera det.
| 1 mars 2024 13:00 |